Recenzije 29. svibnja 2019.

Prvi Wine, olive & heritage festival oduševio Hvarane i goste!

foto: Julio Frangen

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Prvi Wine, olive & heritage festival uspješno pokazao „sve najbolje od Hvara“ i istaknuo važnost lokalnih i autohtonih proizvoda!

„Prvo izdanje ove manifestacije pokazalo je da je ona doista potrebna našoj Jelsi i otoku. Kako bi turisti ponijeli nezaboravan doživljaj s otoka, pokazali smo im sve najbolje što imamo - promocijom naših Hvarana, domaćih vina i maslinovih proizvoda u okviru pojma „mediteranske prehrane“, promocijom tradicionalnih suvenira, naše glazbe i naše čakavice. Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima, tako da je program obuhvaćao i različite radionice – naglasila je Marija Marjan, direktorica TZ Jelse, organizatora ovoga važnog otočnog događanja.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

„Zadovoljni smo uspjehom i posjećenošću festivala, uključili smo naše lokalne ljudi svojim proizvodima i idejama i već imamo dobrih prijedloga za sljedeće izdanje, u svibnju 2020. Cilj nam je sezonu u Jelsi započeti ranije, ciljanim gostima, “bonkulovićima“ – onima koji istražuju povijest, tradiciju, baštinu – i ne smeta im ni kiša ni jugo ni bura da dođu – i osjete duh i povijest otoka, uz degustacije autohtonih jela i vina.“

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

O tradiciji, vinogradu i vinu na svojem je predavanju govorila Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, iz udruge „Održivi otok“: Through four seasons, in our vineyards on Hvar / Mediterranean Diet// Četiri godišnja doba hvarskih vinograda / Mediteranska prehrana, naglasivši da su četiri godišnja doba hvarskih vinograda ustvari priča života na otoku koji je temeljen na ciklusu vinove loze.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na radionici o ekstra djevičanskom ulju u mediteranskoj prehrani dr.sc. Maje Jukić Špika kušana su ulja različitih otočnih sorti maslina, s radionicom prof. Marije Vukelić „Mediteran u čaši vina i u stihu“ povezani su stihovi Antuna Šoljana, Enesa Kiševiće i Baudelairea s hvarskim vinima, a u ponedjeljak je festival završio radionicom „Raznolikost je naše blago /bugarske i hrvatske autohtone vinske sorte, poznate bugarske enologinje Galine Niforou,).

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Tijekom dva dana festivala organizirana su kušanja vina i ostalih proizvoda u vinarijama Carić, Pinjata, PZ Svirče, Bell'Iakov (Marijo Carić), Tomić, Huljić, Plančić, Plenković, u uljari Božić, OPG-u Đorđan Gurdulić, u Lavandi Hvar Deanović. Na predstavljanjima su sudjelovale udruge Trim i zadruge Faria, OPG Eva Čurin. U program su se uključili i učenici srednje ugostiteljske škole Hvar, podružnice Jelsa sa svojim mediteranskim jelima na samom otvorenju, a vrhunska jela mediteranskih jelovnika predstavili su restorani U smokve, O´mora, Restoran Davor, Spizza, Artichoke, Šer Zane, Me & Mrs Jones, konoba Vrisnik, konoba Nono i Step Up.

U ovaj je događaj uklopljen i program Festivala čakavice na kojem je sudjelovalo preko 200 djece: Dječji vrtić Kaštela, osnovne škole iz Kaštel Gomilice, Kaštel Novog, Kaštelansko dječje kazalište Škatula, Osnovna škola Dugopolje, osnovne škole Lučac i Trstenik iz Splita.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.