Najbolja makovnjača dolazi iz bakine knjižice s receptima, a donosimo ti i male trikove koji će ti pomoći pripremiti najsočniju makovnjaču bilo da tražiš onu od dizanog ili prhkog tijesta
Obožavaš makovnjaču i želiš ju pripremiti doma? Odlično, mi imamo pravi recept za tebe. Najbolji recept za makovnjaču pronašli smo u bakinoj knjizi recepata, a otkrit ćemo ti i nekoliko trikova za najsočnije punjenje. Makovnjača se može pripremiti od dizanog ili prhkog tijesta, oba recepta pronaći ćeš u nastavku.
Makovnjača: Prhko ili dizano tijesto?
Postoji nekoliko verzija sočne makovnjače, a razlika je u tijestu. Dok se tradicionalno makovnjača priprema s dizanim tijestom, može se pripremiti i od prhkog tijesta. Obje verzije makovnjače jednako su ukusne, no postoji razlika - u vrijeme zimskih blagdana obično pripremamo makovnjaču od dizanog tijesta dok su proljetni dani rezervirani za prhko i lagano tijesto.
U nastavku donosimo recepte za obje vrste tijesta dok će punjenje za makovnjaču u oba biti isto. Jednostavno odaberi hoćeš li pripremati dizano ili prhko tijesto te pripremi punjenje od maka i složi najsočniju makovnjaču.
Sočna makovnjača
foto: Shutterstock
Tajna sočnog punjenja je u...
Nitko ne voli presušene kolače pa tako ni suhu makovnjaču. Ako je punjenje od maka previše suho, odvojit će se od tijesta i tako napraviti rupe u samoj slastici.
Problem može biti i obrnut, punjenje za makovnjaču može biti previše vlažno i tada će se pomiješati sa tijestom. Zato kod pripreme punjenja za makovnjaču mlijeko treba dodavati postepeno dok ne dobiješ glatku smjesu koja izgleda kao gusta krema. Količina mlijeka ovisit će o tome koliko je mak suh.
Mnogi u makovnjaču vole dodati i grožđice, a u tom slučaju ih je najbolje posipati na tijesto premazano nadjevom (ali ih i prije toga namočiti u vrućoj vodi ili rumu), prije rolanja. Ako ih dodaš u smjesu prije razmazivanja, teže ćeš pravilno rasporediti nadjev.
Ne gasi ekran dok kuham
Makovnjača
120 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mak
400
g
Mlijeko
350
ml
Šećer
200
g
Maslac
1
žlica
Grožđice
70
g
Glatko brašno
400
g
Svježi kvasac
1
kriška
Mlijeko
250
ml
Šećer
80
g
Maslac
80
g
Sol
1
prstohvat
Žumanjak
2
kom
Limunova korica
1
kom
Postupak
U posudi pomiješaj mak i šećer i te polako dodaj vruće mlijeko dok ne dobiješ gustu kremu.
U kremu dodaj maslac te dobro pomiješaj
Smjesu premaži preko tijesta dok je još topla.
Pomiješaj toplo mlijeko i šećer te dodaj kvasac i ostavi da se aktivira.
Suhe sastojke pomiješaj u posebnoj posudi pa dodaj aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesi glatko tijesto.
Tijesto ostavi na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremi punjenje.
Kada se udvostručilo, tijesto premijesi te podijeli na tri dijela ako želiš tanke kore ili dva ako voliš da su nešto deblje.
Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premaži nadjevom.
Zarolaj tijesto, prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavi da se dižu još 15 minuta.
Prije pečenja makovnjače premaži maslacem i peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.
Makovnjača od prhkog dizanog tijesta
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Prhka makovnjača
120 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
250
g
Šećer
60
g
Žumanjak
3
kom
Kiselo vrhnje
200
ml
Limunova korica
1
kom
Oštro brašno
400
g
Glatko brašno
100
g
Prašak za pecivo
10
g
Mak
400
g
Mlijeko
350
ml
Šećer
200
g
Maslac
1
žlica
Grožđice
60
g
Postupak
U posudi izmiksaj maslac narezan na kockice i šećer.
U smjesu dodaj žumanjke i izmiksaj te dodaj vrhnje i ponovno sjedini mikserom.
Dodaj koricu limuna, brašna i prašak za pecivo te pomoću nastavka za tijesto umijesi tijesto. Oblikuj ga u četverokut, omotaj plastičnom folijom i ostavi da se ohladi u hladnjaku oko pola sata.
Punjenje pripremi po istom receptu kao za makovnjaču od dizanog tijesta.
Nakon pripreme punjenja, tijesto podijeli na dva jednaka dijela pa razvaljaj u oblik četverokuta.
Smjesu za punjenje podijeli na dva jednaka dijela pa premaži preko tijesta i pažljivo zarolaj tako da se kraj tijesta zalijepi za roladu.
Makovnjače prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i premaži otopljenim maslacem.
Makovnjače peci oko 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Makovnjača od prhkog tijesta bit će nešto svjetlija od one s dizanim.