Recepti Desert 01. studenoga 2024.

RECEPT DANA Makovnjača po bakinom receptu

Desert
120 MIN
45 MIN
12
SREDNJE
makovnjača
Imamo najbolji recept za makovnjaču
foto: Shutterstock
Najbolja makovnjača dolazi iz bakine knjižice s receptima, a donosimo ti i male trikove koji će ti pomoći pripremiti najsočniju makovnjaču bilo da tražiš onu od dizanog ili prhkog tijesta

Obožavaš makovnjaču i želiš ju pripremiti doma? Odlično, mi imamo pravi recept za tebe. Najbolji recept za makovnjaču pronašli smo u bakinoj knjizi recepata, a otkrit ćemo ti i nekoliko trikova za najsočnije punjenje. Makovnjača se može pripremiti od dizanog ili prhkog tijesta, oba recepta pronaći ćeš u nastavku. 

Makovnjača: Prhko ili dizano tijesto?

Postoji nekoliko verzija sočne makovnjače, a razlika je u tijestu. Dok se tradicionalno makovnjača priprema s dizanim tijestom, može se pripremiti i od prhkog tijesta. Obje verzije makovnjače jednako su ukusne, no postoji razlika - u vrijeme zimskih blagdana obično pripremamo makovnjaču od dizanog tijesta dok su proljetni dani rezervirani za prhko i lagano tijesto.

U nastavku donosimo recepte za obje vrste tijesta dok će punjenje za makovnjaču u oba biti isto. Jednostavno odaberi hoćeš li pripremati dizano ili prhko tijesto te pripremi punjenje od maka i složi najsočniju makovnjaču.

 | Author: Shutterstock Sočna makovnjača foto: Shutterstock

Tajna sočnog punjenja je u...

Nitko ne voli presušene kolače pa tako ni suhu makovnjaču. Ako je punjenje od maka previše suho, odvojit će se od tijesta i tako napraviti rupe u samoj slastici.

orahnjača Možda vas zanima... Što su blagdani bez savršeno prhke orahnjače?! Recepti

Problem može biti i obrnut, punjenje za makovnjaču može biti previše vlažno i tada će se pomiješati sa tijestom. Zato kod pripreme punjenja za makovnjaču mlijeko treba dodavati postepeno dok ne dobiješ glatku smjesu koja izgleda kao gusta krema. Količina mlijeka ovisit će o tome koliko je mak suh. 

Mnogi u makovnjaču vole dodati i grožđice, a u tom slučaju ih je najbolje posipati na tijesto premazano nadjevom (ali ih i prije toga namočiti u vrućoj vodi ili rumu), prije rolanja. Ako ih dodaš u smjesu prije razmazivanja, teže ćeš pravilno rasporediti nadjev.

Ne gasi ekran dok kuham

Makovnjača
120 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mak 400 g
  • Mlijeko 350 ml
  • Šećer 200 g
  • Maslac 1 žlica
  • Grožđice 70 g
  • Glatko brašno 400 g
  • Svježi kvasac 1 kriška
  • Mlijeko 250 ml
  • Šećer 80 g
  • Maslac 80 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Žumanjak 2 kom
  • Limunova korica 1 kom
Postupak
  1. U posudi pomiješaj mak i šećer i te polako dodaj vruće mlijeko dok ne dobiješ gustu kremu. 



  2. U kremu dodaj maslac te dobro pomiješaj


  3. Smjesu premaži preko tijesta dok je još topla.



  4. Pomiješaj toplo mlijeko i šećer te dodaj kvasac i ostavi da se aktivira. 


  5. Suhe sastojke pomiješaj u posebnoj posudi pa dodaj aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesi glatko tijesto. 


  6. Tijesto ostavi na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremi punjenje. 


  7. Kada se udvostručilo, tijesto premijesi te podijeli na tri dijela ako želiš tanke kore ili dva ako voliš da su nešto deblje. 


  8. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premaži nadjevom. 


  9. Zarolaj tijesto, prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavi da se dižu još 15 minuta. 


  10. Prije pečenja makovnjače premaži maslacem i peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. 


 | Author: Shutterstock Makovnjača od prhkog dizanog tijesta foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Prhka makovnjača
120 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 250 g
  • Šećer 60 g
  • Žumanjak 3 kom
  • Kiselo vrhnje 200 ml
  • Limunova korica 1 kom
  • Oštro brašno 400 g
  • Glatko brašno 100 g
  • Prašak za pecivo 10 g
  • Mak 400 g
  • Mlijeko 350 ml
  • Šećer 200 g
  • Maslac 1 žlica
  • Grožđice 60 g
Postupak
  1. U posudi izmiksaj maslac narezan na kockice i šećer.


  2. U smjesu dodaj žumanjke i izmiksaj te dodaj vrhnje i ponovno sjedini mikserom. 


  3. Dodaj koricu limuna, brašna i prašak za pecivo te pomoću nastavka za tijesto umijesi tijesto. Oblikuj ga u četverokut, omotaj plastičnom folijom i ostavi da se ohladi u hladnjaku oko pola sata.


  4. Punjenje pripremi po istom receptu kao za makovnjaču od dizanog tijesta. 


  5. Nakon pripreme punjenja, tijesto podijeli na dva jednaka dijela pa razvaljaj u oblik četverokuta. 


  6. Smjesu za punjenje podijeli na dva jednaka dijela pa premaži preko tijesta i pažljivo zarolaj tako da se kraj tijesta zalijepi za roladu. 


  7. Makovnjače prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i premaži otopljenim maslacem. 


  8. Makovnjače peci oko 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Makovnjača od prhkog tijesta bit će nešto svjetlija od one s dizanim. 


Isprobaj i ove divne slastice s makom...

Možda vas zanima... Slastice s makom koje moraš isprobati Recepti palačinke Možda vas zanima... Oduševi goste palačinkama s makom i vanilijom Recepti Možda vas zanima... Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva Kolumne