Recenzije 2531 prikaza 10. travnja 2017.

Prvo je bilo jaje – dobro došli u Eggspress

Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagreb je dobio svoju prvu Omeletteriju, odnosno mjesto na kojem će se moći uživati u jelima napravljenima od, logično – jaja. Otišli smo tamo i uvjerili se!

Kokoš ili jaje? Lako je dokazati što je bilo prije, barem kada su u pitanju ljudi iz netom otvorenog lokala u Boškovićevoj ulici broj 11 u centru metropole. Naime, dvojac koji već deset godina vodi lokal Rush u Savskoj, nakon puno putovanja po svijetu (Tel Aviv, London, Amsterdam), kušanja i uživanja u svijetu oko nas, došao je na ideju da u Zagrebu otvori ono što još nitko nije vidio – mjesto gdje će se u svako doba dana jesti jela od jaja. I doista, kada biste se sada zapitali, znate li za mjesto gdje možete doći i naručiti omlet, kajganu, šnenokle, ili barem klasično jaje na oko? Teško, zar ne?

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Neki su se odmah zapitali i rekli „Halo, pa to si mogu napraviti kod kuće!?“. Što je apsolutno točno. Isto kao što to možete napraviti i s palačinkama, a palačinkarnicama širom zemlje posao – cvjeta... U svakome slučaju, ljudi su svojom hrabrošću, da ne kažemo drugačije, možda uspjeli pokrenuti jedan trend. A koliko će se Zagrepčani i njihovi gosti pelcati, ostaje da vidimo. Uglavnom, na mjestu gdje se nedavno ugasio ruski restoran Pushkin, sada stoji – Eggspress.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Promjene su odmah vidljive. Umjesto tamnog i teškog interijera Pushkina, dočekuje vas ugodno rasvijetljeno, pofriškanu, uredno i ugodno mjesto smješteno među lukovima od cigle koja se sjajno upotpunjava s tamnim detaljima. Svjetla ima sasvim dovoljno, osim što će sa slikanjem u popodnevnim satima ipak biti malo problema. Naravno, tu smo ipak zbog onih koji bi u Eggspress došli nešto pojesti, a na meniju su jaja obiteljske firme Lukač, kao i sva druga kad gosti probiju dnevne limite – što nije rijedak slučaj, jer je mjesto stvarno propulzivno i cijelo vrijeme našeg posjeta – puno. Iako vas nitko ne tjera, u biti nema potrebe za nekim duljim zadržavanjem, premda ovdje ima svakojakih jela.

Stavljanje jaja na tron, te namirnice koja se ubacila svugdje, od kruha, preko tjestenine do pohanaca i većine kolača, kao i cjelodnevnog doručka, u ovom se trenutku bazira na petnaestak jela. bEGGnedict je prvi na listi i sadrži prepečeni kruh, šunku, poširana jaja i holandez umak. Treba napomenuti da je kruh iz delikatesne pekare Korica, ukusan, žilav, hrskav, i možda mrvicu pretežak za rezanje aktualnim noževima... I da jaja nisu poširana, nego meko kuhana...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish


Uživamo u iščitavanju copywriterski sjajnih naziva glavnih jela (EGGspecial) poput Eggocentric, Eggsclusive, Eggsotic, u biti verzija kajgane i poširanih jaja s različitim dodacima (losos, avokado, špinat...). Tu je i izraelski specijalitet shakshouka, kao i klasični omleti sa sirevima, raznim šunkama, gljivama...

Najsvježije zvuči brEGGfast, doručak pobjednika od dva jaja na oko, kuhane šunke, zimske salame, sira i vrhnja, mladog luka, kruha, pekmeza od šljiva i domaćeg maslaca. Cijena 65 kuna, ostale se cijene kreću od 40 za omlet, do najskupljih 70 kuna za specijalitete s početka teksta. No, svi su omleti na bazi 4 jaja veličine L, a u specijale – tri poširana komada. Dakle, za najesti se... A tu je i slatka dizajnirana salatica od koje mislite da je ukras, ali vrlo brzo nestane s tanjura. Maslinjak i Volim ljuto – stižu s vašom narudžbom, kao i sav potreban pribor – vrlo uljudno i ugodno osoblje, za pohvalu.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Fina vinska lista od tridesetak naslova, jaka je kao i pivska po tome što stavlja težište na domaćim vinarima i craftovima. Svaka čast. Savjetovali bismo samo malo veći izbor cijeđenih sokova i zdravih napitaka, pošto smo već na ovakvom, pa nazovimo ga ne preteškim mjestom, ako govorimo o jačini jela.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Eggspress nije zaboravio ni na salate s tvrdo kuhanim jajima, kao ni Quicheve i deserte – uz spomenute šnenokle odnosno paradižot/paradižet (bez keksa ili piškota na dnu!) – tu je i mousse. Meni će se logično vremenom mijenjati, a za sada se treba prepustiti idejama i volji mladih ljudi koji stvaraju nešto novo i ljiepo. Možda jednoga dana počnu raditi i svoj kruh i ponude više špeka s jajima, za nas nepopravljive nostalgičare.  

Samo naprijed Eggspress, ovo može biti sJAJno!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.