Recenzije 19. veljače 2025.

Međimurje je baš WOW!

međimurje
Red vina, red turističkih atrakcija - savršen recept za izlet u Međimurje
foto: Emina Basara; Women on Wine
S članicama udruge Women on Wine, velikim ljubiteljicama vina, proteklog vikenda posjetila sam Međimurje. Posjetili smo 3 vinarija, kušali tradicionalni međimurski ručak, a stigli smo i na čuveni vidikovac na Mađerkinu bregu

Međimurski vinari, okupljeni u udrugu Hortus Croatiae, već niz godina rade jako lijepa vina i sjajno ih promoviraju. Odlično ih prati i lokalna gastronomija, a i turističke lokacije u Međimurju sve su brojnije i atraktivnije – od mlina na Muri, poznatih Termi Sveti Martin pa sve do čuvenog Mađerkina brega i tamošnjeg spektakularnog vidikovca. I zato ne čudi što sve više (domaćih) turista rado navraća u Međimurje, jer od Zagreba do tamo treba samo sat i pol vožnje .

Upravo sve navedeno bilo je motiv i članicama udruge Women on Wine, odnosno – WOW. Dame okupljene u ovu udrugu imaju uspješne profesionalne karijere u raznim područjima, a zajednička im je – ljubav prema vinu. Na vinski izlet u Međimurje povele su neke WOW-ice i svoje muške polovice, kako bi u najdražem društvu uživale u sjajnim vinima, hrani i turističkim atrakcijama.

međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Viktor Dvanajščak foto: Emina Basara

Dvanajščak Kozol – put u biodinamiku

Prva stanica putovanja bio je vinograd i vinarija Dvanajščak Kozol u Dragoslavcu, u kojoj sestra i brat, Tea i Viktor, vuku konce uz potporu roditelja. Viktor Dvanajščak posvećen je prije svega poslu u vinogradu i podrumu, dok je sestra Tea više u marketinškim aktivnostima i prezentaciji. Ova vinarska obitelj obrađuje 11 hektara vinograda na osunčanim položajima Grofovo, Okrugli vrh i Mohokos (najviša točka Međimurja, 344 metra).

U vinariji Dvanajščak Kozol prvi su uveli sistem apelacija sličan onom u Francuskoj čime svoja vina mogu klasificirati kao single vineyard, što daje mogućnost garancije kvalitete i podrijetla. Također, bave se ekološkim vinogradarstvom koje bi u perspektivi trebalo dobiti i najstroži biodinamički certifikat Demeter (za sad ga ima samo jedna vinarija u Hrvatskoj, moslavačka boutique vinarija Glavica).

međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Kušana vina Dvanajščak Kozol foto: Emina Basara međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Mali zalogaji nadahnuti međimurskom tradicijom foto: Emina Basara

Kušali smo njihov izvrstan pjenušac Pozoj brut nature od 100% pušipela (lokalni naziv za sortu poznatiju kao moslavac, šipon ili furmint, te prepoznati međimurski vinski brend) izraženih sortnih aroma. Pozoj (međimurski slavni zmaj) nas je osvježio i izvrsno pripremio za daljnje kušanje, te se sjajno sljubio s zalogajima nadahnutim međimurskom gastronomskom tradicijom (kosana mast, kobasice, sirni namaz s bučinim uljem…).

Nakon Pozoja kušali smo Pušipel classic Sv. Juraj iz 2023., klasični međimurski svježi pušipel u prepoznatljivoj boci za pušipel. I ovo vino pokazuje izrazite sortne karakteristike, a isto vino iz berbe 2022. osvojio je broncu na Decanteru 2023. godine. Kušali smo i njihovo mirisan rose od crnog pinota iz berbe 2023., kao i moj favorit Pušipel Prestige Mohokos iz 2021. Za kraj, oduševio nas je i DK pinot crni iz 2018. Ipak je ova vinarija poznata po svojim sjajnim crnim pinotima! Naravno, uz pušipele, sauvignone…

međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Vinska kuća Hažić foto: Emina Basara međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Vina Hažić foto: Emina Basara

U Vinskoj kući Hažić kušali smo i čuveni čips od jabuke

Druga vinarija na našoj ruti bila je Vinska kuća Hažić u Svetom Martinu na Muri, čije je zaštitno lice sjajna mlada dama Tatjana Hažić koja, zajedno sa svojom obitelji radi čuda u vinogradu i podrumu, ali i u voćnjaku. Naime, uz sjajna vina (posebno volim njihov sauvignon), bave se i voćarstvom pa se kod njih mogu nabaviti vrhunske jabuke, njihov slavni čips od jabuke od kojeg nisam probala bolji, jabučni ocat, sok od jabuke…

međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara tatjana Hažić foto: Emina Basara međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Slatki dar foto: Emina Basara

međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Vinska kuća Hažić foto: Emina Basara

Hažići prave isključivo bijela vina, oko 13 do 15.000 litara godišnje, a praktički sve (i vina i sokove i ostale proizvode) prodaju na kućnom pragu. Od sorti u svojim vinogradima uzgajaju pušipel, sauvignon, graševinu i traminac mirisavi, a znatiželjna i svestrana Tatjana (koja je, usput, studirala turizam, a ne enologiju, iako se stalno educira i ima podršku izvrsnih enologa iz obližnje Slovenije!) u podrumu voli i eksperimentirati.

Tako smo među kušanim vinima (pjenušac Protagonist Toni extra brut od pušipela, pušipel classic iz 2023. te mirisavi traminac iz kasne berbe), kušali i njezinu zanimljivu kupažu Moye od 3 sorte. Tatjana već ima spremnu i novu kupažu koju će predstaviti kad za to dođe vrijeme.

međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Vina Hažić foto: Emina Basara

Ina Kerman – hrabra mlada vINArka

U Svetom Urbanu nalazi se naše treće vinsko odredište – vinarija Kerman koju hrabro i samostalno, nakon očeve smrti, a uz pomoć majke, vodi mlada Ina Kerman. Upornost joj se isplatila te je nakon nekoliko teških godina sada ubire plodove svog rada.

međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Vina Kerman foto: Emina Basara

Vinarija Kerman ima 5 hektara vlastitih vinograda, a pravi vina od pušipela, sauvignona, muškata žutog, silvanca zelenog, rose od cabernet sauvignona… Svako vino ima svoju posebno dizajniranu, veselu i prepoznatljivu etiketu živih boja. Jedino je etiketa za pušipel crno-bijela, a kad se čovjek u nju malo bolje zagleda, primjećuje obrise muške međimurske nošnje – bijelu košulju i skromni crni lajbek.

Imaju i nekoliko maštovito uređenih soba za goste u kojima se mogu kvalitetno odmoriti svi ljubitelji vina i drugi posjetitelji Međimurja te ujutro uživati u finom doručku od proizvoda lokalnih OPG-ova.

međimurje | Author: WOW Članice udruge WOW foto: WOW međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Međimurska gibanica foto: Emina Basara

Što kad se ogladni?

U pauzi od svih tih vinskih degustacija WOW-ice su se okrijepile u restoranu Kneja u Malom Mihaljevcu. Meni je bio sastavljen  od tradicionalnih međimurskih jela. Za početak, poslužena je bučina juha s usitnjenim bučinim košticama, a potom i dva glavna jela – patka s mlincima i svinjski odrezak u umaku od gljiva s krumpirom s vrhnjem i slaninom. Naravno, desert je bila nezaobilazna međimurska gibanica.

Tijekom posjeta Međimurju, koji je omogućila Turistička zajednica Međimurske županije, obišli smo i čuveni vidikovac na Mađerkinu bregu, jednu od glavnih međimurskih turističkih atrakcija s kojeg, za lijepog vremena, pogled seže sve do Slovenije, Mađarske, Austrije pa čak i Slovačke, uz, naravno, Hrvatsku. Ovaj put ugođaj je bio doista poseban jer ovo mi je prvi put da sam ovo divno mjesto posjetila u sam zalazak sunca. Romantika na najjače!

međimurje, hažić, dvanajščak kozol, kerman | Author: Emina Basara Zalazak sunca s Mađerkinom brega foto: Emina Basara

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.