U samom centru Zagreba, a ipak skriven od gradske vreve, otvorio se japanski restoran Hanami. No, ovo mjesto definitivno nije ono što zamišljamo kada pomislimo na japanske restorane u Zagrebu. Nije tu u pitanju tek sveprisutan sushi, u Hanamiju možete doživjeti puno više. Nas je na posjetu, između ostalog, natjerala i činjenica da je mjesto chefa u restoranu preuzeo bivši glavni chef Takenoka i dobro poznato ime među ljubiteljima japanske hrane - chef Motohiko. I nismo bili u krivu.
Hanami se nalazi na adresi Nova ves 4, tik do kultnog Baltazara, a birati možete između dnevne ponude koja se sastoji od fantastičnog ramena, gyoza, sushija i sashimija te deserta dok navečer možete uživati u jelima s a la carte menija. Moto restorana je, kako nam je otkrio sam chef Motohiko, okusi se ne rađaju, nego stvaraju, a po kušanju njegovih jela, priznajemo, sve nam je postalo još malo jasnije.
Chef Motohiko slijedi Nikkei filozofiju pripreme hrane te, kako kaže, napokon radi što voli. Riječ je nešto drugačijem pristupu pripreme japanskih jela. Najjednostavnije objašnjeno, kuhinja Nikkei svoje početke vuče iz Južne Amerike, kada su japanski emigranti svoja tradicionalna jela počeli postepeno miješati i pripremati s dostupnim, njima do tada nepoznatim namirnicama, koristeći pritom nove metode kuhanja. Isti pristup preuzeo je chef Motohiko, koji će u svoja jela uvesti autohtone hrvatske namirnice i dati im novo ruho i još privlačniji okus.
U Hanamiju smo isprobali ramen s pačjim prsima, špinatom, prženim lukom i sojinim klicama koji bismo, bez imalo pretjerivanja, mogli jesti baš svaki dan. Oduševilo nas je bogatstvo okusa, a ipak količinski nešto skromniji sastojci s obzirom na to da je riječ o raskošnom ramenu. Želite li zbilja osjetiti svaku namirnicu u svojoj zdjelici čistog japanskog užitka, ramen u Hanamiju savršen je odabir.
Gyoze dolaze u dva oblika, punjene svinjetinom i povrćem te piletinom u kombinaciji sa škampima i gorgonzolom. Na tanjuru se dobije šest komada gyoza te su sjajan i zasitan odabir za glavno jelo. Aromatične i slasne, ove je jastučiće naprosto teško odbiti, posebice kada dolaze u kombinaciji s finim domaćim umacima na bazi čilija.
Sushi pak je ovdje neka posve drugačija priča. Svježa riba i sjajni spojevi poput kozica u tempuri upakiranih u smotuljak od riže i alge uvijek su odličan odabir. Sushi smo s tanjura počistili brže nego ikad i, priznajemo, jedan je od boljih koji se u Zagrebu mogu isprobati.
Na kraju, sladoled od sezama s pastom od crnog graha i kokicama od heljde - čisto oduševljenje. Odmah smo zatražili recept za kokice od heljde, a sladoled, koji u Hanamiju pripremaju sami, zbog divnih orašastih aroma, idealan je odabir kako za zimske, tako i za ljetne dane.
Osim izvanredne hrane, interijer Hanamija također nas je oduševio na nekoj novoj razini, pa je tako prvi cjelokupni dojam i više nego odličan. Upravo zato, posebno nas veseli vijest da je u planu otvorenje i Hanami sushi bara s dostavom.
Na kraju, Hanami je mjesto na koje se odlazi po dozu prave japanske hrane pripremljene s ozbiljnom dozom poštovanja i domaćim namirnicama. Mjesto za ručak i mjesto za posebne prilike, ono na koje se vraća i u kojem se uživa. Jednostavno, mjesto gdje se priprema japanska hrana kakvu želimo jesti baš svaki dan!