Proteklog vikenda isplatilo se posjetiti Zadar. U tamošnjoj najvećoj sportskoj dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održavao se, naime, u petak i subotu sve popularniji Zadar Wine Festival.
Sa 100-injak izlagača i oko 1000 vina ovaj festival zaslužio je epitet najvećeg festivala vina u Dalmaciji, a najzaslužniji za to je, naravno, direktor i osnivač festivala, sommelier Ivan Stiblik koji svake godine smisli nešto novo za ovaj se omiljeniji festival vina na koji rado stižu posjetitelji iz čitave Hrvatske (ali i iz inozemstva, putem hrvatskih distributera), ne samo iz Zadra i okolice.
Zadar Wine Festival
Veliki napredak zadarskih vinara i Zadar Wine Festivala
"Od prvog festivala do danas 10 je zadarskih vinara više s nama. Stasali smo zajedno u kvaliteti i prezentaciji. Ove je godine i više izlagača nego ikad prije. Zato i jesmo u velikoj dvorani, kako bismo uistinu mogli uživati u vinima u savršenoj atmosferi", poručio je Stiblik.
Da zadarski vinari sjajno napreduju moglo se vidjeti na ovogodišnjem, 7. izdanju Zadar Wine Festivala na kojem su bili odlično zastupljeni te su donijeli svoja ponajbolja vina. Od autohtone svrdlovine do uspješnih vina od internacionalnih sorti, zadarski vinari kontinuirano napreduju.
Kao najava ovogodišnjeg festivala, u siječnju i veljači održano je 6 odličnih vinskih radionica u zadarskom hotelu Kolovare, a vodili su ih ponajbolji hrvatski sommelieri i vinari.
Zadar Wine Festival - Ivan Stiblik
Premium zona bila je pun pogodak, baš kao i gastronomska ponuda
Novost ovogodišnjeg Zadar Wine Festivala bila je Premium zona, posebno osmišljena za prezentaciju rijetkih i odabranih vina. Vinari izlagači dali su za Premium zonu svoja najbolja vina, koja je točilo pet poznatih hrvatskih sommeliera, a uz to moglo se kušati i 30-ak različitih vrsta (moja procjena, možda ih je bilo i više...) vrhunskih sireva iz cijelog svijeta.
Da napomenem, uz ulaznicu za festival, za Premium zonu plaćala se dodatna ulaznica. Ako mene pitate, Premium zona bila je pun pogodak za pobjeći od festivalske gužve i u miru kušati vrhunska vina i sireve.
Zadar Wine Festival - Premium zona
Ove godine festival je pratilo i odlična gastronomska ponuda. Osim plata dobrodošlice koje su stajala na početku dvorane i nudile dalmatinski pršut, sir, masline... kuhače su se primili i poznati domaći chefovi, koji su pripremali morsku spizu.
Kuhali su chef Vjeko Bašić iz murterske konobe Boba, chef Saša Began iz zadarskog restorana Labrax te chef Dino Šeparović iz bračke konobe Kala. Također, posjetitelji su se mogli okrijepiti i odličnim burgerima i krumpirićima iz food trucka Burgers and More ispred glavnog ulaza u dvoranu.
Atmosferu sa Zadar Wine Festivala pogledaj i u našoj galeriji...
Zdravko Žuža, vlasnik vinarije Bora
Izvrsni pjenušci Scura vinarije Bora
Ideja za vinski izlet u okolicu Zadra
A što raditi između? Naime, Zadar Wine Festival posjetila sam oba festivalska dana, no trebalo korisno iskoristiti i slobodno vrijeme između. Tako sam s ekipom posjetila wine bar Barrell gdje smo pojeli sjajan sushi, i pili odlična vina.
No to nije sve, drugo jutro, prije odlaska na Zadar Wine Festival posjetila sam (s istom ekipom!) obližnju vinariju Bora u mjestu Podgradina gdje vinograde pere bura, ali na grožđe utječe i blizina mora. S pogledom na moćni Velebit, čiji se obrisi vide i na njihovim umjetničkim etiketama, vina ovdje dozrijevaju i odležavaju u drvenim i inox bačvama okružena vrhunskom umjetnošću kojom je obitelj Žuža svoju vinariju ukrasila uz pomoć kustosa Klovićevih dvora.
U vinariji Bora (da, to je latinska riječ za ovdje sveprisutnu buru) imaju jako lijepe pjenušce Scura. Oba pjenušca napravljena su od istih sorti - merlota i syraha - no jedan je napravljen kao blanc de noirs, a drug kao rose.
Mogu se pohvaliti i sjajnim sauvignon blancom (kojeg imaju jedini u Dalmaciji, zahvaljujući položaju svojih vinograda), imaju i lijepu maraštinu, pošip, crveni cuvée (od cabernet sauvignona, merlota i syraha), a posebnu pozornost posvećuju autohtonoj sorti svrdlovini koju, uz njih, uzgaja i od nje pravi vino još samo par vinara.
Vinarija Bora
Vinarija Bora
Vinarija Bora
Obitelj Žuža trenutačno ima 30.000 loza, među kojima je 5.500 loza svrdlovine. Uskoro će posaditi još 1.5 ha vinograda te će tada imati 35.000 loza. Za svoja vina dobili su međunarodne.
Vlasnik vinarije Zdravko Žuža poznat je kao odličan domaćin te nas je dočekao, osim sa svojim divnim vinima, i obilnim ručkom - mlada paška janjetina, krumpir ispod peke (krumpir je samo ispekao!), obilje povrća... Bili su savršen uvod u kušanje vina Bora.