Recenzije 1753 prikaza 07. lipnja 2017.

Palačinke sa zlatom novi su gastro-hit

Zarko Basic/PIXSELL
“Hrpa” nadjeva i umaka koje sami rade zaštitni su znak Milky palačinkarnice, jedne od prvih takve vrste u Zagrebu. Sada služe i one posute zlatom

Već tri godine oduševljavaju nas super-size palačinke i bezbroj kombinacija nadjeva i okusa koje nudi Milky palačinkarnica.

 | Author: Zarko Basic/PIXSELL Zarko Basic/PIXSELL

- Milky je postao mjesto spojeva, proslava ispita, nešto s čime će se ljudi nagraditi nakon napornih dana, a zbog nje se pokrenuo i jedan novi trend - palačinke se jedu i vani, ne više subotom navečer kod kuće - govori nam simpatičan mladi vlasnik Milkyja Ivan Milković. U njegovim odličnim i lijepo ukrašenim palačinkama, uz dvije dobro poznate lokacije u Zagrebu, sada se može uživati na novootvorenoj, u Novom Zagrebu (Središće), te Sarajevu.

 | Author: Zarko Basic/PIXSELL Zarko Basic/PIXSELL

U svijetu palačinki Milky je iznimka po toliko novih okusa, a neke su nadjeve uveli jer su ih gosti dali odlične ideje.

- Nemamo više samo izvrsnu “slatku” ponudu jer smo, primjerice, s adventskih dana zadržali odličnu pohanu palačinku, kombinaciju palačinke i kobasice, služenu s raznim umacima. No naše se palačinke pune i piletinom, tunom, neki kombiniraju pršut i nutellu, a kako prilog može se naručiti čak i francuska salata. Sve po želji - kaže Milković. Za ekstravagantan doživljaj tu je i palačinka posuta zlatnim listićima koja se može kombinirati s kinder buenom, iako joj najbolje pristaju samo premium namazi. I ništa manje.

 | Author: Zarko Basic/PIXSELL Zarko Basic/PIXSELL

- Ljudi su oduševljeni jer nakon toga mogu reći ovdje sam jeo tu kombinaciju i nigdje drugdje. Najviše dolaze oni koji žele probati nešto novo, poigrati se vlastitom maštom i iskusiti nešto drugačije, a za to su neki spremni potegnuti i s udaljenijih dijelova Hrvatske - na izlet kod Milkyja.

Možda vas zanima... Palačinke sa šunkom, avokadom i rikolom Špajza



Novost je i palačinka torta koja se pravi po narudžbi za van. Ludo ukrašena, dobrodošla je na svakom rođendanu, a prste će njome umljackati kako oni najmlađi tako i oni stariji... Jer, svi vole - palačinke.

- Palačinke su super desert. Brzo se pripremaju, a za ispeći i namazati palačinke ne treba više od 20 minuta. Uvijek savjetujem ljudima da se poigraju okusima. A to mogu i kod kuće. Kad se radi o dekoracijama, bitno je da su preljevi dobro rastopljeni. Gotove namaze malo rastopite u mikrovalnoj ili u toploj vodi. Ostavite i malo keksa ili nekog nadjeva pa stavite na vrh. Spržite lješnjake, nasjeckajte ih, i pospite, bit će mnogo ukusniji - objašnjava Ivan. Isto tako vrlo je efektno, dodaje, šumsko voće koje se zamrznuto stavlja na palačinku, a onda pusti da otpusti svoj sok.

Možda vas zanima... Složite najviši toranj od palačinki Recepti



- Moja majka radi odlične palačinke koje obožavam, s naribanim jabukama u tijestu. Tad su odlične, meke. Isto tako možete tijestu dodati komadiće suhog voća - govori Ivan Milković. Od sastojaka možete i sami složiti omiljene okuse, poput Tobleronea, kombinacijom nutelle s bademima i medom...

- Što se same izrade palačinki tiče, najbolje je razdvojiti bjelanjke od žutanjaka, i istući snijeg. Tad su najmekanije, nit’ premekane, nit’ prežilave - priča Ivan. Uz palačinke, savjetuje, najbolje paše mlijeko, iako se kod Milkyja mogu naručiti i shakeovi.

Svaki dan može se kušati i “Milky zna”, tajna kombinacija po preporuci Milkyja.

 | Author: Zarko Basic/PIXSELL Zarko Basic/PIXSELL


RECEPTI

Čoko palačinka posipana zlatom

Čoko palačinka:
500 g glatkog brašna,
100 g oštrog brašna,
2 jaja,
500 ml mlijeka,
300 ml mineralne vode,
malo soli,
pola žličice kakaa za kolače ili nekoliko kockica čokolade s visokim udjelom kakaa

za nadjev:
3 žlice nutelle,
1 žlica mljevenih keksa (cookies),
jedan kinder bueno,
2 kugle sladoleda od vanilije,
listići jestivog zlata

Kekse sameljite, kinder bueno prutiće natrgajte na kockice. Jaja pjenasto izmutite te dodajte sol. Postepeno miksajte dodajući pomalo mlijeka, brašna i mineralne dok ne dobijete gustu smjesu, ali dovoljno tekuću da ju možete vaditi šefljom. Dodajte kakao za kolače ili ako nemate rastopite čokoladu s većim udjelom kakaa i dodajte smjesi. Palačinku ispecite pa nadjenite nutellom i pospite keksima. Zarolajte u trokut i na vrh poslažite kockice kinder buena. Na vrh položite listiće zlata, a pored poslužite sladoled od vanilije.


Pohana palačinka s kobasicom

Obična palačinka:
500 g glatkog brašna,
100 g oštrog brašna,
2 jaja,
500 ml mlijeka,
300 ml mineralne vode,
malo soli

za nadjev:
slavonska kobasica,
15 dag sira gauda,
krušne mrvice,
10 dag bbq umaka,
10 dag tartar umaka (vrhnje, majoneza, sjeckani krastavci, kapare, sol, papar i češnjak),
10 dag salsa umaka

Jaja pjenasto izmutite te dodajte sol. Postepeno miksajte dodajući malo po malo mlijeka, brašna i mineralne vode dok ne dobijete gustu smjesu, ali dovoljno tekuću ju možete vaditi šefljom. Skuhanu kobasicu stavite u sredinu, obložite gauda sirom i zarolajte tako da zatvorite oba kraja. Uvaljajte u mrvice i pecite u dubokom ulju. Poslužite uz umake u posebnim posudicama.

 | Author: Zarko Basic/PIXSELL Zarko Basic/PIXSELL


Proteinska palačinka s kikirikijem

Proteinska palačinka:
300 g integralnog brašna (ili zobenih pahuljica),
100 g proteina s okusom,
1 jaje,
300 ml light mlijeka,
mineralna voda po potrebi

nadjev:
50 g maslaca od kikirikija (smooth odnosno glatki, a ako volite s komadićima ne stavljajte više od 50 g jer je jako suh),
50 g meda,
banana,
preljev od karamele (po želji)

Jaje pjenasto umutite pa dodajte sol, proteine, mlijeko i mineralnu. Ako ćete smjesu odmah potrošiti integralno brašno možete zamijeniti s fino mljevenim zobenim pahuljicama. Palačinku namažite s maslacem od kikirikija, pa medom, poslažite na kolutove narezanu bananu i zarolajte. Poslužite s preljevom od karamele.


Mousse i banana

Obična palačinka:
500 g glatkog brašna,
100 g oštrog brašna,
2 jaja,
500 ml mlijeka,
300 ml mineralne vode,
malo soli

za nadjev:
3 žlice nutelle,
1 žlica oreo keksa,
pola banane

za mousse od bijele čokolade:
200 g belgijske bijele čokolade,
jaje,
100 ml šlaga

Jaja pjenasto izmutite te dodajte sol. Postepeno miksajte dodajući pomalo mlijeka, brašna i mineralne dok ne dobijete gustu smjesu. Za mousse otopite belgijsku čokoladu, pa u ohlađenu čokoladu dodajte jaje i dobro razmutite da mousse postane sjajan i kremast. Na kraju dodajte šlag umućen mikserom. Ručno ga umiješajte u čokoladu. Palačinku namažite nutellom, posipajte keksima, te nadjenite i mousseom od bijele čokolade. Ostavite žlicu moussea da ukrasite njome vrh palačinke. Prelijte s još malo otopljene nutelle i pospite keksima.

 | Author: Zarko Basic/PIXSELL Zarko Basic/PIXSELL

Ferrero Rocher palačinka

Obična palačinka:
500 g glatkog brašna,
100 g oštrog brašna,
2 jaja,
500 ml mlijeka,
300 ml mineralne vode,
malo soli

za nadjev:
2 žlice ferrero rocher nadjeva,
žlica bijelog čokoladnog namaza,
3 žlice nutelle,
1 žlica oreo,
preljev vanilija ili čokolada po želji

Jaja pjenasto izmutite te dodajte sol. Postepeno miksajte dodajući pomalo mlijeka, brašna i mineralne dok ne dobijete gustu smjesu. Ispecite palačinku pa nadjenite s bijelim čokoladnim namazom, nutellom, pospite oreo keksima, i dodajte fererro rocher nadjev. "Zamotajte" u trokut pa prelijte vanilijom ili čokoladom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.