Od "kokošje glave" (sjeveroistok Slovenije) do njene prve "nogice" (jugoistok Slovenije) - ovo je dio koji je nama Hrvatima posebno zanimljiv jer se nalazi odmah iza granice. A mi smo istražili najslasnije kutke, kao i one s najboljim vinima, tog dijela susjedne nam države i donosimo vrhunske informacije iz prve ruke što posjetiti i to kušati.
Putovanje smo započeli u Jeruzalemu. Da, dobro ste pročitali – i u Sloveniji postoji Jeruzalem, ali ovaj je poznat po vrhunskom vinu i odličnoj hrani. Jeruzalemski brežuljci podsjećaju na toskanske, a ovdje su Napoleonovi vojnici ostavili trag kroz sortu vina šipon, koju su Francuzi nazivali "Si bon", što su lokalci pretvorili u "Šibon".
Predivni vinogradi u Jeruzalemu i zidanica Malek vinarije Puklavec Family Wines
Puklavec Family Wines – jedan od najvećih vinskih podruma u Sloveniji
Iako je glavni podrum vinarije Puklavec Family Wines u Ormožu, ovog puta posjetili smo njihov romantičniji dio – vinogradarsku kuću Malek, smještenu usred vinograda na Jeruzalemu. Tamo smo degustaciju započeli pjenušcem Seven Numbers 9 (šipon, tradicionalna metoda), koji nas je oduševio. Inače, njihova prestižna linije vina Seven Numbers namijenjene je restoranima.
Nastavili smo s vinom iz iste linije - Sauvignon Blanc broj 2, za koje se grožđe bere u tri faze – rano za zelene arome, srednje zrelo za okus i kasna berba za koncentraciju i punoću.
Tanja Puklavec
PFW Seven Numbers - izvrstan sauvignon blanc, odnosno No. 2
Kušali smo i Rizling iz 1973. godine, koji nas je posebno impresionirao. Inače, rizling kao sorta čvrsto je vezana uz ovu regiju. Puklavec Family Wines danas vodi unuka Martina Puklavca – Tanja Puklavec – koja nastavlja djedovu i očevu viziju: zajedno stvarati najbolja vina, u suradnji s lokalnim vinogradarima.
Taverna Jeruzalem
Taverna Jeruzalem
Prvi susjed – Taverna Jeruzalem
Nakon dobre kapljice, uslijedila je još bolja hrana u Taverni Jeruzalem, gdje Dino sa svojom ekipom priprema vrhunske specijalitete uparene s lokalnim vinima. Prekmurski naresci s tradicionalnom postržačom (pogačom s čvarcima), kremasta juha od gljiva sa žgancima, goveđi odrezak s gratiniranim krumpirom i neizostavna domaća slastica – prleška gibanica. Ljeto je idealno vrijeme za posjet Taverni Jeruzalem – njihova terasa s pogledom na krajolik je čisti zen.
Tropski vrt Ocean Orchids
Countess Emilliana Wines
Vrijeme za predah: Tropski vrt i vina Grofice Emilliane
Nakon odličnog ručka uslijedila je šetnja kroz Tropski vrt Ocean Orchids – mjesto gdje nastaju najljepše orhideje u regiji. Novitet godine su pak - male sadnice vanilije! Osim orhideja, ovdje rastu i banane, kava, pa i biljke koje se zatvaraju, kada jih taknete😊.
U neposrednoj blizini posjetili smo i novu vinsku kuću Wines Countess Emilliana, koju je osnovao vlasnik Ocean Orchidsa s namjerom oživljavanja vinarske tradicije na ovom imanju.
Kušali smo sofisticirana vina iz starih vinograda plemićke obitelji, među kojima je posebno zanimljivo Grofičino crveno vino. Naravno, iza svega se krije i priča o grofici Emilliani. Što ovo vino čini posebnim? To su krajolik Prekmurja, glinena tla – nasljeđe Panonskog mora, sunce i blizina ljekovitih izvora.
Osim vina, na imanju se može uživati i u novom gastronomskom doživljaju. Deseta generacija u obitelji njeguje tradiciju koju su njihovi započeli preci davne 1777. godine. Kušali smo rosé, rajnski rizling i pinot noir.
Sibon Wine and Spa Resort
Sibon Wine and Spa Resort
Sibon Wine and Spa Resort – uživanje s pogledom
Ovdje vas čeka sve za savršen odmor: udobne sobe, mir, bazen, SPA sa saunama i zimskim vrtom. Tu je i odlična kuhinja te vinski bar s izborom lokalnih vina. Ovo mjesto nudi spoj svega što pruža predivna, brežuljkasta regija Prlekija. Slobodno možemo reći da je ovo uživanje s pogledom – uz dobru hranu i piće. Vi trebate samo povesti pravo društvo.
Podrum Radgonske Gorice
Podrum Radgonske Gorice
Podrum Radgonske Gorice
Radgonske Gorice - sinonim za vrhunske pjenušce
Drugo naš našeg putovanja započeli smo posjetom podrumu Radgonske Gorice, najstarijem i najvećem podrumu pjenušaca u Sloveniji. Njihovi pjenušci, proizvedeni klasičnom metodom fermentacije u bocama, dosežu visoke standarde i dobivaju brojna priznanja. Riječ je o vodećem proizvođaču pjenušaca u regiji.
Osim vrhunskih pjenušaca podrum Radgonske Penine skriva i jedno veliko iznenađenje. Naime, kroz podrum teče mali slap koji održava stalnu temperaturu podruma i ljeti i zimi.
Imali smo jedinstvenu priliku degustirati njihov uistinu poseban pjenušavi proizvod, pjenušac Untouched by Light, proizveden klasičnom metodom, koji se proizvodi isključivo u mraku – od berbe noću, do prešanja, odležavanja i pakiranja u neprozirne vrećice i kutije. Vino je tako zaštićeno od svjetla od početka do kraja svog puta prema krajnjem kupcu.
Usporedili smo to ovaj pjenušac "iz tame" s klasično proizvedenim pjenušcem. Osjećaj je drugačiji, a okus intenzivniji. Naravno, kušali smo i ostale pjenušce, među kojima svatko može pronaći nešto po svom ukusu.
Nakon dobre kapljice, uživali smo u restoranu RG Bistro, gdje se mogu probati jela temeljena na lokalnoj kuhinji, ali pripremljena s modernim pristupom. Svakom jelu savršeno pristaje Radgonska penina.
RG Bistro
RG Bistro
RG Bistro
Priča o trapistima, čokoladi i vrhunskim pjenušcima pored Krškog
Nakon ručka, nastavili smo put malo južnije, uz samu hrvatsku granicu. I stigli do veličanstvenog dvorca koji je pravi čuvar brojnih zanimljivih priča iz prošlosti i sadašnjosti. Pa i olimpijskih medalja.
U 19. stoljeću red trapista započeo je na dvorcu Rajhenburg u Brestanici proizvodnju prve industrijske čokolade u Sloveniji. Proizvodili su je pod robnom markom IMPERIAL sa znakom lava, koji im je dodijelio austrijski car Franjo Josip I. Na bečki dvor su slali i čokoladu i likere – što je potvrda visoke kvalitete i prestiža. Izvozili su diljem Europe. Proizvodili su i poznati trapist sir.
Dvorac Rajhenburg
Dvorac Rajhenburg - Peninoteka
Danas se u dvorcu nalazi i čudesna Vinoteka Rajhenburg – Peninoteka, koja okuplja najbolje pjenušce posavske vinske tradicije, u suradnji s renomiranim obiteljskim vinarijama poput Vinarije Gradič, Vinske kmetije Rakar, Vinarstva Berak i obitelji Černelič, koja već stoljećima njeguje autohtoni Cviček.
Svaka od ovih vinarija ima svoju priču, terroir i pristup vinogradarstvu, a sommelieri u Peninoteci otkrivaju posebnosti svake boce – od svježine Gradičeve graševine do delikatnih voćnih nota bijelog pinota Rakar. Peninoteka je spoj povijesti i modernog dizajna. Kušali smo pjenušce: Turn Extra Brut (Klet Krško), čiju dolenjsku osobnost čini sorta kraljevina, najzastupljenija u sastavu ovog vina, zatim Blanc de Noirs (Kozinc) – primarno voćan, s punim okusom i savršenom teksturom mjehurića, kao i pjenušac Nord iz iste vinarije, bogatiji, s izraženijom kiselošću – idealan kao pratnja uz glavno jelo.
Dvorac Otočec
Dvorac Otočec
Dvorac Otočec
Dvorac Otočec – bajkovita kulinarska priča za filmske zvijezde
Nastavili smo prema otočiću na rijeci Krki, gdje se smjestio uistinu poseban Dvorac Otočec - savršen spoj povijesti i suvremenosti. Večera koju su nam pripremili bila je doživljaj vrijedan Michelinove zvjezdice. Svako jelo bilo je pažljivo usklađeno s vrhunskim vinima renomiranih slovenskih vinarija. Na raspolaganju su à la carte ponuda i degustacijski meni.
Ovog puta izabrali smo meni od 5 sljedova, koji nas je oduševio razigranošću, originalnošću i kombinacijom tradicionalnih okusa s modernim i svježim notama. Počeli smo s pozdravom iz kuhinje, nastavili hladnim predjelom – povrtnim mousseom. Zatim je slijedila rižota s kozicama, pa mekana i sočna koljenica krškopoljske svinje, koja se topila u ustima. Odličnu večeru zaokružili smo osvježavajućim desertom, idealnim za tople ljetne večeri.
Noć smo proveli u sobama u kojima su spavale brojne slavne osobe. Ako te sve ovo nje privuklo u Dvorac Otočec, a čisto sumnjamo u tom, reći ćemo ti samo da Dvorac Otočec vrijedi posjetiti čak i samo zbog kave i šetnje imanjem.
Hiša vin Pečarič
Hiša vina Pečarič
Bela Krajina - domaća toplina, autentičnost i vina se moraju kušati
Treći dan našeg putovanja uz hrvatsko-slovensku granicu započeli smo posjetom Beloj Krajini - regiji smještenoj između rijeke Kolpe i zelenih padina Gorjanca. To nije kraj koji vas poziva velikim riječima, već tišinom, spokojem i iskrenošću. Bijele breze kao da vas zaustave. Čini se kao da priroda ovdje diše sporije – a s njom i čovjek.
Uz vinograde i čašu domaćeg vina, razgovor lako preraste u prijateljstvo, a vrijeme dobiva drugačiji smisao. Bela Krajina nije mjesto koje se posjećuje. To je mjesto koje se doživljava i kojem se ljudi uvijek vraćaju.
Naš posjet Beloj Krajini započeo je u Hiši vin Pečarič, gdje smo kušali njihove prekrasne, kremaste i odležane pjenušce poput Rosalije, ali i tradicionalna vina od traminca i frankovke (slov. "modre frankinje"). Naravno, sve je započelo uz belokranjsku pogaču – simbol dobrodošlice ovoga kraja.
Andreja Veselič
Gostilna Veselič
Nakon izvrsnog uvoda, otišli smo na ručak u jedan od najpoznatijih restorana u Beloj krajini - Gostilnu Veselič, gdje nas je gostoljubiva vlasnica Andreja razmazila lokalnim specijalitetima. Počeli smo s pogačom, nastavili tradicionalnom juhom sa štruklima i raviolima, a vrhunac je bila belokranjska janjetina - jedno od najprepoznatljivijih jela regije.
Ručak smo završili ukusnom domaćom pitom. Andreja je prava ambasadorica regije - uvijek ljubazna, spremna podijeliti lokalne savjete i preporučiti mjesta vrijedna posjeta.
Vinska klet Metlika
Nakon kratkog predaha i razgledavanja Črnomlja - jednog od tri najveća mjesta u regiji i kulturnog središta, posjetili smo vinski podrum vinogradarskog društva Črnomelj. Tamo smo degustirali vina iz raznovrsne ponude jednog od najvećih slovenskih vinskih podruma Klet Metlika. Degustaciju smo započeli osvježavajućim roséom iz linije Jurius, nastavili sa sauvignonom, chardonnayem, fantastičnim cuvéeom, portugiscem, metliškom crninom te, naravno, s izvrsnom frankovkom.
Gostilna Müller
Dan smo završili izvrsnom večerom u Gostilni Müller, koja kroz svoja jela predstavlja Črnomelj i cijelu regiju. Uživali smo u bogatoj ponudi – od goveđeg jezika i janjetine, preko raviola i ribljih jela, pa sve do izvrsnih slastica. Gostionicu vodi gospođa Tina, koja se pobrine da se svaki gost osjeća kao kod kuće. Imaju i udobne sobe u kojima smo i prespavali.
Butik Bibi - radionica izrade pereca
Butik Bibi - radionica izrade pereca
Butik Bibi - radionica izrade pereca
Naše iskustvo u Beloj Krajini zaokružili smo iduće jutro u središtu grada, u šarmantnom Butiku Bibi, gdje nas je ljubazna gospođa Biba naučila pripremi belokranjske pogače, pletenice i druge lokalne delicije od tijesta.
Ovo putovanje bilo je uistinu iskustvo koje nećemo zaboraviti – i kojem ćemo se sigurno ponovno vratiti.