Recenzije 04. lipnja 2022.

Pivo se vratilo u kući - u Osijek

Hombre – festival kućnih pivara foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zadnjih godina trend kućnog pivarstva je uzeo maha diljem Hrvatske, pa tako i u Osijeku

Prošli vikend smo posjetili Hombre – festival kućnih pivara, na kojemu su sudjelovali pivari iz Hrvatske i regije i ostali smo oduševljeni kvalitetom ponuđenih piva i razinom organizacije Panonskog pivskog sindikata (PPS).

Unatoč tome što Osijek ima najdužu tradiciju proizvodnje piva u Hrvatskoj, nije prvi grad koji vam padne na pamet kad kažemo pivo. Barem nije bio do sada. Ekipa iz Panonskog pivskog sindikata već treći put podiže ljestvicu i stavlja ovo događanje na popis obaveznih manifestacija svakog pivoljupca. S preko 70 vrsta piva Hombre se etablirao kao jedno od najboljih okupljanja kućnih pivara u zemlji. Svako od ponuđenih piva je prošlo selekciju iskusnih pivara iz PPS-a pa su na pipama završila samo kvalitetna piva.

 | Author: Hombr3 foto: Hombr3

Kada ste se domogli festivalske narukvice trebala vam je još samo koja kuna za siguran povratak kući taksijem, jer tone smijeha, festivalska čaša, burgeri, kobasice i piva, koliko vam u mjehur stane, su bili besplatni.

Posjetitelji su u svakom trenutku mogli na svojim telefonima i video zidu vidjeti što se i gdje toči, a točilo se za svakog po nešto; od skroz blagih 5 IBU-a u Antinom Exotic Fruit Sour s 4,7 posto alkohola pa sve do gorkih 73 IBU-a u Marijovom She-Male Red Ale s čak 8,1% alkohola.

 | Author: Hombr3 foto: Hombr3

Svaki pivar je istaknuo svoje pivo pa ste imali priliku kritike i pohvale izraziti već pri sljedećem posjetu jednoj od 16 pipa.

Piva originalnih imena poput Holy Water Black IPA (60 IBU 5.7ABV) Josipa Klaića, Coconut Stout (33 IBU 4,5 ABV) Davora Matasovića, Exotic Fruit Sour (5 IBU 4,7 ABV) Ante Anušića, Žarko Puhovski American IPA (61 IBU 6,4 ABV) Ivana Balatinca, Crvenkapljica IRA Domagoja Dujmića i mnoga druga držala su rasplesane pivoljupce na nogama uz retro zvuke s gramofonskih ploča sve dok se u sitnim satima nije iscijedila i zadnja kap od 2000 litara piva.

 | Author: Hombr3 foto: Hombr3

Pivo se definitivno vratilo kući, u Osijek. Prijateljska atmosfera, odlična piva, ali i neizostavni burgeri i pivske kobasice su nas očarali i mi se sljedeće godine svakako vraćamo na Hombre.

Pivili!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.