Restoran Eva godinama je omiljeno mjesto svih koji rado navraćaju u Gorski Kotar. Okružuje ga predivna priroda, iz restorana puca pogled na Lokvarsko jezero, a znamo i da Gorski Kotar obiluje odličnim lokalnim namirnicama. Dakle, idealna situacija za doista lijepu gastronomsku priču. A da uistinu cijene svoju tradiciju i poštuju izuzetnu lokaciju na kojoj se nalaze, bračni par Tina i Mario Šubat pokazali su mi prilikom nedavnog posjeta njihovoj divnoj Evi.
Restoran Eva na istom je mjestu već 20 godina, a vodio ga je od otvorenja Marijev djed Vilim, s bakom Evom po kojoj je restoran i dobio ime. Mario Šubat je, odabravši zvanje kuhara prije 9 godina odlučio ovdje smjestiti svoj profesionalni i privatni život, pa sa suprugom Tinom otvara restoran koji je bio neko vrijeme zatvoren zbog djedove bolesti.
Tina i Mario Šubat
Restoran Eva
Restoran Eva
Kulinarska prepoznatljivost
Ponukani promjenama koje se događaju u Gorskom kotaru koji više nije odmorište nego odredište i boravište, te mjesto gdje se luksuz mjeri prepoznatljivošću krajobraza i načina života, čime Gorski kotar dobiva zasluženu valorizaciju ponude, Mario i Tina odlučili su svoj restoran pretvoriti mjestom koje će nuditi kulinarsku prepoznatljivost, dakle jela utemeljena na goranskim namirnicama i jelima. Restoran Eva želi, naime, biti mjesto na kojem se može dobro i kvalitetno jesti i upoznavati, uživati i istraživati tradiciju ovog kraja.
Salata od sirovih goranskih vrganja
Lovačka pašteta i jelenji pršut
6 odličnih jela - od divnih sirovih vrganja do sjajnog jelena
Na prezentaciji jesenskog jelovnika kušala sam 6 odličnih jela (i jedan predivan zalogaj dobrodošlice - bruskete s paštetom od vrganja, poslužen uz vrhunske aperitive lokalnih destilerija) koja daju presjek Evine ponude. Eva svoju ponudu bazira na sezoni, a jelovnik je promišljeno sažet, te sadrži ukupno 20-ak jela.
Za početak ovog odličnog ručka poslužena je salata od sirovih goranskih vrganja kao hladno predjelo. Slasnom goranskom vrganju ne treba nužno termička obrada, već se može jesti sasvim sirov, budući je kvaliteta prvorazredna. Nježni okusi ove salate baš su me oduševili.
Nastavili smo uz lovačku paštetu i jelenji pršut, jedno i drugo, naravno - izvrsno! Uz paštetu i pršut te tostirani kruh poslužene su i ukiseljene gljive (lokalno ih zovu 'prstići') koje su sami ubrali i ukiselili. Slijedio je klasik - krem juha od goranskih vrganja. Još jedno sjajno jelo od vrganja u Evi! Požurite ga kušati jer bit će tu samo u sezoni. Takvu kremastu i slasnu juhu od vrganja doista još nisam jela.
Krem juha od goranskih vrganja
Pastrva s hrskavim posipom od lješnjaka, poslužena na sotiranom poriluku
Uslijedila je odlična pastrva s hrskavim posipom od lješnjaka, poslužena na sotiranom poriluku. Bio je tu i izvrstan pečeni krumpir. Glavno mesno jelo bio je kralj goranske šume, jelen à la wild s torticom od sira koja je hommage vučenom tijestu sa sirom (štrudli od sira), ostavštini Austro-Ugarske kuhinje. Jelo je servirano s umakom na bazi domaćeg pekmeza od šljiva (sami ga pripremaju u Evi) koji također pokazuje vezu ovog kraja s austrijskim kulinarskim duetom slano/slatko.
Za desert, brzinom svjetlosti smazala sam prefine pečene šumske borovnice, uz crumble i kremu od jogurta i goranskog meda. Savršeno sladak završetak izvrsnog obroka.
Jelen à la wild s torticom od sira
Ppečene šumske borovnice, uz crumble i kremu od jogurta i goranskog meda
Što je još na meniju u Evi?
Inače, među 20-ak jela na Evinu jelovniku nalaze se i druga slasna predjela kao što su file dimljene pastrve s lisnatom salatom i umakom od hrena, kuhana cikla s lješnjacima i kozjim sirom, goranske mesne delicije, pohani žablji kraci... Uz krem juhu od goranskih gljiva (kada nema vrganja), tu je i domaća goveđa juha s domaćim knedlama.
Za glavna jela, osim pastrve i jelena koje sam kušala, u Evi nude i svinjski file u umaku od kupina sa zapečenim jabukama i njokima od krumpira, teleće pečenje s krumpirom iz pećnice, pljeskavicu od divljači s prženim krumpirom, umakom od sira i ukiseljenim lukom, rižoto od vrganja, gulaš od jelena, sotirano mlado zelje s goranskim škripavcem na žaru i orasima, plata Eva za 2 osobe te druga odlična jela.
Od deserata tu su štrudla od šumskog voća, štrudla od borovnica te palačinke Eva (sladoled, umak od borovnica, orasi). Cijene predjela kreću se od 10 do 26 eura, juhe su 5.50 i 6 eura, glavna jela od 12 do 56 eura, dok deserti stoje 5.50 i 6 eura. Moguće je posebno naručiti i razne priloge i salate. U vinskoj ponudi Eva ne insistira na sljubljivanju, a sukladno tradiciji alkoholnih pića na bazi bilja i voća, gosti mogu birati iz bogate ponude rakija i likera goranskih proizvođača.
Restoran Eva otvoren je od srijede do nedjelje, od 12 do 21 sati, a rezervacija je obvezna. Dodatne informacije nalaze se na web stranici restorana Eva.
Mario Šubat predstavio nam je novi projekt svog restorana - odličnu goransku hranu u staklenkama
Hrana za ponijeti s potpisom restorana Eva
Sjajna slasna ideja iz Eve - obroci u staklenkama
Bračni par Šubat ima još puno sjajnih ideja, i svjesni su, kažu, da trebaju napredovati i mijenjati stvari postepeno, ali definitivno su na pravom putu. Odličan je tako i njihov novi projekt hrane za ponijeti, koji podrazumijeva staklenke u kojima se nalaze 3 prepoznatljiva goranska jela: krem juha od vrganja, gulaš od jelena i zapečene borovnice.
Ideja ovih jela je da gost u kući za odmor može jednostavnim podgrijavanjem te dodatkom knedli od kruha, krumpira, tjestenine ili palente dobiti gotov goranski ručak, nakon kojeg se može zasladiti praktičnom, modernom varijacijom goranske štrudle. U tijeku je proces validacije ovih proizvoda, pa se može očekivati da će se staklenke s prepoznatljivom naljepnicom “Eva” uskoro biti u prodaji u restoranu.