Recenzije 06. travnja 2018.

Bili smo u Savici i prvi zavirili u novi jelovnik!

foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobali smo nekoliko jela i ugodno se iznenadili kvartovskim restorančićem Savica, a uspjeli smo zaviriti i u novi jelovnik.

Na zagrebačkoj se Savici prije nepuna dva mjeseca otvorio Savica Casual Urban Eatery. Isprobali smo nekoliko jela i zaključili kako u hrvatskom jeziku nemamo prikladan izraz za ovaj simpatičan restoran u Lastovskoj ulici. Riječ je o zalogajnici u kojoj možete pojesti losos, tunu ili rižoto s biftekom i popiti čašu dobrog vina, craft pivo ili gin tonic.

Za Savicu se, zbog ugodnog, nenametljivog ambijenta, raznolike ponude i prihvatljivih cijena, brzo pročulo. Isprva su pristizali znatiželjnici iz kvarta, a sada se u vrijeme ručka traži stolica više – osobito vikendom. Prostor je prikladan za gablec, poslovni sastanak ili pak druženje, a za svaku se priliku (i svačiji ukus) može pronaći i nešto na meniju. Pivopije će razveseliti craft pivo, a one koji više vole popiti vino i nekoliko etiketa iz različitih dijelova Hrvatske.

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Recepte je osmislio uigrani tim chefova sa zavidnim iskustvom rada u restoranima, koji čine Domagoj Ivanjko, Damir Bajo, Mihovil Roso i Zvonimir Štrk. Postavili su pred sebe i izazovan zadatak - kompletnu izmjenu ponude svaka dva mjeseca. Mi smo ih posjetili u pravi čas pa smo uspjeli isprobati jela kojima su započeli ovaj gastro projekt, Risotto Biftek i Losos zdjelu, a otkrili su nam i dva nova koja će biti dostupna već sljedećeg ponedjeljka.

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Recepti s kojima su osvojili Zagrepčane…

Najprije smo isprobali dnevnu krem juhu od batata i komorača s klicama korijandera i tajnom mješavinom začina. Početni je dojam bio odličan zbog ugodnog mirisa i vrlo lijepog posuđa, a nismo se razočarali ni okusima. Pohvaljujemo balans koji su chefovi postigli, a porcija je bila i više no izdašna. Ova juha lako može funkcionirati i kao samostalan obrok, prikladan za kratki predah od posla.

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nastavili smo s Losos zdjelom, u kojoj se losos odlično nadopunjuje s kvinojom, slanutkom, kiselicom i creme fraicheom. Prženi nam je slanutak pravo otkriće i zasigurno ćemo ga pripremati i kod kuće kao prilog ili pak zdravu grickalicu.

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Najviše smo radovali, s razlogom, rižotu s odležanim biftekom i dodatkom cikla-praha. Ovo je jelo definitivni pobjednik dana, a cijena mu je i više no prihvatljiva – 62 kune. Uživali smo u svakom zalogaju i zaista nam je teško palo što nismo mogli pojesti sve. Porcije su općenito velike i teško ćete iz Savice izaći gladni i nezadovoljani.

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Kao obožavatelji gin tonica, morali smo isprobati i kombinacije sa sušenom perzijskom ružom, hibiskusom, klekom i crvenim paprom. Uskoro će u ponudu uvrstiti i dva koktela s Gunpowder ginom pa vjerujemo da će Savica postati i atraktivna večernja lokacija.

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Najavljujemo novi jelovnik!

Već smo spomenuli kako će se u Savici redovito mijenjati jelovnik, a prvi vam otkrivamo i što ćete moći isprobati već sljedećeg ponedjeljka.

Ljubitelje japanske kuhinje zasigurno će razveseliti gyoza sa svinjskom plećkom, carskim mesom i mješavinom začina, koja se priprema specijalno u maloj kuhinji Savice. Najavljujemo i odležani ribeye steak, poslužen uz pire krumpir s dimljenim maslacem, gorušicom i umami umakom. Sudeći prema namirnicama i fotografijama, ribeye će biti dostojna zamjena odličnom Risotto Bifteku.

 | Author: Savica foto: Savica

 | Author: Savica foto: Savica

Nakon posjeta i ukusnog ručka sigurni smo kako zalogajnica nije prikladan termin. Ponuda hrane i pića sasvim sigurno odstupa od koncepta zalogajnice kakav smo preuzeli iz američke pop kulture. Savica je casual prostor u kojem se možete dobro najesti za relativno malo novca i nakratko se odmoriti od posla i užurbanog gradskog načina života.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.