gastro postao
Ako još niste do sada probali ovaj tradicionalni desert, vrijeme je da ga pripremite i uživate u nadjevu od maka
Teško je zamisliti blagdanski stol bez ovih tradicionalnih kolača koje su pripremale i naše bake. jedna od njih je makovnjača koju obožavamo.
Jednako kao i suhi kolači može se pripremiti i nekoliko dana prije, a zatim samo uživati u ukusnom, mekom tijestu i bogatom punjenju.
Za tijesto će vam trebati:
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 120 g maslaca
- 1 limun
- 250 ml mlijeka
- 1 Dr. Oetker kvasac
- 600 g glatkog brašna
- limunova korica
- sol
- maslac za premazivanje tepsije
Za nadjev:
- 2,5 dl mlijeka
- limunova korica od 1 limuna
- Dr. Oetker cimet
- 20 g grožđica
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 300 g mljevenog maka
Priprema:
- Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.
- Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.
- Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.