Recenzije 04. svibnja 2018.

Mundoaka Zg - meka za ljubitelje comfort fooda

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagrebačka Mundoaka svoja je vrata otvorila prije više od tri godine, kroz nju su prodefilirala mnoga velika domaća gastronomska imena, stvorili su revoluciju street fooda, a danas nudi sjajan street i comfort food u kojem bismo uživali baš svaki dan. Posjetili smo ekipu, isprobali jela na koja su najponosniji i ostali više nego ugodno iznenađeni.

Čakovečka Mundoaka već se nekoliko puta izdigla od prosjeka tek klasičnog street food restorana, kakvu su filozofiju njegovali po otvaranju lokala. Mundoaku Umag pak još nismo imali prilike posjetiti, no saznali smo kako je, baš kao i u čakovečkoj, filozofija tamošnjeg restorana sezonska hrana kojoj je teško reći ne. A onda je na red došla zagrebačka, nekadašnja začetnica street food revolucije i restoran koji svih ovih godina postojanja nikada nije spuštao kvalitetu svojih jela.

 

Možda vas zanima... Marko Palfi: Imam svoje igralište gdje svi možemo rasti Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Sjećamo se rebarca koja se tope u ustima, njihovih raskošnih burgera i grillane piletine koja nikada i nigdje nije bila sočnija. Ekipa zagrebačke Mundoake, moramo priznati, malo jest pomaknuta, no ostali su svoji te na meniju odlučili ostaviti pobrojane klasike, a zatim čitavu stvar začiniti jelima koje bismo bez razmišljanja uvrstili u definiciju idealnog comfort fooda. Tako od nedavno na meniju možete pronaći genijalne sendviče s mesnim okruglicama, nalik onima iz omiljenih američkih filmova i serija, sendvič s prženom piletinom, pileću Tikka masalu, sasvim posebna pržena pileća krilca te sezonski rižoto od šparoga i kozica. 

„Nije to nekakav gastronomski wow, al mislim da je dobar comfort food i to je smjer u kojem se trenutno želimo kretati. Hrana od koje se fino najedeš i osjećaš se dobro. Na tanjurima nije spektakl koji izuva iz cipela, al je ukusno i to je naš cilj. Od početaka je cilj imati stvarno dobar street food i tu želimo biti najbolji, ne petljamo se u neke druge vode“, rekao nam je odmah na početku razgovora Matija Štelcer, sadašnji chef kuhinje u zagrebačkoj i nekadašnja desna ruka Marku Palfiju u čakovečkoj Mundoaki.

Tu je još i spicy tuna tataki na jasmin riži, ramstek i krumpirići, a za predjelo pak možete uživati u carpacciu od hobotnice, rissolama od svinjetine, vege salati i, nama omiljenim, čudesnim gyozama sa svinjetinom.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Naravno, poput pravih gurmana, isprobali smo od svakog pomalo te se posebice oduševili sjajnim prženim pilećim krilcima čije se meso već na dodir odvaja od kosti, a miks kukuruznog škroba, palente, bučinih golica i začina stvara tako divan, hrskav omotač. No, to nije sve. Uz slasna pileća krilca dolazi i krumpir salata s dressingom od kopra i hrena, a povrh svega i nekoliko komada cvjetova brokule, začinjeni uljem češnjaka i đumbira.

„Fasciniran sam prženom piletinom kao seljačkom hranom, pa sam se stvarno potrudio da krilca budu baš fina. U paniranje smo ubacili bučine golice, češnjak u prahu i crvenu papriku. Dodajemo i palentu koja daje na hrskavosti. Prvo ih slow roastamo poklopljene, onda ih hladimo da se stegne masnoća i onda ih paniramo. U pitanju je nešto duži proces, ali isplati se. Ne skuži se da su prethodno pečene, a kad se jedu, trebali bi samo kost vaditi van. Krumpir salata je začinjena s puno kopra, kojeg obožavam, brokule blanširamo i kratko zapečemo na ploči“, dodao je simpatični chef. 

Malo je reći da smo nakon ovog jela lizali prste i skupljali mrvice paniranja po tanjuru sve dok nisu stigle Mundoakine slavne gyoze. Prvi smo ih puta isprobali u čakovečkom restoranu, po receptu chefa Palfija, a s obzirom na tadašnje oduševljenje, manje nismo očekivali niti ovog puta. I nismo se razočarali. Klasično sjajne, gyoze u Mundoaki iznutra su meke i taman začinjene dok su izvana hrskavo zapečene i čine savršenu uvertiru u raskošna glavna jela.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Isprobali smo i New York City Hero sendvič s mesnim okruglicama, upravo onakav kakav je najviše volio Joey iz kultne serije Prijatelji i koji smo prije i kasnije sretali na malim ekranima kao jedan od specijaliteta američke kuhinje. Upakirane u hrskavi baguette iz pekarnice Korica, okruglice od svinjetine, ricotte i začina poslužene su uz salsu od rajčice, aceto balsamico, miks otopljenih talijanskih sireva, a uz njih dolazi i salata od rikole, cherry rajčica i praha od čvaraka. Iako se na prvi pogled čini kao malen i brz zalogaj, ovaj sendvič zasitit će vas na najfiniji mogući način. Začini u mesnim okruglicama lijepo su usklađeni pa čitav spoj podsjeća na slasne okruglice iz lonca punjene paprike. Ipak, pri ruci obavezno držite salvetu, čitav proces uživanja bit će nešto neuredniji, a samim time i slasniji. Baš onakav kakav dobar comfort food i treba biti.

„Kad smo tek otvorili, svi su pričali o našim rebarcima i pulled porku. Pulled pork sam radim od svog prvog vođenja kuhinje u Sivom mačku u Čakovcu, tamo sam ga stavio na meni i od onda se borio s njim, jednostavno me već počeo živcirati. Htio sam nešto promijeniti, ali nisam htio micati svinju menija. Onda mi je na pamet pao meatball sub, koji je meni osobno ultimativni comfort food. Stavio sam malo više komorača, ima i ricotte, to sam pokupio od jednog stranog kuhara, meni ne bi nikad palo na pamet, i strašno daje na sočnosti. Jako su dobro povezane okruglice, ništa ne curi, sočne su, pa čak bih rekao i svježe“, dodao je chef Štelcer.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Ako pak želite uživati u nešto laganijem jelu divnih, finih tekstura i okusa, odabir bi svakako trebao pasti na pileću Tikka Masalu. Za neiskusnije, riječ je o piletini mariniranoj u jogurtu i miksu indijskih začina, a zatim upakiranoj u fini umak od rajčice, jogurta i indijskih začina. Piletina je poslužena uz jednostavnu jasmin rižu i domaći naan kruh, a doza peršina na vrhu cijeloj priči daje dodatnu svježinu.

Ne možemo se odlučiti je li nam bolja bila piletina ili naan kruh koji u Mundoaki rade sami, no ono u što smo sigurni jest da je ovaj tanjur prepun kremastog umaka i meke piletine stvoren za dane kada želite pojesti nešto utješno i bogato, ali ne preteško. Primjerice, za vrijeme osvježavajućih i ugodnih proljetnih pljuskova.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Osim Tikka Masale, chef Matija u posljednje vrijeme razmišlja i o istočnjačkom specijalitetu falafelu, točnije, o dasci sa svim elementima dobrog falafela koji bi onda sastavljali sami gosti.

„Uskoro počinjem s pripremama za naš domaći pita kruh. Znam da zvuči lako i dosadno, ali ljudi to traže i vole. Falafeli i izraelska salata su stvarno fina hrana, a cilj nam je napraviti jednu interaktivnu dasku na kojoj će se nalaziti elementi falafela, a onda si ga gosti sami slažu. Mislim da ta interaktivna fora s hranom super prolazi vani, pa bi i našim ljudima moglo biti zanimljivo, posebice kada je u pitanju street food.“

Nakon dobre doze fantastičnih jela, reći ćemo samo jedno - centar grada, fina, pristupačna, utješna i bogata jela te prostrana terasa idealan su recept za proljetno i ljetno guštanje na suncu. Računici valja dodati i pridošlicu, sadašnjeg sous chefa Kristijana Kerešu, kojeg smo i sami upoznali putem genijalnih recepata na blogu e-si gladan?, i postigli ste savršen spoj za stvarno sjajan ručak. 

Kristijan nas je na kraju počastio autorskim desertima koji se, na žalost, još uvijek ne nalaze na meniju, no budete li uporni poput nas, ovog skromnog, ali iznimno kvalitetnog mladog chefa možda pridobijete na slatku stranu te vas sam odluči počastiti dozom svojih genijalnih čokoladnih kreacija. Sretno i u slast!
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić
 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.