Pušipel bi u Hrvatskoj mogao postati vino ljeta 2025. godine, zahvaljujući svojoj izuzetnoj svježini. Složili su se oko toga vinari, sommelieri i ugostitelji na vinskoj radionici kušanja međimurskih pušipela održanoj u zagrebačkoj Mivi. Naime, riječ je o laganom vinu niskog postotka alkohola i ugodnih kiselina.
"Zahvaljujući svojim karakteristikama pušipel, vino koje je dugo bilo u sjeni vina slavnih internacionalnih sorti vinove loze, konačno dobiva zasluženo mjesto na vinskim kartama barova i restorana te policama vinoteka i drugih trgovina. Hrvatska kao zemlja kojoj je turizam važna gospodarska grana, treba prepoznati vrijednost autohtonih sorti vina u razvoju svoje enogastronomske ponude – kako na Jadranu, tako i u unutrašnjosti zemlje“, istaknuo je Miroslav Polovanec, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska.
Miroslav Polovanec, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska
Udruga Bregovita Hrvatska radionicu Međimurski pušipeli organizirala je u Zagrebu kako bi slavno vino sa sjevera zemlje predstavila ugostiteljima i restoraterima metropole.
"Pušipel se u Hrvatskoj proizvodi u daleko manjim količinama od, primjerice, malvazije ili graševine, ali ima važno mjesto u našoj enogastronomiji. Ljudi znaju za pušipel, no pred njim je još jedan važan korak.
Trebamo pokazati kako on funkcionira u ugostiteljstvu na svojoj lokaciji, ali i izvan nje. On je lijepo vino za stolom, no konobari su ti koji ga trebaju znati predstaviti gostu“, kazao je vinski znalac Kruno Filipović koji je sjajno i stručno vodio radionicu.
Kruno Filipović
Pušipel ima veliku gastronomsku širinu.
Istaknuo je da pušipel ima veliku gastronomsku širinu. Lijepo se sljubljuje s raznolikom hranom. U Međimurju se najčešće poslužuje uz mesno pečenje i meso iz tiblice, no na vinskoj je radionici pokazano koliko skladno ide s raznim jelima koja spajaju europsku tradicionalnu i modernu kuhinju.
Uz pušipel su posluženi battuta di manzo od hrvatskog simentalca s kremom od jogurta i limete, zagorski štrukli zapečeni u punomasnom vrhnju s listićima prženog badema te kuhani dimljeni buncek s restanim krumpirom i ukiseljenom repom.
"Pušipel je posljednjih nekoliko godina prepoznat kao ljetno vino, no ovo bi ljeto zaista moglo biti njegovo! Zaljubljenici u dobra vina vole njegovu lepršavost. Pušipel kao lagano vino, dobra ekipa, lijepa terasa i neki sitni zalogaji – sve je što vam treba za savršeno ljeto“, kazao je Petar Kocijan iz vinarije Kocijan čiji su pušipeli već dobro zastupljeni u restoranima na Jadranu i u Zagrebu.
Radionica Međimurski pušipeli
Robert Horvat
Pušipel - međimurski naziv za sortu moslavac
Službeni hrvatski naziv za pušipel je moslavac, no u Međimurju se za tu sortu koristi ime po kojem ga oduvijek poznaju tamošnji vinogradari i vinari. U Sloveniji je poznat kao šipon, u Mađarskoj kao furmint, a u Austriji i Njemačkoj kao mosler.
Dugo se smatralo da potječe iz Mađarske, no najnovija genetska istraživanja otkrivaju da su mu korijeni iz Hrvatske ili Slovenije. U Hrvatskoj je, dakle, autohtona sorta i Međimurci ga s ponosom smatraju dijelom svojeg identiteta.
"Sada želimo da naš pušipel upoznaju i drugi. Cijela je njegova priča izuzetno zanimljiva – od vinograda do posebno dizajniranih boca i čaša. Voljeli bismo da što više ljudi doživi njegovu čar kroz klasičnu, pjenušavu i prestižnu, tj. predikatnu varijantu pušipela“, rekao je Robert Horvat iz vinarije Horvat, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae.
Međimurski vinari pozivaju sve zaljubljenike u vino da pušipel dožive u njegovu prirodnom okruženju. U sklopu Urbanova, Festival pušipela će se održati u Domu kulture Štrigova idući tjedan – od 16. do 18. svibnja, a Otvoreni podrumi na Međimurskoj vinskoj cesti 23. i 24. svibnja.
Radionica Međimurski pušipeli
Petar Kocijan
Koje smo pušipele kušali na radionici
Na radionici Međimurski pušipeli predstavljeni su pušipeli vinarija: Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Jakopić, Hažić, Horvat, Kocijan, Kovač, Preiner, Novak, St. Jerome i Štampar. Kako je i spomenuto na radionici, u Međimurju nema više loših vina od pušipela, jer su međimurski vinari letvicu podignuli doista visoko.
Krenuli smo s izvrsnim pjenušcem Cmrečnjak Polaris Extra Brut iz 2022., sa 12% alkohola. Divno svjež i elegantan, savršen uvod u obrok.
Sljedeći je bio Novak Pušipel Classic 2024. laganih alkohola, malo popunjeniji, a nakon njega kušali smo i Kocijan Pušipel Classic 2024., koji predstavlja njihovu drugu berbu klona 111, posebno prilagođenog za svježi stil vina.
Sjajan je i Jakopić Pušipel Classic 2023. koji nije ništa dobio na svježini, iako je iz godinu starije berbe od dva prethodno kušana vina. No dobio je malo na zrelosti, ne samo zato što je godinu stariji, nego i zato što je 3, 4 mjeseca odležavao u velikim korištenim hrastovim bačvama.
Karlo Kramar, St. Jerome
Sljedeći smo kušali Hažić Pušipel 2024., dosta nježan i voćan, izvrsne strukture, a potom i Preiner Pušipel Classic 2024., koji je djelomično prošao malolaktičku fermentaciju, te Štampar Pušipel Classic 2024. s kultnog položaja Mađerkin breg, vino lijepog balansa, a puno lakoće i lepršavosti. Veća količina šećera od ostalih vina nije uopće smetala, zapravo ovo je vino pokazalo kako su analitički podaci ponekad poprilično nebitni jer vino je bilo u savršenom balansu i izvrsno pratilo kremaste i slasne Mivine štrukle.
Uslijedilo je vino St. Jerome Pušipel Charactere 2024., dio kojeg je, preciznije 1/5, njegovano u većim korištenim bačvama od 500 litara. Nakon toga kušali smo Dvanajščak Kozol Pušipel Prestige 2021. s položaja Mohokos. Nakon njega i Horvat Pušipel K-32 L.E. 2021. Za kraj kušali smo i Pušipel Kovač vrlo lijepih kiselina.