„I Saša i ja smo ovo otvorili iz velike ljubavi prema hrani i finim pićima, društvu i volimo ljude i biti dio te priče oko svakodnevnog guštanja, druženja i svega. Tkalča je dio grada koji je jako turistički posjećen i ima tu starinsku povijesnu patinu. Nama je cilj od samog početka ići u smjeru kvalitete i neke poštene priče i želimo da nas naši ljudi zavole i posjećuju, što se na koncu konca i dogodilo.
U godinu i pol smo dobili fenomenalne goste i stalnu ekipu i pozicionirali se kao jedan od prvih lokala za doručke u Zagrebu, koje poslužujemo čitav dan – otkud da znamo kad se vi budite (smijeh).“ Govori nam zaljubljenica u hranu, Art direktorica Ana Galić, koja je uz vinoljupca i ugostitelja Aleksandra Noršića - Alfa i Omega Otta & Franka. Chef kuhinje je nakon kaljenja u Zelenom Papru i Prascu, poznati kuhar Zoran Pongrašić, radoholik koji se okružio odabranom veselom mladom ekipom suradnika.
„Otto&Frank su posuđena imena od naših ljubimaca - Otto je tvrdoglavi francuski buldog; Frank je izbirljivi Maine coon mačak. Imajući u vidu s kakvim guštom njih dvojica znaju omastiti brk, odlučili smo svoj novi bistro nazvati jednostavno - Otto & Frank.
Veseli nas raditi domaću hranu i surađivati s malim i kvalitetnim OPG-ovima ili obrtima koji svoj posao rade sjajno (Korica, mali proizvođači mesa ili čvaraka, krvavica…), i gušt nam je raditi fine i tradicionalne hrvatske recepte na moderan način. Poznati smo po krvavicama i punjenim paprikama. Naše šnenokle nestaju u trenu, a radimo ih na milijun malih načina: od Custarda s tostiranim sjemenkama koromača i Honeycombom - do šnenokli kuhanih u kokosovom mlijeku s Coulisom od maline. Volimo dati moderan štih starinskim receptima.
Ljeti od brojnih gostiju ne stignemo raditi specijalne večere, a zima nam je idealna za druženje pa jedan dan u tjednu posvetimo nekoj tematici. Tako smo do sada surađivali s brojnim vinarima (Roxanich, Kabola, Deklić, Petrač, Bolfan, Rizman), razvili smo prijateljstva i volimo organizirati posebne večere u kojima guštamo i kuhamo uz njihova vina. Osim večeri posvećenih vinima, radili smo i posebnu Whiskey večeru posvećenu škotskim viskijima, a imali smo i Nikka viskije iz Japana i večeru posvećenu njima...“ nastavila je Ana.
"S obzirom na lokaciju (Tkalčićeva ulica - u blizini Dolca), ponuda jela bazira se na svježim namirnicama svakodnevno ubranim s najpoznatijeg zagrebačkog placa. Recepti koje smo osmislili daju moderan štih nekim tradicionalnim jelima, no istovremeno koketiramo i sa street food konceptom. Svojim fiksnim menijem nudimo par biranih barskih oblizeka (crostini, burgeri, namazi), u dnevnoj se ponudi mijenja par jela, a cijelog se dana mogu naručiti i odlični doručci među kojima je posebno atraktivan onaj klasični zagrebački - u modernoj izvedbi s pohanim, poširanim jajima, grilanom šunkom, domaćim sirom i vrhnjem uz hren. Poznati smo po tradicionalnim jelima pripremljenima na moderan način. U ponudi se tako može naći janjeća pljeskavica, punjene paprike, krvavice s prženim lukom, pork belly uz pire od pečene bundeve, confit purice s mlincima, knedle sa šljivama... Rukovodimo se idejom dok ima - ima. Također potičemo goste da u torbi donesu i pokoju bocu svog vina (BYOB) na koje mi onda naplaćujemo usluživanje.
Posebna se pažnja posvećuje kvaliteti namirnica, odabiru kvalitetnih vina i piva, maštovitim i slasnim recepturama i dobroj atmosferi. Bitan nam je «sens» gosta. Iskrenost na prvom mjestu, od samog odnosa prema gostima sve do sastojaka, odnosno same ponude."
Iako smo već u više navrata bili gosti u Ottu, posebno nas se dojmilo sljubljivanje jela zagrebačke okolice i vina Vinarije Petrač. Pod geslom „Uvjerite se sami da Zagorje i Jadran mogu učiniti nešto jedinstveno“ počelo se s pjenušcem BregH (Chardonnay / Rose) i štruklom punjenom domaćim kravljim sirom i skutom, kremom od špinata, graška i koprive, domaćim vrhnjem, prženim špekom i dehidriranim špinatom. Sumnjamo da su tako fino jeli naši stari, ali da su imali više nofcih...
Već nadaleko poznata graševina Petrač (2016) sjajno je legla uz tešku i moćnu konfitiranu puricu s mlincima, kremu od bundeve, prženi luk i brusnice. Karizma 2015 sjajno je zalila buncek, sarmice punjene heljdom, zeljem i ječmom, umak od pečenih šljiva mariniranih u Karizmi i pire s hrenom. Malo manje heljde, i Pongrašićev će tim pokoriti i Ameriku!
A tada je na red došla senzacija, cabernet sauvignon 2009. godinu dana odležao u moru na dubini od 22 metra uz pečeni mousse od tamne čokolade (Lindt 80%) i kestena, coulis od bobičastog voća, chantilly, dehidriranu malinu i tostirane bademe. Plemenit okus višnje, starost, opojnost, stvarno je teško ovo vino opisati riječima. Vrhunski!
„Sam Hršak breg, gdje se nalaze vinogradi i vinski podrum djedovina je obitelji Petrač. Godine 2003. posađena je većina crnih sorti. Bijele sorte uzgajaju se od 1998. godine. Vinarija Petrač može se pohvaliti suvremenim podrumom kapaciteta 200.000 litara. Vina se mogu pohvaliti mnogim priznanjima, a najveća nagrada su ljudi koji u proizvodnju vina ulažu, osim ogromnog truda i emocija i nove ideje pa tako nastaju vina poput Karizme.“, rekao nam je ispred Vinarije Petrač za kraj domaćin večere, gospodin Matko Šutalo.
Što na kraju reći, nego – uvjerite se kako Zagreb stvarno može izgledati kao svjetska metropola, i uživajte u ukusima, mirisima i pićima na početku Tkalčićeve ulice. Vidimo se uskoro!
Ubrzo u Ottu & Franku:
10.11. Craft & Comfort Food, Zmajska pivovara
17.11. Roxanich
U planu je i Andro Tomić - večer posvećena čokoladi
Otto & Frank
Tkalčićeva 20, Zagreb
Facebook