Recenzije 29. ožujka 2018.

Chefs' Stage - što se to toliko značajno kuhalo u Šibeniku

foto: Chefs's STAGE, Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada u samo nekoliko koraka ogromnog kongresnog centra hotela Solaris sretneš Davida Skoku, Prisku Thurning, Rudolfa Štefana, Petru Jelenić, pa čak i Makusta Askara, shvatiš da se nalaziš na iznimnom mjestu s istim takvim ljudima, na šibenskom Chefs' Stageu. I tako dva dana za redom...

Šibenik je imao čast postati prvi domaći grad kojeg je u dva dana posjetilo najviše domaćih i stranih vrhunskih chefova ikad. Velika svjetska imena poput Ane Roš, Makusta Askara, Sebastiana Franka, Julie Jaksic i Miroslava Uskokovića udružila su snage s vrhunskim domaćim chefovima i stvorile sjajnu atmosferu u dva dana trajanja gastronomske konferencije Chefs' Stage.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Konferencija je otvorena Marendinom by Bibich Boys te su uz sjajne zalogaje i fina vina predstavljeni svi chefovi sudionici prvog Chefs' Stagea. Rudolf Štefan iz šibenskog Pelegrinija na svoj je simpatičan način pozdravio goste i chefove, a zatim se cijela stvar preselila u hotel Solaris, centar zbivanja same konferencije.
 


U Solarisu je održano predstavljanje malih, ali važnih poduzetnika i paneli na temu gastronomije i ugostiteljstva, a u koje su bili uključeni brojni chefovi, novinari, mali poduzetnici i restorateri, dok su masterclassevi i gala večere bile raspoređene po divnim i za ovaj grad bitnim mjestima. Tako je večera Julie Jaksic, Hristiana Costardija, Hrvoja Kroflina i Miroslava Uskokovića bila u tvrđavi Barone, a Sven Wassmer, Oliver Piras, Petra Jelenić i Enrico Vignoli kuhali su na raskošnom brodu Cassablanca. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Ana Roš u sklopu svoje radionice na temu Foraginga s polaznicima je prikupljala divlje bilje, a Miroslav Uskoković, Manuel Costardi i Petra Jelenić pak su svoj masterclass održali u NP Krka.

Druženje se nastavilo i drugog dana uz brojne panele i zajednički ručak na kojem su domaći chefovi predstavili svoja jela. Isprobali smo, između ostalog, pašticadu Ante Udovčića, hobotnicu Gorana Kočiša iz zagrebačkog Noela te spoj ribe i poriluka Matije Bogdana. Kao što smo i navikli, chefovi su još jednom briljirali, a ugodna atmosfera divno je popunila prostrani restoran hotela Solaris.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Chefs' Stage završen je velikim tulumom zatvaranja na šibenskoj tvrđavi Barone gdje su chefovi zadnji put pokazali svoje znanje te brojne goste ispratili na najbolji mogući način.

Malo je reći kako je ovakav događaj iznimno velika stvar za hrvatsku gastronomiju te jedan od većih europskih gastronomskih događanja uopće. Uz divne prizore koje nudi sam Šibenik i velika postignuća chefova u nedavnom pohodu Michelina na Hrvatsku, sigurni smo da će Chefs' Stage ići dalje još bolji, veći i značajniji, a domaća gastronomija konačno dobiti svjetsko priznanje koje već godinama zaslužuje.

Bravo Chefs' Stage, do sljedeće godine!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.