Međimurski vinari, okupljeni u udrugu Hortus Croatiae, već niz godina rade jako lijepa vina i sjajno ih promoviraju. Odlično ih prati i lokalna gastronomija, a i turističke lokacije u Međimurju sve su brojnije i atraktivnije – od mlina na Muri, poznatih Termi Sveti Martin pa sve do čuvenog Mađerkina brega i tamošnjeg spektakularnog vidikovca. I zato ne čudi što sve više (domaćih) turista rado navraća u Međimurje, jer od Zagreba do tamo treba samo sat i pol vožnje .
Upravo sve navedeno bilo je motiv i članicama udruge Women on Wine, odnosno – WOW. Dame okupljene u ovu udrugu imaju uspješne profesionalne karijere u raznim područjima, a zajednička im je – ljubav prema vinu. Na vinski izlet u Međimurje povele su neke WOW-ice i svoje muške polovice, kako bi u najdražem društvu uživale u sjajnim vinima, hrani i turističkim atrakcijama.
Viktor Dvanajščak
Dvanajščak Kozol – put u biodinamiku
Prva stanica putovanja bio je vinograd i vinarija Dvanajščak Kozol u Dragoslavcu, u kojoj sestra i brat, Tea i Viktor, vuku konce uz potporu roditelja. Viktor Dvanajščak posvećen je prije svega poslu u vinogradu i podrumu, dok je sestra Tea više u marketinškim aktivnostima i prezentaciji. Ova vinarska obitelj obrađuje 11 hektara vinograda na osunčanim položajima Grofovo, Okrugli vrh i Mohokos (najviša točka Međimurja, 344 metra).
U vinariji Dvanajščak Kozol prvi su uveli sistem apelacija sličan onom u Francuskoj čime svoja vina mogu klasificirati kao single vineyard, što daje mogućnost garancije kvalitete i podrijetla. Također, bave se ekološkim vinogradarstvom koje bi u perspektivi trebalo dobiti i najstroži biodinamički certifikat Demeter (za sad ga ima samo jedna vinarija u Hrvatskoj, moslavačka boutique vinarija Glavica).
Kušana vina Dvanajščak Kozol
Mali zalogaji nadahnuti međimurskom tradicijom
Kušali smo njihov izvrstan pjenušac Pozoj brut nature od 100% pušipela (lokalni naziv za sortu poznatiju kao moslavac, šipon ili furmint, te prepoznati međimurski vinski brend) izraženih sortnih aroma. Pozoj (međimurski slavni zmaj) nas je osvježio i izvrsno pripremio za daljnje kušanje, te se sjajno sljubio s zalogajima nadahnutim međimurskom gastronomskom tradicijom (kosana mast, kobasice, sirni namaz s bučinim uljem…).
Nakon Pozoja kušali smo Pušipel classic Sv. Juraj iz 2023., klasični međimurski svježi pušipel u prepoznatljivoj boci za pušipel. I ovo vino pokazuje izrazite sortne karakteristike, a isto vino iz berbe 2022. osvojio je broncu na Decanteru 2023. godine. Kušali smo i njihovo mirisan rose od crnog pinota iz berbe 2023., kao i moj favorit Pušipel Prestige Mohokos iz 2021. Za kraj, oduševio nas je i DK pinot crni iz 2018. Ipak je ova vinarija poznata po svojim sjajnim crnim pinotima! Naravno, uz pušipele, sauvignone…
Vinska kuća Hažić
Vina Hažić
U Vinskoj kući Hažić kušali smo i čuveni čips od jabuke
Druga vinarija na našoj ruti bila je Vinska kuća Hažić u Svetom Martinu na Muri, čije je zaštitno lice sjajna mlada dama Tatjana Hažić koja, zajedno sa svojom obitelji radi čuda u vinogradu i podrumu, ali i u voćnjaku. Naime, uz sjajna vina (posebno volim njihov sauvignon), bave se i voćarstvom pa se kod njih mogu nabaviti vrhunske jabuke, njihov slavni čips od jabuke od kojeg nisam probala bolji, jabučni ocat, sok od jabuke…
tatjana Hažić
Slatki dar
Vinska kuća Hažić
Hažići prave isključivo bijela vina, oko 13 do 15.000 litara godišnje, a praktički sve (i vina i sokove i ostale proizvode) prodaju na kućnom pragu. Od sorti u svojim vinogradima uzgajaju pušipel, sauvignon, graševinu i traminac mirisavi, a znatiželjna i svestrana Tatjana (koja je, usput, studirala turizam, a ne enologiju, iako se stalno educira i ima podršku izvrsnih enologa iz obližnje Slovenije!) u podrumu voli i eksperimentirati.
Tako smo među kušanim vinima (pjenušac Protagonist Toni extra brut od pušipela, pušipel classic iz 2023. te mirisavi traminac iz kasne berbe), kušali i njezinu zanimljivu kupažu Moye od 3 sorte. Tatjana već ima spremnu i novu kupažu koju će predstaviti kad za to dođe vrijeme.
Vina Hažić
Ina Kerman – hrabra mlada vINArka
U Svetom Urbanu nalazi se naše treće vinsko odredište – vinarija Kerman koju hrabro i samostalno, nakon očeve smrti, a uz pomoć majke, vodi mlada Ina Kerman. Upornost joj se isplatila te je nakon nekoliko teških godina sada ubire plodove svog rada.
Vina Kerman
Vinarija Kerman ima 5 hektara vlastitih vinograda, a pravi vina od pušipela, sauvignona, muškata žutog, silvanca zelenog, rose od cabernet sauvignona… Svako vino ima svoju posebno dizajniranu, veselu i prepoznatljivu etiketu živih boja. Jedino je etiketa za pušipel crno-bijela, a kad se čovjek u nju malo bolje zagleda, primjećuje obrise muške međimurske nošnje – bijelu košulju i skromni crni lajbek.
Imaju i nekoliko maštovito uređenih soba za goste u kojima se mogu kvalitetno odmoriti svi ljubitelji vina i drugi posjetitelji Međimurja te ujutro uživati u finom doručku od proizvoda lokalnih OPG-ova.
Članice udruge WOW
Međimurska gibanica
Što kad se ogladni?
U pauzi od svih tih vinskih degustacija WOW-ice su se okrijepile u restoranu Kneja u Malom Mihaljevcu. Meni je bio sastavljen od tradicionalnih međimurskih jela. Za početak, poslužena je bučina juha s usitnjenim bučinim košticama, a potom i dva glavna jela – patka s mlincima i svinjski odrezak u umaku od gljiva s krumpirom s vrhnjem i slaninom. Naravno, desert je bila nezaobilazna međimurska gibanica.
Tijekom posjeta Međimurju, koji je omogućila Turistička zajednica Međimurske županije, obišli smo i čuveni vidikovac na Mađerkinu bregu, jednu od glavnih međimurskih turističkih atrakcija s kojeg, za lijepog vremena, pogled seže sve do Slovenije, Mađarske, Austrije pa čak i Slovačke, uz, naravno, Hrvatsku. Ovaj put ugođaj je bio doista poseban jer ovo mi je prvi put da sam ovo divno mjesto posjetila u sam zalazak sunca. Romantika na najjače!
Zalazak sunca s Mađerkinom brega