Recenzije 30. studenoga 2017.

Tom Gretić u Zagrebu: The inglorious crafters

foto: Bojan - Haron Markičević
gastro postao gastro.24sata.hr
U sklopu Zagreb craft beer weeka koji se do kraja tjedna održava u Zagrebu, u jednom od najpopularnijih hrvatskih craft pubova, Craft roomu na Opatovini, gostujuću večer je imao slavni chef Tom Gretić

Jedan od najvećih hrvatskih kuhara koji trenutno odmara od stalnog angažmana, razveselio je zagrebačku pivsku i gastro scenu svojim gostovanjem na tekućem Zagreb craft beer weeku (ZCBW).

 

craft Možda vas zanima... Craft Room - prva specijalizirana craft pivnica u Hrvatskoj None

 

Najbolje mjesto za ugostiti takvu veličinu je definitivno trebao biti zagrebački Craft room, pub koji već preko dvije godine ne posustaje u svojoj namjeri da ne toči industrijsko, nego samo pivo malih neovisnih proizvođača – craftera.

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Upravo iz tog razloga, probati Tomove delicije u kombinaciji s najboljim domaćim craft pivima, bilo je dovoljan mamac da napuni prostorije lokala, pa su se brojni Kinezi i drugi stalni gosti morali tiskati na šanku. Žao nam je, ali ulog je bio velik.

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

I u velikom stilu je i počelo! The inglorious crafters by commander Tom Gretić otvorio je tekuću rahat lokum, Bang Saray britanskog Thornbridgea, a onda je sjelo i prvo jelo. Iako smo ga za našim stolom proglasili pobjednikom dana, losos mariniran u APA-i s prženim svinjskim ušima, salatom od daikona i wasabi majonezom, je po meni i prefina spiza za jedan pub. Odnosno, preuzvišena i prekomplicirana za stalnu ponudu, ali stvarno fenomenalna.

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

A bile su tu i neke klice, ali svinjske, otporne, hrskave uši su legle poput zlatnog čvarka. Pivo napravljena isključivo od slovenskog hmelja, koji je diktirao stil, nastao je u sjajnoj Varionici, i za tu priliku dobio ime – Berba. Citrusi iz Berbe, svježina daikona i sočnost lososa bili su doista upečatljiv uvod.

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Uslijedilo je po mom skromnom sudu najbolje napravljeno jelo, veličanstveno ljutkasta curry juha sa slanutkom, bijelim grahom i krvavicom. Meka, a ne premeka krvavica, taman ljuta juhica i jedno od najboljih hrvatskih piva u zadnje vrijeme, genijalan C4 Nove Runde, zagonetno su se poigravali u ustima, a suprotno očekivanjima da će ovo jako hmeljeno gusto i moćno pivo smiriti ljutinu curryja – ono ga je samo naglasilo! Ljubitelji ljutine, evo vam ideje!

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Rolada od patke, sotirana raštika, krema od kestena i krumpira i pačji jus interesantno su se spojili sa Zeppelinovim Flamingom, koji što je stariji, ima sve ugodniji aftertaste. Glavno jelo su bila juneća rebra u porteru i čokoladi, na sotiranoj heljdi, s prokulicama i mrkvom.

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Netko je zanimljivo primijetio dok je jeo heljdu s umakom – ovo je kao da mi baka napravi griz s čokoladom! A kada smo kod portera, tu je bio dugogodišnji šampion Porter Zmajske pivovare koji je svojom čokoladnošću i slatkoćom izvrsno pratio ukusno meso.

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Za kraj, na stol je došao i Beer-a-misu, tiramisu sa stoutom! Pratio ga je fenomenalni The Garden stout, kremozni ubojica koji je uz svoje klasične klasične arome kave, čokolade, karamele i burbona, u dodiru s beeramisuom iznjedrio sasvim nove okuse – dunju i jabuku, a po nekima čak i kanabis. Nismo razumjeli o čemu govore, a kasnije smo saznali da je poseban šmek u biti dao - curry prah! Uglavnom, jelo koje je najbolje spojilo namirnice i pivo, nešto što u Plastovu za prijatelje radi Vesna Bibić iz vinarije Bibich....

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Za desert, desertno pivo Sv. Martin pivovare Medvedgrad za ugodno kotrljanje do Donjeg grada. Svaka čast Tomu Gretiću, njegovoj djevojci, ekipi iz kuhinje Craft Rooma i neumornim konobarima na jajnom doživljaju, koji će se, nadamo se, ponoviti što prije!

Danas se program festivala nastavlja gostovanjem Konobe Kostanjac iz Karlovca, a finale je u petak i subotu u Studentskom centru. Vidimo se!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.