Recenzije 11. rujna 2019.

Gdje u Zagrebu možeš pojesti francuske klasike i najbolji Crème Brûlée?

1/7
gastro postao gastro.24sata.hr
U zagrebačkoj Teslinoj ulici na kućnom broju 14, odnedavno stoluje bistro Le Mika. Kao obožavatelji francuske kuhinje, morali smo zaviriti i probati što se ovdje kuha...

Teslina ulica, prekrasna u svakom svom centimetru, u zadnje se vrijeme još više "napirlitala" sjajnim malim lokalima koje joj još više daju na ionako neodoljivom šarmu. Jedan od njih je i Le Mika, dašak francuskog duha u centru Zagreba... 

Usred podnevne vreline Zagreba, zmeđu slatke terase u sjeni i hlađene unutrašnjosti – odabrali smo ovo potonje. Presladak interijer, minimaliziran, uredan, s vrhunski posloženim beštekom, sa sasvim dovoljno prostora među stolovima i izvrsno ocrtanim zidom kredom na crnoj ploči, već u startu vam nekako ulijeva povjerenje. Sjedamo i čitamo...

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković
Bistro Le Mika je pred godinu dana promijenio lokaciju i povećao kvadraturu, približivši se strogom centru Zagreba za nekih dvjestotinjak metara. Dotadašnji meni, baziran pretežno na francuskim palačinkama na mali milijun načina, sada se stubokom promijenio.

Uglavnom, poznati crepperist Mickaël Gastona Alix Mika danas je u restoranu Le Mika u Teslinoj ulici ponudu za svojih tridesetak mjesta u lokalu i još 40 na terasi proširio na nekoliko tradicionalnih francuskih jela.

 | Author:
Za početak, tu su doručci i sve popularniji brunchevi, nešto između doručka i ručka. Mi za to imamo naziv gablec ili marenda, ali ovako zvuči puno svjetskije. Iako je odavno bilo prošlo podne, isprobali smo čak dva doručka. Jaja nabavljaju isključivo s provjerenih domaćih farmi, (iako neke sastojke dopremaju skroz iz Francuske) pa je Croque Madame odmah osvojio naša gladna srca.

 | Author: Tost s kuhanom šunkom, a jajem na oko i miješanom salatom s rajčicama, vratio nas je u neka ljepša stara vremena, U biti, kod mene doma smo jeli ili tost s šunkaricom, ili jaja na oko zasebno, i nikad ne bismo to miješali sa salatom, ali uz starinski štih i briljantnu hrskavost ukusnog tosta s puno maslaca – ovo jelo je pravi hit. Doručak odlikaša!

Obilato, ukusno složeno i stvarno hranjivo, posluženo nam je s domaćom limunadom, isto kao i sljedeće jelo, jaja Benedict.

 | Author:
Ovaj klasik je poslužen s nešto hrskavijim tostom i sjajnim domaćim umakom hollandaise. No, bilo je vrijeme i za čašu francuskog vina, pa nam je iznimno uslužni konobar ponudio Château Priban, Haut Mèdoc 2011. Bordeaux, jako voćno čudo zbog kojeg svijet toliko štuje njihove vinare.

Spoj cabernet sauvignona i merlota dozrijeva 12 mjeseci u bačvi i onda kao melem na ranu dolazi spariti se s glavnim jelom, pilećim filetom u umaku od povrća „a la Basquaise“ s palentom aromatiziranom limunom i muškatnim oraščićem. Cijena za deci i pol - 38 kuna.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish Briljantna mekana, aromatična i ukusna paprika nekima vuče na pinđur, drugima na ajvar, trećima na đuveč, ali sve je nestalo u trenu. Posudica s paprikom je toliko divna da smo skoro došli u iskušenje, ali ima dobra tri kilograma... Za slikanje!

Cijene jela se kreću od osamdesetak kuna naviše, dok palačinki ima već za 21 kunu!

 | Author:
Od mesnih specijaliteta tu su i bifteci i fondue Bourguignonne, a od morskih uglavnom su tu jela od lososa. Posebno su ponosni na juhu od luka i hladnu juhu od graška s listićima mente.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković
Za kraj, cijeli meni s palačinkama, slanim, slatkim, flambiranim, u bojama svim, Crepes Suzette, L’Aumoniere, pa čak i one punjene – nutelom! Ali tu je i klasičan francuski specijalitet Crème Brûlée - ako ste jedan od onih likova koji uvijek pucka mjehuriće od ambalaže, onda ste ovisni i o krckanju brenerom spaljenog vrha ovog specijaliteta. Pa smo s guštom razbijali koricu i uživali u ovom jednostavnom, a sjajnom desertu.

Uglavnom, sretni što vam predstavljamo projekt "Sladokusac", i što u bistrou Le Mika uz plaćanje Mastercard® ili Maestro® karticama gosti ostvaruju 10% popusta na desert prilikom narudžbe glavnog jela!

 | Author:
Dakle, ako u novčaniku imate Mastercard ili Maestro karticu i idete u bistro Le Mika ne zaboravite odmah na početku najaviti na koji način plaćate, a onda se samo prepustite francuskim šansonama, ugodnim i nasmiješenom osoblju i toliko divnom dašku francuske kuhinje. Bon apetit!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.