Nedavno je u Štrigovi otvoren Svjetski centar pušipela, sjajno mjesto, mini-muzej posvećen jednoj sjajnoj vinskoj sorti koja je hit na sjeveru Hrvatske, ali i u okolnim zemljama poput Slovenije i Mađarske. Moslavac, šipon, furmint i pušipel, sve su to nazivi koji označavaju istu sortu i vino, ovisno o regiji, odnosno zemlji, u kojoj se proizvodi. Svjetski centar pušipela nalazi se u Domu kulture u Štrigovi (da, to je ono isto mjesto gdje se već nekoliko godina, od njezina otvorenja, održava Urbanovo - manifestacija posvećena pušipelu).
Ovdje se može doznati puno o ovoj vinskoj sorti, kao i drugim sortama koje se uzgajaju u Međimurju i od njih se prave sve bolja vina. Tu su i sve boce pušipela (u raznim stilistikama - od pjenušaca i svježih vina do onih desertnih) koje su na prestižnom Decanterovu ocjenjivanju osvojila vrijedne medalje. Naravno, ovdje je moguće i kupiti vina međimurskih vinara za ponijeti kući. Pušipel ima svoju posebno dizajniranu bocu, a tu je i čaša za pušipel koju Međimurci dijele s kolegama Mađarima.
 Svjetski centar pušipela u Štrigovi
            Svjetski centar pušipela u Štrigovi
        
 Svjetski centar pušipela u Štrigovi
            Svjetski centar pušipela u Štrigovi
        
Vinarija Kocijan ima sjajni pušipel, ali i vrhunski rizling
Odlične pušipele, ali i vina od drugih sorti mogu se kušati i u obližnjoj vinariji Kocijan, najnovije izgrađenoj vinariji u Međimurju, gdje Petar Kocijan sa suprugom Andreom radi odličan posao. Njihova obiteljska vinska priča počinje 1980. godine kada je Petrov otac Vladimir započeo sadnju vinograda. Trenutačno imaju 10 hektara vinograda, planiraju zasaditi još jedan, a koriste i grožđe kooperanata. Dalje se, kaže Petar, ne misle širiti jer ovo je količina koju još mogu kontrolirati kao obiteljska vinarija.
U moderno uređenoj kušaonici vinarije Kocijan kušali smo sjajan Pušipel classic iz 2024., sauvignon iz iste berbe te izvrstan rajnski rizling iz 2022. Zanimljivo, Petar Kocijan najviše svoga rizlinga prodaje u njemačkoj vinskoj regiji Rheingau poznatoj upravo po vrhunskim rizlinzima. Ima li boljeg komplimenta?
 Petar Kocijan
            Petar Kocijan
        
 Izvrsna vina Kocijan - pušipel classic, sauvignon i rajnski rizling
            Izvrsna vina Kocijan - pušipel classic, sauvignon i rajnski rizling
        
Skoknula sam u Terbotz na izvrsno vino i slasnu večeru
Kad si u Međimurju, ne smiješ otići bez da probaš jela lokalne gastronomije, a ima li bolje mjesta za to od legendarnog restorana Terbotz u Štrigovi, na Železnoj Gori? Osim što je poznat kao sjajan restoran, Terbotz uskoro otvara i mali heritage hotel i wellness koji sam među prvim imala priliku razgledati.
Terbotz, kao i vinariju Jakopić, znalački vodi Branimir Jakopić sa suprugom Nadom i sinovima, dok je u kuhinji sjajan chef Amos Novak, talentirani Međimurac i jedan od najperspektivnijih hrvatskih mladih chefova. Koriste isključivo svježe, lokalne namirnice, a jela su tradicionalna, ali s modernim zaokretom - od bogatih mesnih specijaliteta poput mesa 'z tiblice, plemićke puretine, patke... do delikatno začinjenih salata i deserata među kojima prednjači međimurska gibanica i sladoled od buče.
 Terbotz je izvrstan restoran, a uskoro i heritage hotel
            Terbotz je izvrstan restoran, a uskoro i heritage hotel
        
 Terbotz
            Terbotz
        
 Pjenušac Terbotz - od pušipela
            Pjenušac Terbotz - od pušipela
        
 Spektakularan pogled iz wellnessa heritage hotela Terbotz
            Spektakularan pogled iz wellnessa heritage hotela Terbotz
        
 Heritage hotel Terbotz
            Heritage hotel Terbotz
        
 Heritage hotel Terbotz
            Heritage hotel Terbotz
        
 Heritage hotel Terbotz
            Heritage hotel Terbotz
        
Tijekom večere kušala sam izvrsnu juhu od jesenskih vrganja, biftek u umaku od gljiva s domaćim trgancima u vrhnju, odlično, blago začinjeni lisnatu salatu i za kraj, naravno, međimursku gibanicu posluženu sa sladoledom. Za mojim stolom uživalo se i u sjajnoj pretepenoj juhi, juhi od buče, junećim obrazima s mini štruklima, punjenom lungiću... i svi su imali samo pohvale za kušana jela.
Hranu i vina (naravno, sva su bila od obitelji Jakopić) predstavila nam je znalački a nenametljivo sjajna mlada konobarica Maja. Krenuli smo s pjenušcem Terbotz od pušipela, nastavili uz Jakopićev pušipel classic, a uz glavno jelo odlučila sam se za sjajni, poznati Jakopić Red Cuvée od 3 sorte (cabernet sauvignon, merlot i syrah) - naravno, u odležanoj varijanti iz 2016.
 Chef Terbotza Amos Novak
            Chef Terbotza Amos Novak
        
 Biftek u umaku od gljiva s domaćim trgancima u vrhnju
            Biftek u umaku od gljiva s domaćim trgancima u vrhnju
        
 Sjajan Jakopić Red Cuvee
            Sjajan Jakopić Red Cuvee
        
 Terbotz
            Terbotz
        
Što raditi u Međimurju, osim dobro jesti i piti?
Kad dođeš u Međimurje i nemaš točan plan gdje ići i što raditi, najbolje je prvo otići u u centar Čakovca, u Palaču turizma Međimurja u kojoj je smješten Centar za posjetitelje Ekomuzej Međimurje, ove godine uvršten među Top 100 Green Destinations priča svijeta.
"Ekomuzej Međimurje je daleko od klasičnih muzeja. To je interaktivno mjesto gdje se tradicija i suvremenost susreću na način koji pruža pravi doživljaj života u Međimurju", ponosno objašnjava Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije dodajući kako ovaj muzej kroz radionice, glazbu, zanate i običaje oživljava duh ovog kraja.
Centar za posjetitelje Ekomuzej Međimurje na interaktivan način priča priču o povijesti, tradiciji i atrakcijama te prirodnoj baštini Međimurja. Odatle valja krenuti dalje u istraživanje Međimurja te posjetiti, primjerice, Mlin na Muri, ali i obaveznu postaju - Mađerkin breg i tamošnji vidikovac.
 Rudi Grula
            Rudi Grula
        
 Mlin na Muri
            Mlin na Muri
        
 Mlin na Muri
            Mlin na Muri
        
Naravno, u svim dijelovima Međimurja moguće je čuti i divnu, sjetnu Međimursku popevku koja koja je 2018. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Imamo i lijepu vijest - uskoro Međimurska popevka dobiva svoj dom - u Donjoj Dubravi otvorit će se, naime, interpretacijski centar Hiža Međimurske popevke. To je definitivno, najprigodnije mjesto za ovaj raspjevani dom, jer Donja Dubrava je mjesto gdje je rođena i živjela legendarna interpretatorica Međimurske popevke Elizabeta Toplek, popularna Teta Liza.
Ove jeseni Međimurska popevka će se čuti i u bečkom Musikvereinu, na mjestu gdje se svake godine održava kultni Novogodišnji koncert. Pjevat će sopranistica Marija Vidović, rođena Međimurka, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
 Mađerkin breg
            Mađerkin breg
        
Najbolja pozivnica za Međimurje Wine&Walk
U subotu 25. listopada održat će se prvo izdanje manifestacije Međimurje Wine&Walk - Uz zvuke popevke i okuse Međimurja, tijekom koje će sudionici posjetiti sve spomenute atrakcije, kušati izvrsna vina i zalogaje. Međimurje će se predstaviti kao vrhunska vinska destinacija kroz Mlado (2025.), pjenušce te vina redovnih berbi i predikate. Sudjeluje 9 vinarija, te 6 snackova, raspoređeni po postajama:
- Dom kulture Štrigova, Svjetski centar Pušipela - pjenušavi početak uz raspjevanog Žigu
- Vinarija St. Jerome, Štrigova
- Vinarija Štampar - vidikovac Mađerkin Breg
- Vinarija Knehtl-Medenjak i Vinarija Kerman, Leskovec
- Vinarija Cmrečnjak, Sveti Urban
- Vina Horvat, Sveti Urban
- Zmajev vrt / Vinarija Kovač i Vinarija Munđarov breg, Železna Gora - Marija Vidović, sopran i Krunoslav Lajtman, saksofon - hommage Međimurskoj popevki
- Vinarija Kocijan, Štrigova
- Dom kulture Štrigova, Svjetski centar Pušipela - završni party uz DJ-a od 17 do 21 sat
 
        
     
 
 
 
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
    