Koji je najveći bonus ovog mirnog mjesta u nepreglednoj ravnici? Konji? Priroda? Pizza ili mesne plate?
Roditelji s djecom su jednoglasni – ovdje konačno mogu pojesti svoj obrok u miru dok se djeca ganjaju i igraju po brojnim igralištima. Ali to naravno nije sve.
Iako skretanje kroz gusto poredano selo Garčin na cesti od Broda prema Vrpolju gdje je nekad bila poznata Austrougarska konjušnica - ne obećava mnogo, uskoro ćete ugledati mjesto koje je stvarno idealno za pojesti nešto fino, i isto tako fino i za odmoriti napaćenu gradsku dušu.
Livade za šetanje konja, jahanje, preskakanje prepona, terensko jahanje, pecanje, vožnja biciklima, kao i malo igralište za djecu, jezerca sa živim šaranima, paviljoni za izdvojeno tulumarenje, pa do degustiranja vina u ultramodernoj vinariji ukopanoj u brdašce – sve je tu.
Prvo je doduše nastala škola jahanja i klub Ramarin 2008., a onda se kao obiteljski biznis sve širilo kao vođeno rukom, maleni ugostiteljski objekt koji je pratio školu prerastao je u prostor za klupsko druženje, kasnije za fešte, još kasnije u pizzeriju te 2015. u restoran i hostel u kojem ima osam soba s po četiri ležaja.
Onako kako su nekoć vjerojatno tulumarili grofovi i velmože, sada možete i vi, i to po vrlo pristupačnim cijenama i kvalitetno dizajniranoj i spremljenoj hrani. A imaju i jezero u obliku konja! No, krenimo s platom, normalno, nakon rakijice koju se ne smije izbjeći, a ovdje rade i nude svoju šljivu i pogotovo travaricu za koju trave dolaze specijalno iz okolice Šibenika. Ta liječi!
Ah da, plata... kulen Galović, i sirevi iz Andrijevaca vode glavnu riječ, a svakako treba izdvojiti briljantan sir s paprikom, ne preljut ni premastan, izvanredan u svakom zalogaju.
Od glavnih jela, Ramarin trenutno u ponudi ima pizze i jela s roštilja. Meso nabavljaju iz lokalne klaonice Bebrinka, tako da su svježina i kvaliteta zagarantirani. Jelo dana su po nama uz pljeskavicu punjeno špekom, definitivno pečena rebrica i krumpir s umakom kuće u kojem ima dimljene paprike, rajčice, meda i domaćih začina. Na platama su još i ćevapi, pljeskavica, mesni uštipci, punjena vješalica, kao i domaće povrće.
U svojoj vinariji imaju malu proizvodnju predikatnih vina, pa obavezno isprobajte i sljubite s jelima crni pinot, traminac i graševinu. Za kraj, iako nije trebala stati, svoje je mjesto našao i štrudl s domaćim jabukama, cimetom, prženim lješnjacima i orasima iz domaćih voćnjaka, u kojima ima i brdo mladih jabuka, krušaka i trešanja. Idila!
Ljudi na Ramarin dolaze odmoriti nakon posla, a tamo ih svaki dan u tjednu osim ponedjeljka očekuje 80 mjesta u restoranu i 40 na terasi. Ime je dobio po djeci vlasnika (Rea, Anja, Marin), i to još više zaokružuje ovu prekrasnu obiteljsku priču.
A ako se želite isprobati u konjičkom sportu, ne zaboravite da je sve poteklo od Konjičkog kluba Ramarin koji je danas elitna lokacija za sve popularnije daljinsko jahanje (40-160 kilometara u jednom danu), a i ponosni su organizatori prve međunarodne utrke u zemlji!
Uz postojeće objekte (imaju i koš za košarku, igrajte prije nego pojedete platu!) rade se bungalovi, nova igrališta, a u slučaju kiše, tu je uvijek interijer s prekrasnim fotografijama iz prošlosti, sve u drvetu iz lokalne industrije Žir, jednostavno, dan za pamćenje. Ili više njih, ako želite prespavati, što uopće nije loša opcija.
Idealan dan za obiteljski bijeg na ranč uz zabavu za sve, stanite i uživajte na ranču Ramarin, nećete zažaliti...
Ranč Ramarin
Gardunska ulica 18, Garčin
Facebook
Kontakt: +385 91 549 22 37