Uvijek volim kušati i naučiti nešto novo, a prilika za upravo takvo iskustvo pružila mi se ovaj tjedan i u zagrebačkom restoranu YEZI, poznatom po jelima panazijske kuhinje. Naime, ovaj restoran pokreće dim sum radionice na kojima će sudionici naučiti pripremati ze slasne azijske male zalogaje, ali i doznati kako funkcionira YEZI te se pobliže upoznati s njihovim timom. Naravno, bila je to ponuda koja se ne odbija!
Radionice će se održavati jednom tjedno, svaki petak počevši od 10. listopada u restoranu YEZI, u hotelu art'otel Zagreb u samom centru grada. Inače, u kreiranju njihove ponude vodeću ulogu ima jedan od najiskusnijih europskih dim sum chefova, Tom Tian Hau Low. Tom je iskustvo stekao radeći u Hong Kongu i Tajvanu i u YEZI donosi svojih gotovo 40 godina iskustva u dim sum kuhinjama diljem svijeta.
Dim sum radionice u restoranu YEZI
Dim sum radionice u restoranu YEZI
Dim sum radionice u restoranu YEZI - chef Dino Knežević i sous chef Karlo Kovaček
Uz glavnog chefa Dinu Kneževića i dva sous chefa imali smo priliku naučiti pripremati autentične dim sum delicije i degustirati ih. Uz napomenu - degustiranje nam je išlo puno bolje od izrade dim suma. Naročito komplicirano činilo mi se valjanje tijesta za dim sum posebnim alatom, koji podsjeća na sataru, ali mu je oštrica tupa. OK, to sigurno neću ponavljati kod kuće, a i sam chef Dino Knežević otkrio mi je da se ovaj posao može kod kuće bez problema odraditi i običnim valjkom za tijesto.
Radionice su zamišljene kao kratko i interaktivno putovanje kroz povijest dim suma uz praktičnu pripremu, a svaki polaznik će dobiti detaljne recepte za spremanje dim suma kod kuće.
Dim sum radionice u restoranu YEZI
Dim sum radionice u restoranu YEZI
"Svrha ovih radionica je približiti zainteresiranima ovu vrstu kuhinje, koja je u ponudi restorana YEZI Zagreb. Na prvoj dim sum radionici smo prezentirali kako mi općenito funkcioniramo u kuhinji i kako se kod nas sve radi od nule. Dim sum je perjanica našeg menija, trenutno imamo 14 vrsta u ponudi i gosti sve varijacije vole.
Očekujemo dobar interes za radionice jer smo mi restoran koji je posebno poznat po raznovrsnoj dim sum ponudi. Uskoro nam izlazi i novi sezonski meni, uvrstit ćemo par novih jela, cilj je ukomponirati vrganje, jadranske kozice, radimo i novi dim sum s mesom morskog ježa, bijelog tartufa i jadranskih tiger kozica, a uskoro kreće i naš popularni brunch", rekao nam je chef Dino Knežević.
Dim sum radionice u restoranu YEZI
Dim sum radionice u restoranu YEZI
Ljubitelji panazijske kuhinje svaki petak od 10. listopada moći će uživati na radionici koja jamči autentično gastronomsko iskustvo i učenje kreiranja poznatih dim sum jela kod kuće. Cijena radionice iznosit će 35 eura, a radionice će se održavati petkom od 16 do 18 sati. Sve informacije bit će objavljene na društvenim mrežama i web stranicama restorana YEZI Zagreb.
Sudionici će raditi tri vrste dim-suma (baš kao i mi, ali kušali smo i još neke slasne vrste):
- Har Gao – osnovni dim sum (pareni)
- Siu Mai – vrsta kineske knedle od tankog tijesta koje je oblikovano poput male košarice, napunjeno mješavinom mljevenog mesa (najčešće svinjetine i/ili kozica), gljiva, začina i ponekad povrća
- Sesame Prawn Toast – prženi tostirani komad tosta premazan pastom od kozica (škampa), posut sezamom i pržen do zlatno-smeđe boje – najčešće u dubokom ulju
Uz regularnu a la carte ponudu, u restoranu YEZI Zagreb uvijek je prisutan i sezonski meni. Svake nedjelje od 19. listopada od 12 do 15 sati u restoranu YEZI Zagreb u ponudi će biti YUM CHA brunch po uzoru na YEZI Rome restoran iz hotela art'otel Rome.