Recenzije 05. srpnja 2018.

Haustor Haus: Konačno ozbiljan igrač u centru Zagreba

foto: Goran KovaZg
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagrebačka Foodballerka na Strossmeyerovom trgu jučer je imala čast predstaviti novi meni "sip&bite" bara Haustor Haus...

Jučerašnje druženje na zagrebačkom "Štrosu" uz puno dobrog jazza doživjelo je i predstavljanje novog jelovnika "sip&bite" bara Haustor Haus. Riječ je o dodatnoj gastro ponudi na Foodballerki jer su istovremeno objavili i novu ponudu na svojoj, istoimenoj kućici. 

 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg

Mlad, zgodan i naočit chef lokala Lovro Smetiško proputovao je cijeli svijet kuhajući i trenirajući borilačke vještine, te se konačno odlučio smiriti na jednome mjestu i Zagrebu i gostima ponuditi sve što je naučio. A to je stvarno jedna bogata enciklopedija namirnica i začina koju je odlučio predočiti sedmoj sili na popularnom zagrebačkom street food festivalu.

Kako je i sam na početku vrlo smireno, veselo i od srca rekao - on je tu zbog gosta i očekuje da mu gost odmah kaže s čime nije zadovoljan i što misli da bi trebalo promijeniti. U ugodnom društvu vrijeme je brzo proletjelo, a mi smo kušali pet "oblizeka", primjera kako izgledaju neka od jela s jelovnika "sip&bite" bara Haustor Hause.

 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg

Foie gras poslužen uz pjenušac Čamak dokazao je da Smetiško nabavlja sjajan brioš, vlažan, pun, ukusan, džem od luka jako dobar iako kolegici nedostaje malo kiseline, kap varenika koja daje bonus, koliko god način na koji se dobiva, mekoj i jedinstvenoj gusjoj jetri koju nabavlja iz Francuske (Rouger). Više nego korektno, 8,5/10.

 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg

Jakobova kapica došla je uz izvrstan Kurtalj Rose pjenušac, mesnata, iz SAD-a, dimljena i pržena na putru te polivena rižinim octom. Pljesak na otvorenoj sceni prijan Lovro zaslužuje za višestruko blanširan pire od limuna. Ovo je za puniti palačinke, divota! 9,5/10.

 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg

Sad već klasičan Kos Crni Pinot pratio je zvijezdu večeri, obraze iberijske svinje. Sousvidano satima, s puno maslaca, u umaku od kuhanja, minimalne, ali ipak prisutne žilavosti i kompletnosti ukusa stvarno mora biti probano. Jer obrazi su sve! 10/10, iako je kolegici nedostajalo malo soli u mesu, ali ipak sam ja glavni urednik!

 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg

Juneći burger došao je pred sam kraj uz Grgurević plavac mali selekcija. Kako smo se već oduševili Lovrinim burgerima pred nekoliko dana, i dalje možemo zaključiti da čovjek jednostavno voli sol u svojim burgerima, kako su oni kompaktni, sočni i izvrsno pečeni, ali i da je ovaj put mrvicu pretjerao s korijandrom, tako da ovog puta ipak 8,5/10.

 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg

Za kraj, došao je i Tofu pesto s najboljim vinom večeri Štampar Sauvignonom, ali nekako smo ostali bez oduševljenja kao nakon prva četiri slijeda. Možda da smo počeli s njime? Ocjena 7/10.

 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg

Što reći, koju poruku poslati? Lovro Smetiško je sjajna i velika pojava na domaćoj gastro sceni. Čovjek koji barata s toliko začina, priloga, kvalitetnih namirnica i znanjem kako ih posložiti, svakako zaslužuje priliku da se razvije i obilježi scenu naše metropole. Spremati trideset obroka paralelno za isto toliko gladnih novinara na opremi koja ni izblizu nije kao ona u lokalu, jako je zeznut posao, ali moramo priznati - više nego ugodno iznenađenje.

 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg

Stoga, navalite na sljedeća tri jela uz pripadajuća vina do 15. srpnja na kućici Haustor Haus u sklopu Foodballerke (Obrazi iberijske svinje, Juneći burger, Tofu pesto), a onda, naravno, i u samom baru u Masarykovoj ulici 26/1. Javite nam dojmove, naši su stvarno sjajni.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.