„Na bajkovitoj lokaciji podno Soko' kule protežu se vinogradi vrhunskih sorti grožđa malvasije i merlota, koja svoju povijest pišu još od vremena Dubrovačke republike. S jedne strane zaštićeni konavoskim brdima, a s druge strane strmom obalom Jadranskog mora, ovi vinogradi imaju specifičan položaj i mikro klimu, koja sortama daju bogatstvo i slatkoću. Na ovaj istovremeno krševit i nizinski dio dopire vjetrom nošen morski zrak koji će vas, miješajući se s mirisom stoljetnih borova i čempresa, maslina, šipka i smokava dovesti do najvećeg bogatstva ovog kraja – vinove loze.“ Ove će vas riječi dočekati ako želite saznati nešto više o najjužnijoj hrvatskoj vinariji. Ali nas je zanimalo više...
Damire, odakle dolazite i otkud vi u vinskoj priči?
Moji korijeni vuku iz Konavala i oduvijek sam bio vrlo vezan uz taj kraj pa je tako i došlo do ideje da se vratim na djedovinu. Oduvijek su me zanimala gastronomija i vino i iz te ljubavi prema jugu i vrhunskom vinu nastala je i ova priča. Moja dva poslovna partnera i ja došli smo na ideju stvoriti ovakav jedan projekt - Mario Čupić školovani je vinar, treća je generacija vinara, cijelog svog života je u poljoprivredi i vinogradarstvu, i živi vino svaki dan i uživa u svakom trenutku vezanom za proizvodnju vina. Bez Marija Sliška, i njegove svesrdne pomoći i maksimalnom trudu i doprinosu - ne bismo uspjeli na ovakav način realizirati svoj projekt.
Kako i kad je nastao Damarius i što u biti predstavlja?
Još 2015. sa samom idejom osnovala se i firma Doline d.o.o, nakon čega smo si dali vremena i truda iz početne ideje konkretnije osmisliti koncept i strategiju, nabaviti potpuno novu najmoderniju opremu, izgraditi vinariju iz temelja i to bez ikakvih potpora iz fondova. Damarius čini tim mladih zaljubljenika u vino pa tako surađujemo i s Davorom Mitrovićem, vrhunskim stručnjakom enologom. Damarius dakle predstavlja savršenu simbiozu višestoljetne konavoske tradicije i iskustva, modernih tehnika i tehnologija koje koristimo te upornosti, volje, truda i želje nas kao vlasnika i naših suradnika da stvorimo prelijepu priču oko vina, za koju želimo da potraje.
Koliko hektara imate, kolika je proizvodnja?
Grožđe od kojeg proizvodimo svoja vina dolaze s cca 5-6 hektara površine. Proizvodnja nam je u 2016. godini iznosila 40.000 boca, dok smo u 2017. proizveli 45.000 boca.
Koje sorte uzgajate, koliko etiketa imate u prodaji?
Uzgajamo dubrovačku malvasiju, merlot, vranac, cabernet, plavac mali i chardonnay, a trenutno u prodaji imamo 5 etiketa.
Kakav je teren, kolika starost vinograda?
Vinogradi su od sedam do deset godina starosti i većinom se nalaze u Konavoskom polju te široj okolici, srednjoj i južnoj Dalmaciji.
Koja je vaša filozofija?
Uz dugogodišnji rad i iskustvo te korištenje najnovijih tehnologija, naša je želja cijelom svijetu predstaviti ovaj kraj i omogućiti kušanje autohtonog konavoskog vina. Stoga smo stvorili mali raj na krajnjem jugu Hrvatske, gdje prirodne ljepote, povijest, kulturu i gastronomiju zaokružuje jedna stvar – vrhunsko vino.
Po čemu ste jači od konkurencije?
Nas trojica vlasnika odlično funkcioniramo, svatko se brine o svom dijelu posla, ali i o svemu zajednički odlučujemo. S tim stavom i uz inovativnu tehnologiju koju koristimo, zahvaljujući kojoj je naše vino među najboljim vinima u Hrvatskoj, uvjereni smo u svoj uspjeh. To nam daje dodatni poticaj, polet i snagu za dalje, za stalno usavršavanje i unapređivanje i kvalitete vina i usluge te prezentiranje Hrvatske kao prave destinacije za ljubitelje vina.
Damir Bogdanović i Davor Mitrović
Gdje se vidite za pet godina?
Za pet godina se vidimo u samom vrhu hrvatske vinske scene.
Zašto bismo morali već sutra pohrliti po vaša vina?
Nakon što kušate našu vrhunsku dubrovačku malvasiju INAMURAN ("zaljubljen", a ne mamuran kako su neki amateri pomislili, op. a.), uvjerit ćete se zašto je još u 15. stoljeću dubrovačka vlastela uživala u slatkoći i opojnosti ovog vina. Bilo je toliko cijenjeno i vrijedno, da se čak nije smjelo niti prodavati bez dozvole poglavara Dubrovačke Republike, a priča govori da je i sv. Vlaho podigao zidine grada Dubrovnika zahvaljujući okrepi vinom iz Konavala. Ovom prilikom zato pozivam sve ljubitelje vrhunskog vina da se sami uvjere zašto je ovo vino još od davnina eliksir za dušu i tijelo te da također svakako kušaju i naš merlot DOLINE, kao i sva naša ostala vina.
Za sve detalje pogledajte stranicu Damarius winery.