Recenzije 09. veljače 2021.

Esplanade sada ima take-out hrane, isprobali smo nekoliko jela

foto: Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
Dostava jela s Esplanadinog a la carte jelovnika je ugodno i autentično restoransko iskustvo - u vlastitom domu...

Odlazak u restoran je višeslojno iskustvo; fokus jest na onome što je servirano na tanjuru, ali cjelokupan dojam ovisi i o usluzi, pa čak i o sitnicama poput posuđa, vremenu između sljedova, dekoraciji stola ili pozdravu na vratima. Lišeni smo tog iskustva već mjesecima – i nedostaje, osobito onima kojima je obilazak restorana intiman ritual. 

Zagrebački hotel Esplanade s posebnom pažnjom nastoji ispuniti tu prazninu svojom à la carte ponudom i mnoštvom pomno osmišljenih detalja. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Dok su Zinfandel's i Le Bistro u mirovanju, osim za goste hotela, fokus talentiranog tima je na promišljenoj dostavi i preuzimanju hrane. Opredijelile smo se za dostavu, jer je u pitanju bilo puno hrane, i preuzele je točno u 13 sati. 

... i cijeli je proces izgledao poput unwrapping videa na društvenim mrežama s kojih je teško maknuti pogled. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Pakiranja su eko, praktična i izdržljiva, a na svakom je i naljepnica s podacima i QR kodom koji vodi na opširnu verziju jelovnika s deklaracijom. Hrana je stigla vruća, u savršenom stanju, a uz nju i otisnuti jelovnik s odabranim jelima te pozdrav za nas iz hotela. Takve su geste ono što cijelo iskustvo čini uzbudljivim i drugačijim od standardne dostave hrane. 

À la carte jelovnik temeljen je na postulatima kojih se kuhinja Esplanade uvijek čvrsto drži - namirnice su svježe i kvalitetne, većim dijelom sezonske, a interpretacija je tehnički besprijekorna. Čak je i prezentacija na nivou, što je teško postići (i održati) u dostavi.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić  

Od predjela smo odabrale burratu s cherry rajčicama, pinjolima te pestom od bosiljka, hladnu salatu s junetinom i povrćem u soja umaku i sezamovom ulju, salatu s rižinim rezancima, povrćem i kozicama te nezaobilazan tatarski biftek s crostinima. Obje salate mogu bez problema poslužiti i kao glavno jelo. 

Inače, u ponudi je osam predjela, a cijene se kreću između 55 i 125 kuna. Izuzetak je tatarski biftek za koji je potrebno izdvojiti 220 kuna, ali vrijedi istaknuti da je porcija i više nego dovoljna za dvije osobe. 

1/3

Budući da je i ukusne i vizualno privlačne hrane bilo u izobilju, jele smo nostalgično u sljedovima. Nakon hladnih predjela, testirale smo ponudu juha koja uključuje dvije krem juhe te goveđi consomme.

Za juhu od čičoke, koja nas je oduševila još prošle jeseni kada smo testirali jelovnik Zinfandel'sa, te juhu od kukuruza izdvojit ćeš 35 kuna. Goveđi consomme s domaćim rezancima stoji 40 kuna. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Popis glavnih jela funkcionalan je spoj comfort fooda i jelovnika na kakav smo navikli u Le Bistrou, a cijene se kreću između 75 i 125 kuna. 

Isprobale smo dva jela s gljivama, torticu od lisnatog tijesta i vrganja koja ide u paketu s lisnatom salatom s paškim sirom, te rižoto sa šumskim gljivama i pečenom kravljom skutom. Kako to obično biva, upravo nam je kremasti rižoto jedan od favorita s à la carte menija.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Pomak su u Esplanadinoj kuhinji napravili sa sendvičima, koji daleko nadmašuju one koje mi pripremamo kod kuće. Club sendvič sastoji se od piletine, pancete, jaja, ljubičastog zelja i majoneze te dolazi u paketu s krumpirom u kori. Druga je opcija hommage najboljem od hrvatske tradicije; riječ je o sendviču s domaćim kruhom od ružmarina s drniškim pršutom, paškim sirom i istarskim gorkim maslinama.

Za kraj smo ostavile teleći bečki odrezak, pečen na maslacu, s pire krumpirom i miješanom salaticom. Odlično je pečen, sočan, a porcija je obilna i prikladna za kasni ručak nakon napornog radnog dana. 

1/4

Jasno, ručak smo zaključile desertima - jer drugačije ne ide. Probale smo sva četiri iz aktualne ponude, prhku torticu od borovnica i marcipana, mini pitu od jabuka, crème brulée u čaši s pet začina i šumskim voćem te torticu od avokada, ricotte i pistacije. Za prhko tijesto imamo same pohvale, kao i za vrlo zanimljivu kombinaciju malina i mješavine pet začina. 

Uslijedila  je i (neminovna) rasprava o tome jesu li zapečeni štrukli predjelo ili ih treba posuti šećerom i jesti kao desert. Pitanje je ostalo otvoreno, a izvrsni štrukli su nestali u trenu. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Jelovnik je, dakle, poput slagalice za gurmane. Niz opcija je prikladan za vegetarijance, a neka predjela mogu bez problema funkcionirati kao glavno jelo. Ne nedostaje klasika, poput štrukli, tatarskog bifteka i bečkog odreska, ali ni maštovitosti. Po preporuci chefa kuhinje moguće je dobiti i preporuku za vino; uz naš se odabir jela dobro uklopio Krauthaker Merlot 2017. 

Cijeli à la carte jelovnik, koji je dostupan svakog dana između 11 i 22 sata, pogledaj ovdje. Ručak ili večeru možeš naručiti telefonski, pozivom na broj 091 456 6702. Priprema traje otprilike pola sata, a paket se u dogovoreno vrijeme preuzima na stražnjem ulazu u hotel. Dodatna je mogućnost dostava limuzinom, a cijena je na upit. Dobar tek!

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Sponzorirani sadržaj: missMIND za missGASTRO

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Pale 11:34 14. Veljača 2021.

    Kako se uopće na hrvatskom jeziku kaže "take out"? Eto još jedan dokaz da neke riječi i fraze jednostavno ne možeš prevesti.