Recenzije 17. listopada 2025.

Mlado maslinovo ulje kušala sam u masliniku, u blizini arheološkog nalazišta najveće uljare na Mediteranu iz 1. stoljeća!

Salvela - Light Komunikacije
Kušanje mladog maslinovo ulja Salvela Aurum Primis
foto: STUDIO11
Ekskluzivno predstavljeno novo mlado ekstra djevičansko maslinovo ulje Salvela Aurum Primis iz berbe 2025.

Na prostoru jedne od najvećih i najstarijih rimskih uljara na sjevernom Mediteranu, u Barbarigi, Salvela je ekskluzivno predstavila svoje novo mlado ekstra djevičansko maslinovo uljeSalvela Aurum Primis, iz berbe 2025. Predstavljanje ovog ulja potvrđuje kontinuiranu predanost brenda vrhunskoj kvaliteti, poštovanju tradicije i stalnoj inovaciji, upravo na mjestu gdje maslinarstvo neprekidno živi već gotovo dvije tisuće godina.

Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Marko Krstačić, glavni enolog vinarije Medea i Sandra Marček Cvitić, direktorica prodaje i marketinga za Medeu i Salvelu foto: STUDIO11

Iznimne arome mladog maslinova ulja

"Mlado ulje zasebna je kategorija među ekstra djevičanskim maslinovim uljima. Ono što ga karakterizira je izostanak kristalne bistroće upravo zbog nježne filtracije. Ulje je izvanredno bogato, elegantno i živopisno.

Njegov miris otkriva note svježeg ploda masline, artičoka, stabljike rajčice, svježe pokošene trave i zelenih jabuka. Vrlo je intenzivno, s umjerenom pikantnošću, a pršti pozitivnom energijom – veselo je i razigrano, baš poput svoje žive zelene boje.

Također, naziv mlado ekstra djevičansko maslinovo ulje ovaj proizvod nosi samo prvih 100 dana. Salvela Aurum Primis ulje je koje objedinjuje sveukupno četiri sorte maslina; Istarsku Bjelicu i Bužu, autohtone sorte koje dolaze u harmoničan dio svog razvoja nešto kasnije, te Leccino i Pendolino - introducirane rane sorte koje daju svoju aromatičnost i nježnost upravo sada", rekao je Marko Krstačić, glavni enolog vinarije Medea.

"Masline se na ovom području uzgajaju tisućama godina, a činjenica da ovdje i danas uspijevaju stabla stara više od 200 godina potvrđuje koliko je lokacija prirodno pogodna za maslinarstvo. Terroir Barbarige, s bogatim slojevitim tlom i refleksijom svjetla od morske površine koja povećava osunčanost, usput ublažavajući niske zimske i visoke ljetne temperature, predstavlja jedinstvenu prednost u stvaranju ulja visoke kvalitete“, istaknuo je Edi Družetić, agronomski savjetnik i stručnjak za maslinarstvo.

Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Ostaci stare rimske uljare iz 1. stoljeća foto: STUDIO11 Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Ostaci stare rimske uljare iz 1. stoljeća foto: STUDIO11 Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Ostaci stare rimske uljare iz 1. stoljeća foto: STUDIO11

Ostaci stare rimske uljare iz 1. stoljeća

Unutar suvremenog maslinika Salvele, koji se prostire uz samo more i broji više od 8.000 stabala, nalaze se ostatci stare rimske uljare iz 1. stoljeća koje je stoljećima skrivalo gusto raslinje i humus koji je stvaralo lišće. Impresivnih 12 preša i površina od oko 3.000 četvornih metara svrstavaju ovu uljaru među najveće u tadašnjem Rimskom Carstvu, a brojni sačuvani elementi poput kanala, bazena i kamenih podloga, svjedoče o iznimnoj razini razvijenosti antičkog maslinarstva na području Istre.

Prema do sada poznatim podacima smatra se da je, prema kapacitetu i dimenzijama, u periodu od 2. do 6. stoljeća to bila najveća uljara na sjevernoj strani Sredozemlja. Gradnja ove drvne uljare započela je u 1. stoljeću pa se postepeno povećavala sljedećih stoljeća. 

Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Ostaci stare rimske uljare iz 1. stoljeća foto: STUDIO11 Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Ostaci stare rimske uljare iz 1. stoljeća foto: STUDIO11 Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Ostaci stare rimske uljare iz 1. stoljeća foto: STUDIO11

U tijeku je arheološko-istraživački projekt "Rimski krajolik i dinamika naseljavanja istarskih kolonijalnih agera", koji tim Terra Eno Olea provodi u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Odsjek za arheologiju) i Joukowski institutom za arheologiju i antički svijet (Brown University, SAD). Cilj projekta, koji traje do 2026. godine, jest trajno dokumentirati, konzervirati i predstaviti ovaj lokalitet kao jedinstveni spoj baštine i suvremene poljoprivrede.

Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Edi Družetić foto: STUDIO11 Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Marko Krstačić, Edi družetić i Sandra Marček Cvitić ispred Uljare Vodnjan foto: STUDIO11

Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Mlado maslinovo ulje u Uljari Vodnjan foto: STUDIO11

Uljara Vodnjan već više od stoljeća prednjači kvalitetom

U samom centru Vodnjana posjetili smo i Uljaru Vodnjan, koja već više od stoljeća predstavlja živu poveznicu između bogate istarske tradicije maslinarstva i suvremenih tehnologija prerade maslina. Osnovana 1911. godine kao jedna od najmodernijih uljara na Mediteranu, uljara i danas, nakon pažljivo provedene restauracije, zadržava svoju povijesnu autentičnost.

Uljara Vodnjan danas prerađuje masline u skladu s najnaprednijim tehnološkim standardima, a dugački red u Trgovačkoj ulici najbolji je znak da je sezona u tijeku i da se istarsko zeleno zlato ponovno puni.

Povijest maslinarstva na ovom području seže sve do rimskog doba, o čemu svjedoče ostaci najreprezentativnije rimske uljare na europskom dijelu Mediterana, smješteni upravo u maslinicima u obližnjoj Barbarigi. To bogato naslijeđe, uz povoljne klimatske uvjete i vrhunski profesionalizam i znanje stručnjaka danas se u Uljari Vodnjan spaja s vrhunskom tehnologijom kako bi nastalo prepoznatljivo istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Salvela - Light Komunikacije | Author: STUDIO11 Mlado ekstra djevičansko maslinovo ulje – Salvela Aurum Primis foto: STUDIO11

Nagrađivana maslinova ulja

U maslinicima Salvele danas se uzgajaju autohtone sorte Buža, Rošinjola, Puntoža i Istarska bjelica, uz introducirane sorte Leccino, Pendolino, Leccio del Corno i Picholine, koje su se pokazale otpornima i izvrsno prilagođenima lokalnim uvjetima.

Ulja Salvela bilježe kontinuitet kvalitete koji je prepoznat i nagrađivan na brojnim međunarodnim natjecanjima – među njima Flos Olei  i NYIOOC, Mario Solinas Award (Španjolska), Ovibeja (Portugal), Leone d’Oro (Italija) i London Health Claim Award.

"Barbariga je staro naselje. U njegovoj je okolini nađeno mnogo ostataka naselja kroz čitavu povijest, od Histra i Ilira na dalje. Naziv Barbariga nastao je prema plemićkoj obitelji koja je bila vlasnik posjeda, a Salvela je naziv lokaliteta u široj okolini koji asocira na zdravlje.

Kao brend, Salvela nosi snažnu poveznicu s autentičnošću i tradicijom, ali istovremeno ulaže u suvremene standarde kvalitete i vidljivost na globalnom tržištu. Povezivanje znanstvenih istraživanja s proizvodnjom i promocijom ulja stvara dodanu vrijednost koju sve više prepoznaje i domaće i inozemno tržište", objasnila nam je Sandra Marček Cvitić, direktorica prodaje i marketinga za Medeu i Salvelu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.