Špajza 01. ožujka 2016.

Top 10 najboljih hrvatskih hamburgera

Hamburger
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ćevapi, pizza, burek, sendviči, hamburgeri, sveto je "petojstvo" hrane kad su u pitanju bili noćni izlasci. Barem donedavno, dok gastro ponuda nije postala fensi, pa sad imamo crne pizze, sendviče od čupanog mesa, pohane ćevape... No, što je s hamburgerima, i gdje biste danas trebali pojesti sočan komad pravog mesa s brdom umaka i salate u hrskavom pecivu sa sezamom? Pa, krenimo na put Zagrebom i jednom tajnom destinacijom...

Davnih su osamdesetih u Zagrebu krenuli prvi hamburgeri u Hambyju, s tankim mesom i nezaboravnim vrhnjastim umakom, nastavili se u Ham-Hamu, da bi danas ponuda bila jednostavno – ogromna. Na barem stotinu mjesta u metropoli možete naručiti ovaj fast food specijalitet, od mini beba u RougeMarinu ili Malom baru (takozvani Oreo ili Moto burgeri), preko gigantskih u mek Per'su, ili Buddy'su, na pačjoj masti, s pekmezom od luka, jelenjih u Tarponu, od tune u Jadranki, konjećih u Kremenku, probodeni štapićem, razrezani... Probali smo svakojakih promašaja s lažnim mesom, tužnom salatom, jeftinim kečapom, zamjenskim sirom, krvavih, očajnih peciva, ali i odabrali desetak najboljih. Eto i tablice!

10. Kraljice, Koturaška cesta 51

Kako uopće pokušati zaobići najbolje travničke ćevape u Zagrebu? Nikako, pa kako majka i kćer koje drže Kraljice (otkud li im samo ime) uz ćevape rade i pite i bosanski lonac i hamburger, jednostavno ga moramo preporučiti. Meso je među najboljima u gradu, ali tu je i domaći pinđur i mladi sir u cheeseburgeru. Kontra pravila, ukusno, pamtljivo. Oprez, radno vrijeme je do 17 sati!

9. Papa's American bar, Tuškanac 1

Iako prvi pokušaj nije bio uspješan zbog lošeg dana lošeg konobara (priznajte da vam to itekako može spustiti ocjenu), sljedeći put je sve sjelo na svoje mjesto. Papa's bar je nešto najbliže američkom burgeru, uz vrhunsku ponudu piva i sjajan brending. Još da im je samo pecivo mrvicu podatnije...

Hamburger | Author: Goran Jakuš foto: Goran Jakuš

8. Rocket Burger Cafe, Tkalčićeva 50

Vrhunski dotjerana unutrašnjost hamburgera s hrpom ordinarnih priloga, ali i špekom i tikvicama, najbolji je dio ovog ne prevelikog obroka. Na žalost, to ne stoji i za pecivo, koje je u početku bilo plastificirano i bez sezama, ali se navodno popravilo. Uglavnom, kad se to dvoje uskladi, penju se još i više na tablici. Nadamo se da će Rocket zadržati i fantastičan izbor belgijskih i nizozemskih piva.

7. Burgeraj, Preradovićeva 13

Kao što se u mek Per'su vraćate u Briljanteen, u Burgeraju ste u Ratnicima podzemlja. Par kvadrata Amerike sedamdesetih, Space Invadersi, Boombox, predivna piva i – grozni tanjuri. Hamburgeri maleni poput Šegrta Hlapića, ali pakleno ukusni, sočni, saftni i mirisniji od parfema. Za svaku preporuku.

6. Yellow Submarine, Frankopanska 11

Vjerojatno najljepši prostor u gradu, s visećim vazama, žutim cijevima, puno drva i cigle, nekako vam je baš ugodno kad ste unutra, dok je terasa na uvijek prometnoj i punoj Frankopanskoj – isto plus! Podmornicu krasi bezbroj različitih hamburgera napravljenih od isključivo domaćih sastojaka iz Zagorja, Istre, Slavonije, pa im je, logično, i pecivo iz Zagreba. I može biti bolje, i onda će Submarine drito u top 3! Jako lijepo mjesto...

5. Craft room, Opatovina 35

Najmlađa zagrebačka, i jedina hrvatska craft pivnica, poznata je po 13 točenih i 150 vrsta piva u boci, ali i po svojim zanimljivim gastro specijalitetima. Ovim pečene svinjske kožice koju pretvaraju u čips, tu su svakako i vrlo pristupačni hamburgeri koji imaju najbolji pekmez od luka u gradu. Na mesu bi se još moglo poraditi, ali sve ostalo je bajno. Uglavnom, Craft room je raj za pivopije, samo takav, a onda je i svaki hamburger mrvicu bolji!

Hamburger | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

4. RougeMarin, Folnegovićeva 10

U Rougemarinu smo pojeli cjenovno, količinski i okusom najbolji hamburger u Hrvatskoj. Ali za tjedan dana nismo. Kao niti tjedan dana prije toga. Dakle, konstantnost nije odlika ovog fantastičnog restorana, iako je znanje i sposobnost onog tko ga je postavio – potpuno neupitna. Eh, kad bi barem svaki put bio kao toga dana, morat ćemo mu dati još koju priliku... Pogotovo kad subotama imaju kušaonicu mini-burgera - idila!

3. Maximilian Bavarski restoran, Radnička cesta 37

Preko puta Green Golda možete uživati u konobaricama u dindrlicama i konobarima u lederhoznama, perecima, koljenici, crnom sendviču od slavonske svinje i sjajnom Paulaneru. Ali daleko najbolje od svega je Maximilianov specijalni hamburger, baziran na senfu, a ne kečapu. Burger od odležanog mesa, pohani luk kao prilog, daska na kojoj sve to dolazi... Dakle, sjajan kompletan dojam!

2. Šalša, Kostelska 11 (kod Trešnjevačkog placa)

Ovo je diva među hamburgerima, okićen poput glumice na Oscaru, lijep, visok, stamen. Tu je špek, krastavci, rotkvice, paprika, pecivo je hrskavo i friško, meso je fantastično, debelo poput hrvatskog duga, bez ikakvog dodatka, navodno čisti ramstek! Malo sneruke, ali svakako za redovitu posjetu. Najkompletniji u Zagrebu, dubok naklon Šalšarima... 

1. American Bar Dollar, Županijska 15, Osijek

Daska, centriran malen ali visok burger, elegantno, dotjerano, s krumpirićima i prženim lukom u tragovima, najrađe biste ga samo slikali, a ne jeli, koliko to lijepo izgleda. Prvi zagriz i sve puca od sočnosti, stvara se lokvica na stolu, a u ustima do mozga putuje savršena kombinacija aromatičnog sira i čistokrvnog junećeg mesa. Ali tu ima i korijandra, limunske trave, kosanih krastavaca, đumbira!? Uglavnom, to je to, plafon, blago Osječanima s Dollarom... Ako netko putuje u Slavoniju, neka nam donese... 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.