Recenzije 26. kolovoza 2024.

Chef Mate Janković: "Za vrhunske burgere najvažnije je koristiti vrhunske sastojke"

špancir burger festival
Chef Mate Janković
foto: Sandro Sklepić
Uz španciranje odlično idu vrhunski burgeri, kokteli i kreativne slastice, a sve to može se pronaći na Špancir Burger festivalu koji traje do 1. rujna

Sve do 1. rujna Varaždinci i njihovi gosti mogu uživati na Špancir Burger Festivalu koji nude gastronomske užitke, odličnu atmosferu i obilje zabave. Ove godine na Špancir Burger Festivalu mogu se kušati brojni noviteti, ali i provjereni klasici iz kućica Chef’s burger by Ivan Pažanin, Institut za burgere by Mate Janković, Škartoc ljubavi, Thai Thai Streetfood, Grof Lovski, Ice Crone, Ginglebells i Central bar.

Špancir Burger Festival Možda vas zanima... Kreativne burger kreacije na Špancir Burger Festivalu Najave

špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Špancir Burger Festival foto: Sandro Sklepić špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Classic Cheese - omiljeni burger chefa Mate Jankovića foto: Sandro Sklepić

Tajna uspjeha burgera Mate Jankovića

 “Špancir Burger Festival treću godinu zaredom dio je jednog od najbolje organiziranih i najvećih kontinentalnih festivala u Hrvatskoj. Burger Festival je pritom odlična dodana vrijednost i ekstenzija Špancirfesta koji traje već 26 godina.

Mi smo jedan ‘putujući cirkus’ i praktički obiteljski festival koji tijekom ljeta obilazi cijelu obalu, a našu turu prije povratka u Zagreb završavamo za Špancirfestom. Pozivam vas da kušate sve, jer sudionici Burger Festivala jedni na druge ne gledaju kao na konkurenciju jer smo komplementarni i već godinama međusobno bliski poput obitelji", poručio je na otvorenju chef Mate Janković, te otkrio tajnu uspjeha svojih burgera. 

"Kod kreiranja burgera najvažnije mi je da koristimo vrhunske sastojke, da ne kompliciramo i da smo brzi i kvalitetni. Volim klasičan pristup burgerima i ne volim ga natrpavati nepotrebnim sastojcima”, objasnio je Janković ćiji Institut za burgere na Špancir Burger Festivalu u ponudi ima 3 hit burgera: Classic Cheese, Pepper Jack i Bacon Jalapeño.

"Najviše volim Classic Cheese jer je jednostavan, a jako fin burger koji će uvijek biti u modi", otkrio je Mate svog favorita.

špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Truffle Panceta chefa Ivana Pažanina foto: Sandro Sklepić

Chef Ivan Pažanin nudi samo ono što i sam voli jesti

Na radost brojnih špancirera i ove godine možemo uživati u burgerima koje potpisuje chef Ivan Pažanin, koji se na Špancir Burger Festivalu predstavlja sa svoja 3 moćna burgera: Original Cheese burgerom, proslavljenom Crispy Kapulom i po prvi put u Varaždinu burgerom Truffle Panceta.

“Uvijek sam se vodio okusima, teksturama, onim što ja zaista volim. Što sam stariji to manje filozofiram. Ono što ja želim iz srca, ono što ja želim jesti; e to želim i drugima. To tako ispadne najbolje”, poručio je chef Pažanin iako zbog obaveza u svom novom restoranu Citadela u Marini kod Trogira nije mogao osobno biti na otvaranju Špancir Burger Festivala. Kao favorita među svojim burgerima uvijek će preporučiti Crispy Kapulu.

špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Špancir Burger Festival foto: Sandro Sklepić špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Ivica Šipuš i njegov Šîkartoc ljubavi veterani su Špancir Burger Festivala foto: Sandro Sklepić

Drugačija i uvijek prepoznatljiva ekipa Škartoca ljubavi

Veterani Špancir Burger Festivala, veseli Međimurci iz Škartoca ljubavi predvođeni Ivicom Šipušem posebno su se potrudili i ove godine i ponudili pet burgera: Šumski Fakin, Škartoc Burger i Špekasti Dimsi su s mesom mladog bika, Fanko Čuča 2.0 je s prženim pilećim fileom, a Vegano burger je od cikle.

“Konzistencija tog mesa je između junetine i teletine, malo je suše, nema toliko masnoće i odlično se nadopunjava sa sirevima, umacima i ostalim sastojcima koje koristimo. Usto trudimo se u ovom dijelu Hrvatske biti drukčiji i prepoznatljivi", tako Ivica Šipuš iz Škartoca ljubavi objašnjava zašto koriste upravo meso mladog bika.

špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Burgeri Tom Yum i Peanut Pad Thai s kućice Thai Thai Streetfood foto: Sandro Sklepić

Egzotični Thai Thai burgeri

Ovogodišnji debitanti Thai Thai, Grof Lovski i Ice Crone donijeli su zanimljivu novu dimenziju ionako kreativnoj ponudi Špancir Burger Festivala.

Egzotične okuse i mirise dalekog Tajlanda nudi Thai Thai Streetfood koji nas je oduševio izdašnim originalnim Pad Thai rezancima s piletinom, Peanut Pad Thai burgerom koji uz juneću pljeskavicu sadrži i umak od kikirikija i azijsku coleslaw salatu s mangom i papajom. Rado ćemo se vraćati i na njihov bogati Pulled Pork sendvič, a Tom Yum juneći burger s azijskom coleslaw salatom jedinstven je spoj svježine i sočnosti.

špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Špancir Burger Festival foto: Sandro Sklepić

Burgeri za ljubitelje divljači

Grof Lovski se pak pobrinuo za divlja iznenađenja te oduševio sve ljubitelje mesa divljači. U Varaždin je stigao s čak 6 jela. tu su Lovski burger, Smash burger, Zvrk roštiljka, Lovski ćevapi, Vatrene roštiljke i Šiš burger. Meso jelena i divlje svinje ovim jelima daje posebnu teksturu i lakoću, budući da ono sadrži manje masnoća od domaće svinjetine ili junetine. 

špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Ice Crone na Špancir Burger Festivalu foto: Sandro Sklepić

Viralni slatki hit

Kućica Ice Crone u Varaždinu predstavlja viralni slatki hit, kroasan tijesto punjeno soft serve sladoledom. Slasne i mirisne kroasane peku pred gostima i pune ih sladoledom od čokolade ili vanilije, a može se birati između 4 okusa Ice Cronea: lješnjak - slana karamela, Nutella Bomb, jagoda i pistacija.

Na ovoj kućici mogu se pronaći i praktični slani K-Dogs u 3 verzije - klasični s hrenovkom, pola pola (hrenovka i mozzarella), te Cheese lover s topljenim cheddar i mozzarella sirom.

špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Ginglebells nudi čak 23 koktela! foto: Sandro Sklepić

Zdravica uz 23 Ginglebells koktela

Sa svojom izvrsnom kartom od čak 23 koktela Ginglebells su se svojski potrudili da nitko ne ostane žedan ili loše volje. Izdvojit ćemo samo neke (no svi su nam fini): Basil Smash, Yuzu Collins i Passionfruit Mojito.

Centralni bar kao i svake godine izvrsno je opremljen ledenim Panom, vrhunskim vinima, domaćim rakijama i bogatim izborom bezalkoholnih pića, a  za posebnu je pohvalu što nema čekanja jer goste poslužuju s čak tri strane kućice, i to brzo, spretno i s osmijehom.

špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Špancir Burger Festival foto: Sandro Sklepić

Zabava za male i velike

Smijeha i dječje radosti pak ne nedostaje u impresivnoj Zagi Kids zoni gdje se mališani mogu zabaviti trampolinima, bungee trampolinima, napuhancima i u bazenu s dječjim pedalinama. Djeca su ovdje cijelo vrijeme pod stručnim nadzorom animatora, što ujedno roditeljima pruža sigurnost i mogućnost opuštenog guštanja u ostatku ponude Špancir Burger Festivala dok se njihovi mali špancireri igraju i vesele.

Sa zalaskom sunca odličnu atmosferu dodatno podgrijava DJ glazba, a u nadolazećim danima nastupit će DJ Marin Bukljač i DJ Sladoled, a festival će zatvoriti nastup iskusnog DJ-a Kance.

špancir burger festival | Author: Sandro Sklepić Cijene burgera kreću se od 8 do 10 eura foto: Sandro Sklepić

A cijene?

Cijene burgera na Špancir Burger Festivalu kreću se od 8 do 10 eura, kokteli su između 5 i 8 eura, pola litre piva između 3,40 i 3,60 eura, a sokovi su 2,60 eura. Ulaz je besplatan, a radno vrijeme je svaki dan od 16 do 1 iza ponoći.

Za svakodnevne novosti, najave i brojna iznenađenja najbolje je redovito pratiti Burger Festival na Facebooku i Instagramu.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.