Recenzije 11. svibnja 2023.

Ludo smo se proveli, kušali vrhunska vina i hranu i prošetali 10 kilometara

Viva Vino Vižinada
Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada
gastro postao gastro.24sata.hr
Krajem travnja održano je drugo izdanje manifestacije Viva Vino Vižinada. Dobili smo poziv da dođemo i iskusimo, i drago nam je da poziv nismo odbili. U nastavku doznajte i zašto...

Postoji li bolja kombinacija – odlična hrana i vino, prekrasna priroda i najbolje društvo? Ma postoji, ako se još priključi i odlična zabava uz glazbu, a i toga je bilo na drugom izdanja wine & walk eventa Viva Vino Vižinada. Dobro raspoloženje kojim je više od 200 posjetitelja došlo već na start nisu mogli rastjerati niti oblaci i kiša koji su prijetili da će nam pokvariti planove, no i oni su se morali povući.

 | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada

 | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada

Već na početku imali smo pune ruke – šeširi (koji su kasnije dobro poslužili kada je zasjalo sunce), kabanice za svaki slučaj, degustacijske čaše za vino i torbice za njih, ali i kartončić s popisom vinara i zalogaja na svakom štacionu – da se unaprijed pripremimo što nas čeka.

I tako, krenuli smo i već nakon stotinjak metara prvi su nas put zaustavili. No to još nije bio jedan od 5 najavljenih štaciona, već zalogaji dobrodošlice - tradicionalni kolačići, kao i rakije i likeri lokalnih destilerije Rossi i Sosich. Nakon malo grickanja i nazdravljanja nastavili smo dalje.

 | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada  | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada - ako dobro pogledate vidjet ćete i našu veselu grupicu foto: Studio 11 / Visit Vižinada

Malo uzbrdo, malo nizbrdo, malo ravno i stigli smo na prvi štacion, gdje su nas dočekali dragi ljudi iz Vina Deklić i Vina Bruno Ferenac i ponudili odličnih svježim malvazijama, roseima, a našla se i pokoja boca chardonnayja. Agroturizam Selo Mekisi pripremio nam je pak zalogaje – bogato punjene sendviče s istarskim pršutom. I muzika je bila sjajna – takvu kombinaciju trube i harmonike do sada još nismo imali prilike čuti.

Putem do drugog štaciona upoznajemo polako naše 'suputnike' (bile su organizirane 4 grupe sa po 50-ak osoba u svakoj). U našoj grupi, na naše veliko veselje bilo je dosta ljubitelja pasa sa svojim ljubimcima – tri simpatična korgija, tri mješanca iz Njemačke, border collie iz Slovenije… S njima nam definitivno nije bilo dosadno.

 | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada

 | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada - slani cheesecake s autohtonim istarskim namirnicama foto: Studio 11 / Visit Vižinada

Na drugom štacionu vinarije Sosich Wines i Giulio Ferenac Wines ponudili su svoja najbolja vina, a konoba Jadruhi pripremila je obilne porcije slanog cheesecakea – od domaće skute, crumblea od prženog pršuta, na podlozi od mrvljene hrskave palente. Mogli smo kušati i dvije vrste njihovih slasnih domaćih kobasica.

 | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada  | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada

Pa ponovno put pod noge, i nakon 20-ak minuta opet su na tjerali jesti i piti. A mi se nismo bunili. Treći štacion ponudio je izvrsna vina vinarija Pilato i Franc Arman Wines, dok su ljubazni domaćini iz Seoskog turizma Fatorić pripremili izvrsnu istarsku maneštru s bobićima. Tu je i muzika bila posebno vesela: dva ušminkana harmonikaša svirala su sve – od istarskih hitova do onih hrvatskih, a uskoro su im se pridružili i prijatelji s prvog štaciona te smo se uz njihovu verziju hita Novih fosila 'Kako je dobro vidjeti te opet' teška srca oprostili od njih.

 | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada

 | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada

Pa ponovno malo hodanja, a nakon toga i uživanje u novoj dozi hrane i vina. Na četvrtom štacionu nazdravljali smo izvrsnim vinima vinarija Rossi i Pino Rossi, dok je obrt za ugostiteljstvo Viadukt pripremio glavno jelo – domaće fuže s umakom od mesa divljači.

Naravno, trebalo je završiti sa slatkim pa smo požurili uzbrdo prema posljednjem, petom štacionu gdje su nas čekali tradicionalni kolačići Slatka Istra u Vižinadi, vina vinarija Arman Marijan Wines i Vina Geržinić, kava ali i udobne ležaljke na kojima smo se uspjeli i malo posunčati i uhvatiti prvu ovogodišnju boju.

 | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada  | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada  | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada

Cijelim putem ove vinske šetnje Viva Vino Vižinada uživali smo u lijepoj prirodi, nabrali smo hrpe jestivog samoniklog bilja poput koprive, priljepuše ili najmirisnije majčine dušice na svijetu. Bilo je i minimalno šparoga jer ih je baš ispred nas pobrstila marljiva beračica. I moramo vam nešto priznati – nismo se baš niti jako umorili.

Naime, krajolik oko Vižinade i nije toliko strm kao u nekim drugim istarskim mjestima gdje se organiziraju slični događaji tako da se skoro pa nismo ni uspuhali. A to vam ne govorimo da se pohvalimo kako smo u dobroj formi (jer nismo!), nego da vas ohrabrimo da se svakako prijavite na sljedeći Viva Vino Vižinada jer bit će vam to iskustvo kojeg ćete se rado sjećati i prepričavati ga prijateljima.

Nemojte se pribojavati šetnje duge 10 kilometara, uz dobro društvo sve to prođe u zabavi i veselju. A o sjajnim vinima, koja su ovdje ipak u prvom planu, kao i finoj i hrani koje ćete kušati da ni ne govorimo…

 | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada  | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada  | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada - vrijedni volonteri foto: Studio 11 / Visit Vižinada  | Author: Studio 11 / Visit Vižinada Viva Vino Vižinada foto: Studio 11 / Visit Vižinada

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.