Recenzije 11. srpnja 2017.

Čisto veselje: Pivski praznik u Požegi

foto: Slavko Jakšić Hir
gastro postao gastro.24sata.hr
Održana je još jedna Požeška krigla, druženje ljudi zaljubljenih u proizvodnju, konzumiranje i življenje piva. Kako je prošlo, razgovaramo s jednim od organizatora, Sandijem Manceom.

Dragi Sandi, kako se uopće stvorila Krigla, i koje je ovo izdanje?

Sve je počelo 2014. godine. Tada je hobi pivara bilo značajno manje nego danas, craft je tek bio u povojima i glavnina toga vezanog za pivarstvo se odvijala, na danas već kultnom forumu, pivarstvo.info. Hobi pivari u Požegi su se počeli lagano organizirati u udrugu i rodila se ideja da se s vremena na vrijeme malo podružimo i isprobamo međusobno kućne pivske uratke. Takva piva često smo izmjenjivali (busom, poštom i inim kanalima) s pivarima iz drugih gradova, pa se rodila ideja da te ljude ugostimo na jednom od naših sastanaka.

 | Author: Slavko Jakšić Hir foto: Slavko Jakšić Hir

Vodeći se tom mišlju, te kobne 2014. Organizirana je prva požeška krigla u Klarićevom vinogradu malo iznad Požege. U goste su nam došli pivari iz Slavonskog Broda i Osijeka (oni i dan danas redovno posjećuju događanje) i odlično smo se zabavili. Već tada su slučajni prolaznici skretali s puta u vinograd vidjeti što se događa pa jedno pivo na drugo… Tu je zapravo bila ta prekretnica i odluka da bi se požeška krigla trebala otvoriti za širu javnost.

Uz nezaobilaznu i bezuvjetnu podršku naših prijatelja pivara krigla se pretvorila u jedan zanimljivi, mali edukacijski festival, gdje su po prvi puta ‘civili’ mogli izravno popričati s pivarima, naučiti tehnologiju proizvodnje ali prije svega, naučiti cijeniti drugačije i dobro pivo. Ove godine smo organizirali sedmu požešku kriglu, s tim da postoji ljetno i zimsko izdanje. Ljetna je ove godine zaista zasjala u punom sjaju dok zimsko izdanje još uvijek, pomalo sebično, držimo u okvirima malo osobnijeg i opuštenijeg druženja malih i hobi pivara uz minimalni broj ulaznica koje pustimo u prodaju da bismo pokrili troškove organizacije.

 | Author: Slavko Jakšić Hir foto: Slavko Jakšić Hir

Koliko je bilo ljudi, koliko vrsta, koliko litara piva?

Interes je zaista ogroman i da smo imali mogućnosti pustiti 5.000 ljudi, bez problema bismo ispunili tu kvotu. Međutim, požeška krigla je festival promotivnog karaktera, znači nema prodaje piva, u cijeni ulaznice je ALL FREE. Tako da festival u potpunosti na nogama drže naši prijatelji pivari i crafteri koji svojim donacijama upotpune ponudu, a o tim doniranim količinama ovisi broj ulaznica koje ponudimo ljudima. Ove godine je blizu 800 ljudi popilo preko 3.000 litara izvrsnog piva s preko 50 pivskih stilova i zaista svima onima koji su to omogućili veliko hvala jer krigla je takav festival – ‘daj dođite da se dobro zabavimo i ponesite nešt’ za pit!’


Otkud baš ta lokacija, nastavljate na istome mjestu i dalje?

Kako se ljetno izdanje požeške krigle održava prvi vikend u sedmome mjesecu, logično je nekako bilo da to sve skupa bude negdje u prirodi, da se maknemo s asfalta. Negdje gdje se možeš srušiti u šator od ‘umora’ ili ispeći kobase na roštilju, tako da se ta lokacija nekako nametnula sama po sebi.

Možda vas zanima... Nikad jače: Hrvatsko pivsko ljeto 2017. Najave



Čini mi se da smo ove godine prerasli dotičnu lokaciju - imamo nešto novo i puno bolje u vidu, ali o tome dogodine…



Koga biste izdvojili po pivima ove godine?

Ne bih nikoga posebno izdvajao, samo ću reći da osobno nisam popio niti jedno loše pivo, a popio sam… bilo je zaista izvrsnih piva.

 | Author: Slavko Jakšić Hir foto: Slavko Jakšić Hir


Je li bilo natjecateljskog karaktera? Koja je uopće filozofija krigle?

Krigla nije natjecateljskog karaktera, više je edukacijska I promotivna ali nekako se masa ljudi kroz razgovore, diskusije i degustacije dogovori i složi oko onoga što je definitivno bilo najbolje i što je odskakalo iznad svega ostalog. Tako je bilo i ove godine i mislim da je to najpoštenije…

 | Author: Slavko Jakšić Hir foto: Slavko Jakšić Hir

Što je novo u pivskoj Slavoniji?

Pivska Slavonija cvijeta. Zaista nikada nije bilo življe na istočnoj pivskoj fronti. Festival u Osijeku nas je oduševio zatim Slavonski Brod pa festival u Županji, jedan mali ali jako živ festival kraj Nove Kapele, pa Pž krigla… Nekoliko novih pivovara se otvara u skorije vrijeme, postojeće rastu, šire proizvodnju i asortiman, otvaraju se nove pivnice…dobro je. Vjerujem da će sada biti mali zastoj s događanjima, barem u Slavoniji (godišnji odmori, sezonski rad), a onda ćemo opet živnuti tamo krajem 8. mjeseca…

 | Author: Slavko Jakšić Hir foto: Slavko Jakšić Hir

Kad je naredna Krigla?

Sljedeću očekujemo u studenom. Kao što rekoh, to je zimsko izdanje festivala, puno manje ali jednako (ako ne i više) zabavno! Poslije ponoći janjetina, grudanje i tako to… (smijeh)


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.