Recenzije 15. travnja 2025.

Odsad na talijanski aperitivo idemo u - Molino

aperitivo @molino
Aperitivo@Molino
foto: Meze Media
Aperitivo@Molino u srce Zagreba donosi talijanski ritual uživanja u la dolce vita stilu! Vrijeme za aperitivno u ovom restoranu u Kaptol centru je od 17 do 19 sati, dok će se tijekom ljetna produljiti do 20 sati

Zagrebački restoran i bar Molino, koji se nalazi u Kaptol centru, uveo je novu ponudu - talijanski aperitivo, poznati ritual uživanja u popodnevnom druženju uz fine zalogaje i koktele. Ova vijest baš me razveselila i među prvima sam požurila kušati njihovu aperitivo ponudu malih zalogaja uz čašu spritza ili prosecca.

Što radiš preko tjedna između 17 i 19 sati? Uživaš u talijanskom aperitivu!

Za početak, evo osnovnih informacija: Aperitivo@Molino kreće od 15. travnja i u njemu se može uživati od ponedjeljka do petka od 17 do 19 sati, a kako otkrivaju vlasnici, uz Aperitivo@Molino moći ćete se opustiti i na njihovoj drugoj lokaciji - u Point centru na Vrbanima. Također bitna informacija - trajanje ovog divnog rituala tijekom ljetnih mjeseci produljit će do 20 sati.

aperitivo @molino | Author: TIN MEZE

Aperitivo@Molino foto: TIN MEZE aperitivo @molino | Author: TIN MEZE

Aperitivo@Molino foto: TIN MEZE

Aperitivo@Molino karta pića uistinu je raskošna, raznolika, bogata... Za početak, nudi se čak 7 različitih osvježavajućih spritzeva podijeljenih u tri kategorije: klasični (Aperol, Campari i Hugo), moderni & gourmet (Limoncello, Black Hugo i Vermouth) te lokalni twist, odnosno spritzevi Teranino i Antique.

Kako Aperol nije moj prvi izbor za početak sam odabrala Limoncello spritz koji je bio baš onakav kakav sam očekivala - osvježavajuć, ne prekiseo i ne presladak. Kolegice su pohvalile i Aperol spritz te teranino i vermouth spritz, a ja sam se za drugo piće odlučila za odličan Antique spritz - gorkast, slatka, no u savršenom balansu.

aperitivo @molino | Author: TIN MEZE

Aperitivo@Molino foto: TIN MEZE aperitivo @molino | Author: TIN MEZE

Aperitivo@Molino foto: TIN MEZE

Klasični kokteli, šampanjac, domaći pjenušci, prosecco...

Karta sadrži i 8 klasičnih hit koktela: Negroni, Mojito, Espresso Martini, tri vrste gin tonika, Whiskey Sour i London Mule. Kušala sam London Mule i bio mi je savršen, toliko da sam ovaj koktel morala i ponoviti te se planirani brzi tasting uz divne gutljaje i zalogaje pretvorio u ugodno druženje koje je potrajalo i dulje od planiranog vremena za aperitivno. 😉

Odličan je i izbor pjenušavih vina na čaše koji će zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje mjehurića u čaši. Nudi se, naime, šampanjac Allart & Fils Brut Réserve, zatim prosecco Col de' Salici, te tri hrvatska pjenušaca: Puklavec Penina Brut, Kolarić Blanc Classic Natur i Šember Rosé.

Kod bijelih vina predvode domaće etikete: Štamparov sauvignon blanc, Coronica svježa malvazija, Adžić graševina i Mega Victa Pošip, dok Italiju predstavlja Antinori (Castello della Sala) Bramìto. I ljubitelji crvenih vina imaju lijep izbor. Tu su talijanski Antinori Peppoli Chianti Classico i San Marzano Talò Malvasia Nera, francuski Orimos Grande Reserve Rouge, te plavac mali bračke vinarije Stina. 

aperitivo @molino | Author: TIN MEZE

Aperitivo@Molino foto: TIN MEZE aperitivo @molino | Author: TIN MEZE

Aperitivo@Molino foto: TIN MEZE

A kakvi su zalogaji?

Kako najavljuju vlasnici Molina, i sami veliki ljubitelji ovog talijanskog rituala, u ponudi će uvijek biti različite vrste zalogaja na njihovoj domaćoj svježe pečenoj focaccii, a kreacije će se mijenjati ovisno o sezoni i dostupnosti namirnica. Za početak su tu brojne fine kombinacije koje donose samu srž mediteranskih okusa: vrhunske burrate, stracciatelle i mozzarelle, zatim polumeki taleggio, sočne masline te autentične mesne delicije - od slatkog Prosciutto cotto di Parma, preko slavnih milanskih salama, i Mortadelle di Bologna do beef tagliate.

Imaju i pizza ripiena varijante zalogaja gdje dvije polovice pizza tijesta pune kreativnim kombinacijama i dodatno ih zapeku, a za vegetarijance tu su u posebno ukusne Melanzane alla Parmigiana kao i pizza ripiena s tikvicama, patlidžanima, paprikama i mozzarellom. U ponudi su i arancini (pohane kuglice od riže s različitim punjenima), ali i bogati riblji zalogaji s hobotnicom, inćunima, te lososom. Svi sastojci su vrhunske kvalitete i autentični, a većinu je moguće i vidjeti u vitrini u sali restorana, što svakako pridonosi sveukupnom dojmu.

Moji favoriti? Definitivno parmigiana, potom vegetarijanski sendvič u ciabatti s obiljem povrća (pečeni patlidžan, tikvice, crvena paprika) te rastopljenim sirom, odličan mi je bio zalogaj s inćunima, kao i slasna kombinacija sira gorgonzole, kruške i oraha

aperitivo @molino | Author: TIN MEZE

Aperitivo@Molino foto: TIN MEZE aperitivo @molino | Author: TIN MEZE

Aperitivo@Molino foto: TIN MEZE

Koncept aperitiva, čiji naziv potječe od latinske riječi "aperire" što znači "otvoriti", ima korijene u starom Rimu, gdje su imućniji Rimljani uživali u ritualu "gustatio" kao uvodu u večernje gozbe. Moderni ritual aperitiva počinje se oblikovati u 18. stoljeću, nakon što je 1786. godine Antonio Benedetto Carpano u Torinu napravio vermut, koji će postati sinonim za aperitivno piće. U 19. stoljeću aperitivi su postali popularni i u ostatku Italije: u Rimu, Genovi, Firenci, Veneciji, a posebice u Milanu, gdje se aperitivo razvio kao nezaobilazni društveni ritual koji uključuje uživanje u pićima kao što su Aperol spritz, Campari i Martini, uz sitnu hranu i druženje prije večere. U posljednjih nekoliko desetljeća, popularnost talijanskog aperitiva, posebno Aperol spritza, proširila se diljem svijeta, a sada konačno možemo u Zagrebu uživati u cjelovitom, autentičnom aperitivo ritualu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.