Recenzije 26. studenoga 2018.

O'brok: Meka za ljubitelje mesa crne slavonske svinje

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
U rodnoj kući Augusta Šenoe na Langovu trgu 6 pored prekrasnog Ribnjaka, smjestio se restoran O'brok i tako se upisao na gastronomsku kartu grada spreman mu ponuditi upravo ono što mu nedostaje.

U strogom centru metropole uvijek se traži lokal u kojem ćete moći dobiti kvalitetno predjelo, vrhunska glavna jela i desert po kojem ćete ga upamtiti. Upravo je to chef kuhinje Kruno Majcen i napravio tek par minuta hoda od centralnog trga uz jedan od najljepših zagrebačkih parkova.

 | Author: O'brok foto: O'brok

Umjeren i ugodan interijer, kojim dominira drvo, crni akcenti te fotografije starog Zagreba, restoran O'brok krasi i prekrasna terasa u nastanku koja spaja Langov trg s Vlaškom ulicom, ali ćemo na njeno zvanično otvorenje pričekati još neko vrijeme, kao i najavljeni otmjeni wine bar.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ono najbitnije se ipak nalazi unutra. Nakon nekoliko adresa u zadnjih desetak godina (Esplanade, Muzej, Tač), chef Majcen je konačno našao mjesto gdje može pokazati sve što je godinama učio, i sada ponosno stoji iza toga da je sve što se u O'broku poslužuje izvorni domaći proizvod. Od mesa koje dolazi s OPG-ova iz Like (junetina i janjetina), Zagorja (perad) i crne slavonske svinje s OPG-a proslavljenog hrvatskog nogometnog reprezentativca Domagoja Vide.

 | Author: O'brok foto: O'brok

Što se pića tiče, uz provjerene domaće rakije, tu je i izbor od dvadesetak vina, od šampanjca pa do autohtonih domaćih sorti vina kao što je pjenušac Petrač Bregh, plavac mali Bezek ili silvanac zeleni Medenjak te trenutno samo svijetlo i Kasačko Velebitsko pivo.

 | Author: O'brok foto: O'brok

Chef svake zore po sve potrebne sastojke za pripremu jela odlazi na obližnji Dolac, a uz već navedeno meso, posebno ističe kako se ovdje sve priprema tradicionalno, ručno: od domaćeg kruha preko raznih savijača i njoka, pa sve do rezanaca za juhu i slastica koje su u potpunosti lišene aditiva.

Osim toga, na s razlogom dosta kratkom jelovniku (ne kupuju se pozicije mesa, nego cijele životinje), treba naglasiti pripremu jela koja se ne viđaju u restoranima višeg srednjeg ranga, kao na primjer sekeli gulaš od crne svinje, ili hladetina, također.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Uz vrhunski Drniški pršut koji Kruno reže pred vama, definitivno treba izdvojiti i domaći sir s Paga i već spomenutu crnu svinju koju smo prvo probali u vjerojatno najboljoj slanini Hrvatske, zatim u kotletima i konačno u vratini. Slanina je nešto između sapuna, vlažne maramice i princezine podvezice, svileno savršenstvo kvalitetne masnoće – ostavila nas je bez riječi!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Kako se nedjeljom ide u nabavu blaga, tako su ponedjeljkom na meniju najosjetljiviji dijelovi – iznutrice, pa prema kraju krvavice, buncek i tako dalje. No, ono po čemu Krunu pamtim još od njegovog angažmana u restoranu Muzej, i dalje je s njim na meniju: najmekši i najnježniji štrukli u gradu, iako su tu negdje s Grešnom Goricom, ali to je na sat vremena vožnje...

Uz štrukle, tu su i savijače, gibanice, šnenokle, makovnjače i orehnjače, ukratko, kako kaže chef Majcen – "Nema ničeg što ne raste kod nas, a mi to ne bismo znali pripremiti. Ono čega se drugi plaše ili stide - mi radimo s najvećim guštom!"

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish


O'brok ne radi nedjeljom, cijene su od 50 kuna za špek, preko beefsteaka za 135 do 40 za zapečene zagorske štrukle, a jednom kad dođete na Langić, vraćat ćete se stalno. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.