Recenzije 23. studenoga 2018.

Omma: Jako zgodna hrana iz korejskog restorana!

foto: Facebook Omma
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada je pred nekoliko godina u Splitu snimljen jedan dio njihovog popularnog reallity showa Noonas Over Flower, Koreanci su se naprosto zaljubili u Lijepu našu, a s rijekom pristiglih turista je došla i ideja o – korejskom restoranu!

Priča je s vremenom spala na dva slova, Cro K se smjestio ispod Dolca, a Onsemi je zatvoren nakon što je neko vrijeme životario pored Sheratona. No, uskoro se brojka opet penje na dva restorana. Naime, kako na korejskom Omma znači majka, upravo je radi svoje mame i chefice restorana, njezina kćer kako bi joj bila pri ruci - došla iz Nizozemske živjeti u Hrvatsku.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Stigli su s velikim očekivanjima, ali kako nisu bili svjesni koliko je opaka naša birokracija, od prvobitnih planova sve se završilo u skromnom, ugodnom mjestašcu između nasipa i fakulteta za računarstvo u Unskoj ulici 2b. Terasa je u funkciji samo za toplog vremena, tako da ćete uživati ako volite topla mjesta gdje vidite i čujete sve što se vas događa, a tu je i mala galerija za nešto više mira i opuštenosti.

 | Author: Facebook Omma foto: Facebook Omma


Prekrasne i nasmijane majka Kyung Sook Cho i kćer Min Young Kim rado odgovaraju na naša pitanja i priznaju da su se zaljubile u neka naša jela, kao na primjer kajmak ili kremšnite, ali da su ponosne što najbolje od koreanske i azijske kuhinje donose sa sobom i dijele s nama.

Omma ima više lica, jedno je ono za turističke grupe, posebno one iz Koreje, zatim su tu stranci koji dolaze zbog visoke ocjene na Trip Advisoru, a u posljednje vrijeme i mladi ljudi, pretežito studenti, koji su se vrlo brzo udomaćili zahvaljujući obilnim porcijama i niskim cijenama. Za cijenu od prosječno četrdesetak kuna (od 38 do 60) na stol dobijete glavno jelo, ali i tri predjela i zdjelicu riže. Više nego povoljno. Omma nije de luxe restoran i ima više odlika kvalitetne menze nego restorana, ali truda, nasmijanih lica i izvrsne hrane – nikako ne nedostaje. Ovdje se niste došli pokazati, nego probati nešto novo, naučiti štogod, i jako se fino najesti.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Sve počinje predjelima, pošto ljudi na žalost nemaju dozvolu za točenje korejskih pića, no to nikako ne umanjuje svu ljepotu kimchija. Ako volite kiseli kupus i ljutu papriku, ovo jelo je stvoreno za vas. Kupus se fermentira 24 sata, dodaje pasta od chillija i začini i poslužuje u malim količinama, hrustavo, kiselo i ljuto. Zakon!

Koreanci ga jedu i na pizzi, uz i kao glavno jelo, uz prijenos na TV-u, i općenito uvijek. I potpuno ih razumijemo. Posebice Ribafish, ovisnik o bunceku sa zeljem i pogotovo sarmi.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Kada smo se takli detalja da u Ommi naprave sarmu s kineskim kupusom, otišli su po glavna jela, iako krumpir s mrkvom i lukom kuhan u soji sa sezamom, a pogotovo i hrenovke od piletine i ribe uopće nisu loš odabir, osim ako se pravite da ste prefini da to jedete.

Oduševljenje slijedi mrvicu premasnim palačinkama s povrćem i lignjama! Prošli put sam se zaljubio u palačinke s porilukom, ali ovo je korak više. Palačinke su slasne i, uz pripadajući umak baš onako, za prste polizati.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

A onda je krenulo s glavnim jelima. Koreanska parena rebrica su mekana i nježna, potpuno drugačija od američkog pristupa, a svinjetina s povrćem tang soo yook zanimljivo iskombinirana s povrćem u kiselo-slatkom umaku. Za ljubitelje slatkoće u mesnim jelima idealno, krckavo povrće iz woka – nezamjenjivo!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Na kraju, hit među glavnim jelima je uz bulgogi, curry bab i teriyaki verzija carskog mesa s divnim, ne preljutim, ali intenzivnim umakom. Ovo je mjesto za upoznavanje novih umaka, definitivno! Ne nedostaje ni jela za vegetarijance, a kako Omma radi svaki dan osim nedjelje, vrijeme je da se zaputite isprobati taj čudesni kimchi, pa onda i sve nakon njega. Ljubitelji klasične azijske riže, povrća iz woka, soja umaka, japanske, kineske i pogotovo korejske hrane – bit će i više nego zadovoljni, vidimo se u Ommi!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.