Osijek je divan grad za turiste, ljubitelje slavonske i baranjske kuhinje, vino, pivo i rakije... Ovaj ponosan grad ima i svoje poznate tradicionalne restorane gdje ćete se osjećati ugodno i vratiti se u stara vremena, ali i moderne lokale, vrhunske pivnice, a odnedavno i jedan potpuni trendi hit u svijetu.
Obožavatelji hamburgera dobro poznaju rad Nenada Komesa i prvenstveno njegovih burgera, ali njegov American Bar Dollar je za sve zainteresirane gastronomade spremio neka sjajna iznenađenja. Još malo i tu je novouređen vrt, o drugom smo novitetu dobili zabranu spominjanja, a današnja tema je skrivena prostorija, mjesto gdje će desetak ljudi u miru i potpunoj intimu uživati u hrani i piću koje im pripremi ekipa kuhara i konobara.
Zamislite ugodnu, zamračenu prostoriju punu zanimljivih detalja, velik stol za desetoro ljudi, kuhinju od koje vas dijeli samo pogled, točionik za pivo, hladnjaci za vino, i vrijeme, puno vremena samo za vas, bez dosadnih teletekstova, glazbe koja vam ne odgovara i ljudi zbog kojih baš i niste otišli na večeru. Još kad znate da se za svaki slijed možete dogovoriti, piće unaprijed odabrati i ponijeti svoj USB s muzikom – znamo gdje ćete slaviti rođendan ili što god već.
Na ovom predstavljanju upoznali smo se (tko još nije imao prilike) sa samim chefom Nenadom Komesom, izbjeglicom iz Zagreba, proizvodima „DOBRO“ osječke industrije Žito, kao i novim craft pivom na hrvatskom tržištu – također osječkim Becker'som.
„Ponosni na jedinstvenosti Slavonije - bogatu prirodu i tradiciju - odlučili smo investirati u najmoderniju tehnologiju za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda od slavonske svinje pod novim brandom Dobro. Cilj nam je ponuditi proizvode garantirane kvalitete i poznatog podrijetla, što se osigurava kontrolom sljedivosti u svakom segmentu proizvodnje, od zrna do gotovih proizvoda.“
Dakle, vlastiti uzgoj, stočna hrana i proizvodnja, 80.000 ha obradivih površina u suradnji s partnerima i kooperantima, 6 svinjogojskih farmi, 3 farme muznih krava, 3 farme tovne junadi i farma koki nesilica, kao i 4 pogona mesne industrije opremljena najmodernijom tehnologijom za obradu mesa – garancija je da će naresci na vašem stolu – biti doista vrhunski.
U što smo se i uvjerili. Pršut od slavonske svinje bit će totalni hit jer je mekan i nježan, a ne preslan, tu je i pet vrsta salama (Milano, Slavonska, Italiana, Napoli, Zimska), brzo nestajuće mini salame, od milja nazvane – slavonski bomboni, buđola, pečenica i rolana panceta su toliko dobre da vam je žao prijeći na glavno jelo... Dok ga ne vidite, a onda – lom...
Za početak, Nenad nam je spremio Antipasto - suhomesnati proizvodi, pečene crne masline, džem od smokvi, sir Grana Padano i masline punjene bademima kao uvod u bogate Spaghette all'amatriciana sa zapečenim crnim maslinama i mladim lukom te kremom od pečene paprike i lješnjaka. Za kraj smo zapečaćeni sjajnim Baby beefom sa salaticom od mladog špinata s rotkvicama, acettom od datulje i smokve, sotiranom bijelom šparogom i crispy rolanom slaninom. Slavonijo, hvala!
Logično, nismo ostali žedni, nego naprotiv – oduševljeni! Bojan Pap, strastveni pivar koji je donedavno radio u najpoznatijoj hrvatskoj craft pivovari, Zmajskoj, o svom Becker's pivu nam je rekao sljedeće:
Bojane, otkud vi u Osijeku:
S obzirom na to da je Vukovar udaljen oko 30 min vožnje od Osijeka, grada koji polako postaje meka pivarstva istočne Hrvatske, nije teško zaključiti zbog čega me je put nanio baš u taj grad. Sve je više otvorenih mjesta s dobrim pivom i ljudi prepoznaju kvalitetu naspram kvantitete. To mi je vrlo bitno i tu kreće naša priča. Ponuditi najbolje pivo koje smo u stanju napraviti.
Opišite nam sastojke i duljinu kuhanja i fermentiranja:
Pravimo klasični američki pale ale tako da je i kombinacija sladova manje više poznata. Tu je bazni slad koji predstavlja čvrste temelje za hmeljnu podlogu i karamelni koji sve to zaokružuje, daje punoću i klasičnu jantarnu boju. Sto se tiče hmeljeva, kao sto sam spomenuo, u pitanju su nove sorte američkih hmeljeva koji u našoj kombinaciji daju izrazito voćan, citrusan okus s primjesama borovih iglica. Jako osvježavajuće iskustvo za ljude koji ga probaju.
Po čemu je drugačije od ostalih:
Naš pale ale od drugih se razlikuje što koristimo izrazito mekanu vodu. Voda, koji je jedan od glavnih sastojaka piva i koja se nalazi u najvećem postotku izrazito utječe na krajnji okus. Naše pivo je jako mekano, izbalansirano i s užitkom se pije. Zove na još. To je ono najbitnije. Također, želio sam složiti kombinaciju hmeljeva kakvih još nema na hrvatskom tržištu tako da bi kupci dobili nešto novo, drugačije.
Ima li boca ili samo bačvi:
Za sada su u pitanju samo bačve. Cilj nam je isporučiti pivo u najboljem stanju. Želimo da kupci imaju isti okus piva kakav je kada je isto izašlo iz pivovare. Svježe, aromatično i pitko. Što manji period od punjenja do točenja je ključ vrhunske arome.
Gdje se može piti:
Za sada se pivo može popiti samo u Osijeku u sljedećim kafićima: General Von Beckers, Tvrđa, American bar Dollar, Caffe bar Verdi, Caffe bar G, Caffe bar Remy...
Uglavnom, Osijek ima svoje intimno mjesto, lokal gdje će vam profesionalno kuhati i posluživati samo vrhunske proizvode. Momačka, djevojačka, rođendan ili rastava, sve će biti još bolje ako ih provedete u dobrom društvu u Black roomu American Bara Dollar!