Proteklih smo godina prisustvovali raznim natjecanjima u pripravi pizza majstora i majstorica sa svih strana Lijepe naše. Zagreb, Prelog, Umag, svoje su vještine pokazivali na stvarno puno mjesta, ali u ponedjeljak je sve to konačno podiglo i na jednu višu stepenicu. Naime, prošle se godine pri Hrvatskom kuharskom savezu oformila Udruga hrvatskih pizzaiola i organizirala svoje prvo natjecanje na koje su se mogli prijaviti apsolutno svi koji su ispunili prijavnicu i zadovoljili kriterije sudjelovanja.
Jedna od najboljih hrvatskih pizzerija u vlasništvu Marina Vanjka, O'Hara na Malešnici, tako je postala dom za održavanje prvog Državnog prvenstva pizzaiola. Na cjelodnevnom natjecanju sudjelovalo je ukupno 14 natjecatelja (dvije dame, 13 iz Hrvatske i gost iz Slovenije), koji su imali zadatak u 20 minuta pripremiti dvije pizze.
Ona prva, zadana je bila „majka svih pizza“ margarita, dok je druga bila po izboru natjecatelja. Ocjenjivački sud sačinjen od članova Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, Boris Ostojić, Miroslav Dolovčak, Zlatko Sedlanić i Ivan Đukić, imao je nezahvalan zadatak ocijeniti rad natjecatelja i sve izvrsne pizze koje su natjecatelji pripremili.
Bilo je tu sjajnih detalja, od pizza koje su imale rupu u sredini, preko slatkih do onih posluženih na grani čempresa (!?), ali zajedničko je svima bilo jedno - sve su morale biti probane. Natjecanje je trajalo gotovo osam sati, kad se žiri povukao na vijećanje, a natjecatelji i navijači radili pizze iz gušta. Fenomenalna atmosfera, veseli i stručni ljudi iz saveza i općenito dan za pamćenje i brzo ponavljanje, došao je do najsvečanijeg čina kad su suci preuzeli riječ.
Razlike u bodovima između troje prvoplasiranih bile su stvarno male, a titulu 1. Državnog prvaka u izradi pizze osvojio je Romano Seferović iz pizzerije Buffalo iz Vodnjana. Na drugo mjesto plasirao se Dario Vedlin iz Osijeka, dok je treća bila Martina Stanić iz hotela Terme Jezerčica, Donja Stubica.
Pobjednička Buffalo pizza bila je napravljena od domaće šalše, salame od boškarina, domaćeg sira s tartufima, mozzarelle od bivola, cherry rajčice i domaćeg ulja, no presudna je bila kvaliteta tijesta, stupanj pečenja te naravno sam pizzaiolo, koji je pokazao svoje umijeće i znanje u samoj pripremi i kasnije predstavljanju svog uratka.
Uz sponzorske nagrade Podravke, Dukata i Nikasa troje najboljih nagrađeno je i novčanim nagradama te peharima. Uz titulu prvog Državnog prvaka, Romano je osvojio i mogućnost predstavljanja Hrvatske na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze kao kulinarski reprezentativac Hrvatske.
Cilj ove manifestacije nije bio samo dobiti najboljeg pizza majstora u Hrvatskoj već promicati, razvijati i unaprijediti kulinarsku struku pravljenja pizze, širiti znanje, stvarati veze i prijateljstva između hrvatskih pizzaiola te upoznati pizzaiole i javnost s poviješću nastajanja ovog specifičnog zanata te proizvoda. Udruga hrvatskih pizzaiola u planu ima i organiziranje regionalnih kup natjecanja s kojima bi počeli već ove jeseni te edukacije za pizzaiole u sklopu Hrvatske kulinarske akademije.
Imate omiljenu pizzeriju i želite da svi saznaju za nju? Prijavite svog pizzaiola na sljedeća natjecanja i neka najbolji pobijedi!
Pogledajte intervju s pobjednikom i predsjednikom žirija!
1. DRŽAVNO PRVENSTVO PIZZAIOLA |
|||
O'Hara, Zagreb; 12.02.2018. |
|||
|
|
|
|
Ukupni poredak |
Max. 100 bodova |
||
Plasman |
Natjecatelj |
Objekt |
Bodovi |
1 |
Romano Seferović |
Pizzeria Buffalo, Vodnjan |
85,83 |
2 |
Dario Vedlin |
Osijek |
85,17 |
3 |
Martina Stanić |
Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica |
85,00 |
4 |
Vedran Bačak |
Pizzeria Dalmatino, Baška Voda |
82,33 |
5 |
Mario Grujić |
U.O Leonardo, Pizzerija Paris, Kostrena |
82,00 |
6 |
Edo Osmić |
Pizzeria Napoli, Labin |
81,83 |
7 |
Ratko Tomić |
Pizzeria Bokamorra, Helios d.o.o, Split |
81,67 |
8 |
Dejan Pušelj |
Pizzeria Lipov hlad, Osijek |
79,17 |
9 |
Marijan Jurišić |
Pizzeria Peperoni, Nin |
77,83 |
10 |
Jovica Mraković |
Pizzeria Nava, Novi Vinodolski |
75,67 |
11 |
Darko Klobučar |
Bistro Travel, Gospić |
74,33 |
12 |
Luka Vasić |
Požega |
74,00 |
13 |
Martina Bošković |
Bonus Plus, Đakovo |
73,50 |
13 |
Amando Sambolić |
Hiša Okusov, HDO Gostinstvo, Podplat, Slovenija |
73,50 |