Recenzije 26. svibnja 2025.

Sjajna sinergija mladih kuharskih snaga i chefa Hrvoja Kroflina na večeri u dvorcu Bračak

večera, zagorski terroir na tanjuru, festival vina ebdekovčina
Zagorski terroir na tanjuru
foto: Marin Horvat
Uoči 57. Sajma vina, u bajkovitom ambijentu Dvorca Bračak kraj Zaboka, održana je večera koja je spojila visoku kuhinju, mladu energiju i vina koja pričaju priču zagorskog terroira.

U dvorcu Bračak pokraj Zaboka prošli je tjedan održana odlična večera za pamćenje nazvana "Zagorski terroir na tanjuru" na kojoj su se večer uoči 57. Sajma vina Bedekovčina i 16. Štruklijade, koja je održana u nedjelju. Pod vodstvom jednog od najboljih chefova u Hrvatskoj Hrvoja Kroflina iz zagrebačkog restorana ManO2, učenici Srednje škole Zabok i Centra za ugostiteljstvo i turizam (CUT Zabok) pripremili su večeru koja je bez zadrške pokazala da i mladi mogu stvarati gastronomsku čaroliju.

večera, zagorski terroir na tanjuru, festival vina ebdekovčina | Author: Marin Horvat Zagorski terroir na tanjuru foto: Marin Horvat večera, zagorski terroir na tanjuru, festival vina ebdekovčina | Author: Marin Horvat Zagorski terroir na tanjuru foto: Marin Horvat večera, zagorski terroir na tanjuru, festival vina ebdekovčina | Author: Marin Horvat Zagorski terroir na tanjuru foto: Marin Horvat

Učenici oduševili

“Učenici su me oduševili – toliko angažmana, tehničke vještine i strasti za kuhanje je baš ispunilo moje srce i potaknulo me da i češće sudjelujem u ovakvim prilikama. Ovo je za njih bila prava škola izvrsnosti, ali i za nas odrasle – podsjetnik koliko možemo kad se spoje znanje i energija”, izjavio je chef Kroflin.

Za hladno predjelo poslužena je salata od bonela graha iz biodinamičkog uzgoja, bučino ulje, odležani vinski ocat iz 1996., ukiseljene lisičarke, samonikla kiselica, usoljena guščja jetra i domaći miso od graha. Toplo predjelo bio je sjajni jadranski škamp, selekcija gljiva a la creme, žumanjak kuhan u masti, mladi grašak i pržena artičoka te pjena od carbonara umaka.

večera, zagorski terroir na tanjuru, festival vina ebdekovčina | Author: Marin Horvat Zagorski terroir na tanjuru foto: Marin Horvat

Glavno jelo bila su odležana pačja prsa u sijenu, krema od domaćih mlinaca i misa od punozrnatog sourdough kruha, pačji jus, mille feuille od mladog celera pečenog u soli i maslac od crnih trubača. I desert je bio jako poseban i izvrstan - makovnjača vol. 2, signature desert restorana ManO2, koji se sastoji od sladoleda od tradicionalne makovnjače, fermentiranih grožđica, tempure i praha od pčelinjeg garuma.

večera, zagorski terroir na tanjuru, festival vina ebdekovčina | Author: Marin Horvat Zagorski terroir na tanjuru foto: Marin Horvat večera, zagorski terroir na tanjuru, festival vina ebdekovčina | Author: Marin Horvat Zagorski terroir na tanjuru foto: Marin Horvat

Pažljivo odabrana nagrađena vina uz večeru

Cijelu večer pratila su pažljivo odabrana i nagrađena vina: kao piće dobrodošlice poslužen je pjenušac Vuglec extra brut, hladno predjelo odlično je pratio izvrstan Rajnski Rizling 2023. Herceg, a uz toplo predjelo lijepo se sljubila Graševina 2023. Posavec.

Passion 2022. Vina Vuglec bio je izvrsna pratnja glavnome jelu, a uz desert je poslužen raskošni Chardonnay 2018. Bodren. Vina je predstavljao vinski stručnjak Saša Špiranec, koji je još jednom istaknuo jedinstvenost zagorskog terroira i vinara koji znaju izvući maksimum iz tla koje im je dano.

večera, zagorski terroir na tanjuru, festival vina ebdekovčina | Author: Marin Horvat Zagorski terroir na tanjuru foto: Marin Horvat večera, zagorski terroir na tanjuru, festival vina ebdekovčina | Author: Marin Horvat Zagorski terroir na tanjuru foto: Marin Horvat večera, zagorski terroir na tanjuru, festival vina ebdekovčina | Author: Marin Horvat Zagorski terroir na tanjuru foto: Marin Horvat

Spomenuta nagrađena vina su bila dio službenog programa ocjenjivanja, koji je ove godine okupio 117 uzoraka, a više od polovice nagrađeno je zlatnim medaljama. Dio nagrađenih vina mogli smo kušati prije i poslije večere, na prigodnom mini promenadnom kušanju.

“Unatoč nešto nižim prinosima zbog izazovne vinogradarske 2024. godine, vinari su uspjeli izvući maksimalan potencijal iz grožđa. Imali smo priliku kušati iznimna vina, a činjenica da je više od 50% uzoraka dobilo zlatnu medalju govori o ozbiljnosti pristupa i izvrsnosti naših vinara", rekla je predsjednica ocjenjivačke komisije, dr. sc. Mirela Osrečak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Više fotografija s ove večere za pamćenje pogledaj u našoj galeriji...

1/45

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.