Sve do 1. rujna Varaždinci i njihovi gosti mogu uživati na Špancir Burger Festivalu koji nude gastronomske užitke, odličnu atmosferu i obilje zabave. Ove godine na Špancir Burger Festivalu mogu se kušati brojni noviteti, ali i provjereni klasici iz kućica Chef’s burger by Ivan Pažanin, Institut za burgere by Mate Janković, Škartoc ljubavi, Thai Thai Streetfood, Grof Lovski, Ice Crone, Ginglebells i Central bar.
Tajna uspjeha burgera Mate Jankovića
“Špancir Burger Festival treću godinu zaredom dio je jednog od najbolje organiziranih i najvećih kontinentalnih festivala u Hrvatskoj. Burger Festival je pritom odlična dodana vrijednost i ekstenzija Špancirfesta koji traje već 26 godina.
Mi smo jedan ‘putujući cirkus’ i praktički obiteljski festival koji tijekom ljeta obilazi cijelu obalu, a našu turu prije povratka u Zagreb završavamo za Špancirfestom. Pozivam vas da kušate sve, jer sudionici Burger Festivala jedni na druge ne gledaju kao na konkurenciju jer smo komplementarni i već godinama međusobno bliski poput obitelji", poručio je na otvorenju chef Mate Janković, te otkrio tajnu uspjeha svojih burgera.
"Kod kreiranja burgera najvažnije mi je da koristimo vrhunske sastojke, da ne kompliciramo i da smo brzi i kvalitetni. Volim klasičan pristup burgerima i ne volim ga natrpavati nepotrebnim sastojcima”, objasnio je Janković ćiji Institut za burgere na Špancir Burger Festivalu u ponudi ima 3 hit burgera: Classic Cheese, Pepper Jack i Bacon Jalapeño.
"Najviše volim Classic Cheese jer je jednostavan, a jako fin burger koji će uvijek biti u modi", otkrio je Mate svog favorita.
Chef Ivan Pažanin nudi samo ono što i sam voli jesti
Na radost brojnih špancirera i ove godine možemo uživati u burgerima koje potpisuje chef Ivan Pažanin, koji se na Špancir Burger Festivalu predstavlja sa svoja 3 moćna burgera: Original Cheese burgerom, proslavljenom Crispy Kapulom i po prvi put u Varaždinu burgerom Truffle Panceta.
“Uvijek sam se vodio okusima, teksturama, onim što ja zaista volim. Što sam stariji to manje filozofiram. Ono što ja želim iz srca, ono što ja želim jesti; e to želim i drugima. To tako ispadne najbolje”, poručio je chef Pažanin iako zbog obaveza u svom novom restoranu Citadela u Marini kod Trogira nije mogao osobno biti na otvaranju Špancir Burger Festivala. Kao favorita među svojim burgerima uvijek će preporučiti Crispy Kapulu.
Drugačija i uvijek prepoznatljiva ekipa Škartoca ljubavi
Veterani Špancir Burger Festivala, veseli Međimurci iz Škartoca ljubavi predvođeni Ivicom Šipušem posebno su se potrudili i ove godine i ponudili pet burgera: Šumski Fakin, Škartoc Burger i Špekasti Dimsi su s mesom mladog bika, Fanko Čuča 2.0 je s prženim pilećim fileom, a Vegano burger je od cikle.
“Konzistencija tog mesa je između junetine i teletine, malo je suše, nema toliko masnoće i odlično se nadopunjava sa sirevima, umacima i ostalim sastojcima koje koristimo. Usto trudimo se u ovom dijelu Hrvatske biti drukčiji i prepoznatljivi", tako Ivica Šipuš iz Škartoca ljubavi objašnjava zašto koriste upravo meso mladog bika.
Egzotični Thai Thai burgeri
Ovogodišnji debitanti Thai Thai, Grof Lovski i Ice Crone donijeli su zanimljivu novu dimenziju ionako kreativnoj ponudi Špancir Burger Festivala.
Egzotične okuse i mirise dalekog Tajlanda nudi Thai Thai Streetfood koji nas je oduševio izdašnim originalnim Pad Thai rezancima s piletinom, Peanut Pad Thai burgerom koji uz juneću pljeskavicu sadrži i umak od kikirikija i azijsku coleslaw salatu s mangom i papajom. Rado ćemo se vraćati i na njihov bogati Pulled Pork sendvič, a Tom Yum juneći burger s azijskom coleslaw salatom jedinstven je spoj svježine i sočnosti.
Burgeri za ljubitelje divljači
Grof Lovski se pak pobrinuo za divlja iznenađenja te oduševio sve ljubitelje mesa divljači. U Varaždin je stigao s čak 6 jela. tu su Lovski burger, Smash burger, Zvrk roštiljka, Lovski ćevapi, Vatrene roštiljke i Šiš burger. Meso jelena i divlje svinje ovim jelima daje posebnu teksturu i lakoću, budući da ono sadrži manje masnoća od domaće svinjetine ili junetine.
Viralni slatki hit
Kućica Ice Crone u Varaždinu predstavlja viralni slatki hit, kroasan tijesto punjeno soft serve sladoledom. Slasne i mirisne kroasane peku pred gostima i pune ih sladoledom od čokolade ili vanilije, a može se birati između 4 okusa Ice Cronea: lješnjak - slana karamela, Nutella Bomb, jagoda i pistacija.
Na ovoj kućici mogu se pronaći i praktični slani K-Dogs u 3 verzije - klasični s hrenovkom, pola pola (hrenovka i mozzarella), te Cheese lover s topljenim cheddar i mozzarella sirom.
Zdravica uz 23 Ginglebells koktela
Sa svojom izvrsnom kartom od čak 23 koktela Ginglebells su se svojski potrudili da nitko ne ostane žedan ili loše volje. Izdvojit ćemo samo neke (no svi su nam fini): Basil Smash, Yuzu Collins i Passionfruit Mojito.
Centralni bar kao i svake godine izvrsno je opremljen ledenim Panom, vrhunskim vinima, domaćim rakijama i bogatim izborom bezalkoholnih pića, a za posebnu je pohvalu što nema čekanja jer goste poslužuju s čak tri strane kućice, i to brzo, spretno i s osmijehom.
Zabava za male i velike
Smijeha i dječje radosti pak ne nedostaje u impresivnoj Zagi Kids zoni gdje se mališani mogu zabaviti trampolinima, bungee trampolinima, napuhancima i u bazenu s dječjim pedalinama. Djeca su ovdje cijelo vrijeme pod stručnim nadzorom animatora, što ujedno roditeljima pruža sigurnost i mogućnost opuštenog guštanja u ostatku ponude Špancir Burger Festivala dok se njihovi mali špancireri igraju i vesele.
Sa zalaskom sunca odličnu atmosferu dodatno podgrijava DJ glazba, a u nadolazećim danima nastupit će DJ Marin Bukljač i DJ Sladoled, a festival će zatvoriti nastup iskusnog DJ-a Kance.
A cijene?
Cijene burgera na Špancir Burger Festivalu kreću se od 8 do 10 eura, kokteli su između 5 i 8 eura, pola litre piva između 3,40 i 3,60 eura, a sokovi su 2,60 eura. Ulaz je besplatan, a radno vrijeme je svaki dan od 16 do 1 iza ponoći.
Za svakodnevne novosti, najave i brojna iznenađenja najbolje je redovito pratiti Burger Festival na Facebooku i Instagramu.