U dvorcu Bračak pokraj Zaboka prošli je tjedan održana odlična večera za pamćenje nazvana "Zagorski terroir na tanjuru" na kojoj su se večer uoči 57. Sajma vina Bedekovčina i 16. Štruklijade, koja je održana u nedjelju. Pod vodstvom jednog od najboljih chefova u Hrvatskoj Hrvoja Kroflina iz zagrebačkog restorana ManO2, učenici Srednje škole Zabok i Centra za ugostiteljstvo i turizam (CUT Zabok) pripremili su večeru koja je bez zadrške pokazala da i mladi mogu stvarati gastronomsku čaroliju.
Zagorski terroir na tanjuru
Zagorski terroir na tanjuru
Zagorski terroir na tanjuru
Učenici oduševili
“Učenici su me oduševili – toliko angažmana, tehničke vještine i strasti za kuhanje je baš ispunilo moje srce i potaknulo me da i češće sudjelujem u ovakvim prilikama. Ovo je za njih bila prava škola izvrsnosti, ali i za nas odrasle – podsjetnik koliko možemo kad se spoje znanje i energija”, izjavio je chef Kroflin.
Za hladno predjelo poslužena je salata od bonela graha iz biodinamičkog uzgoja, bučino ulje, odležani vinski ocat iz 1996., ukiseljene lisičarke, samonikla kiselica, usoljena guščja jetra i domaći miso od graha. Toplo predjelo bio je sjajni jadranski škamp, selekcija gljiva a la creme, žumanjak kuhan u masti, mladi grašak i pržena artičoka te pjena od carbonara umaka.
Zagorski terroir na tanjuru
Glavno jelo bila su odležana pačja prsa u sijenu, krema od domaćih mlinaca i misa od punozrnatog sourdough kruha, pačji jus, mille feuille od mladog celera pečenog u soli i maslac od crnih trubača. I desert je bio jako poseban i izvrstan - makovnjača vol. 2, signature desert restorana ManO2, koji se sastoji od sladoleda od tradicionalne makovnjače, fermentiranih grožđica, tempure i praha od pčelinjeg garuma.
Zagorski terroir na tanjuru
Zagorski terroir na tanjuru
Pažljivo odabrana nagrađena vina uz večeru
Cijelu večer pratila su pažljivo odabrana i nagrađena vina: kao piće dobrodošlice poslužen je pjenušac Vuglec extra brut, hladno predjelo odlično je pratio izvrstan Rajnski Rizling 2023. Herceg, a uz toplo predjelo lijepo se sljubila Graševina 2023. Posavec.
Passion 2022. Vina Vuglec bio je izvrsna pratnja glavnome jelu, a uz desert je poslužen raskošni Chardonnay 2018. Bodren. Vina je predstavljao vinski stručnjak Saša Špiranec, koji je još jednom istaknuo jedinstvenost zagorskog terroira i vinara koji znaju izvući maksimum iz tla koje im je dano.
Zagorski terroir na tanjuru
Zagorski terroir na tanjuru
Zagorski terroir na tanjuru
Spomenuta nagrađena vina su bila dio službenog programa ocjenjivanja, koji je ove godine okupio 117 uzoraka, a više od polovice nagrađeno je zlatnim medaljama. Dio nagrađenih vina mogli smo kušati prije i poslije večere, na prigodnom mini promenadnom kušanju.
“Unatoč nešto nižim prinosima zbog izazovne vinogradarske 2024. godine, vinari su uspjeli izvući maksimalan potencijal iz grožđa. Imali smo priliku kušati iznimna vina, a činjenica da je više od 50% uzoraka dobilo zlatnu medalju govori o ozbiljnosti pristupa i izvrsnosti naših vinara", rekla je predsjednica ocjenjivačke komisije, dr. sc. Mirela Osrečak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Više fotografija s ove večere za pamćenje pogledaj u našoj galeriji...