Na samo par minuta laganog hoda od Trga bana Josipa Jelačića, u Tkalčićevoj 88, smjestio se hotel Academia. Osim lijepo uređenih soba, hotel nudi i brojne druge sadržaje – restoran, bistro, konferencijsku dvoranu...
Bistro St. Michael nalazi se u prizemlju hotela, u blizini glavnog ulaza. Zahvaljujući idejama kreativnog kuhara, Kristijana Marenića, na jelovniku nalazimo potpuno drugačiji doživljaj hrane. Sva jela se pripremaju isključivo od svježih domaćih proizvoda, što je inspiracija glavnom kuharu. Jela prate većinom hrvatska vina, za sada butelje, a uskoro većina i na – čaše.
Kristijan Marenić, kao profesionalni kuhar iza sebe ima jedanaest godina radnoga iskustva radeći u odličnim restoranima i hotelima u Hrvatskoj te u vrhunskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Londonu i Oslu.
Kod pripreme hrane uvijek traži savršenstvo, te prati svjetske kulinarske trendove - navika mu je to iz doba kad je gradio imidž. Također dobro poznaje i klasičnu hrvatsku kuhinju, koju obožava pripremati koristeći moderne tehnike.
Njegov je osobni kulinarski stil je najsličniji nordijskoj kuhinji, točnije rečeno "mikrolokacija”; kuhanje s namirnicama koje se nalaze u neposrednoj blizini lokala. Kod kuće uzgaja mali vrt s raznim lokalnim sortama kako bi što bolje upoznao samu namirnicu, njezino mjesto rasta, teksturu...
Kušali smo jela zanimljivih namirnica, boja, okusa, imena i - pozamašnih porcija:
- Juha od pečene mrkve i komorača, kiselo vrhnje i tostirane sjemenke (35 kn)
- Zagorska juha Academia, tostirani medaljon kobasice, panceta, vrganji (35 kn)
- Domaće krpice sa zeljem, karamelizirani kupus, prah od crnog kruha (55kn)
- Sendvič od pečenog odojka, somun, luk, salata (55kn)
- Hobotnica kuhana 24h u vakuumu, teksture od cikle, jogurt, pastrnjak (75kn)
- Prekomurska gibanica na naš način, sladoled od bučinih koštica (32 kn)
- Pačja rolada, pečeni mlinci sa sezamom (85 kn)
Potražite više detalja na stranicama Academije, i svratite što prije u St. Michael!