Recenzije 2214 prikaza 14. svibnja 2019.

Top 7 razloga za posjetu Podgori i Biokovu

Domagoj Jakopović Ribafish
Podgora nikad neće biti Podgorica, niti ćete igdje biti toliko oduševljeni okruženjem prekrasnih plaža i gigantske planine u zaleđu... A mi vam donosimo i par savjeta gdje dobro pojesti i popiti!

1. Podgora

Ovo prekrasno mjestašce od tek nešto preko tisuću duša na Makarskoj rivijeri desetak minuta vožnju udaljena od Makarske poznato je po brodarima, ribarima, tradiciji uzgoja riba i vina, kao i posljednjem kvalitetnom hrvatskom sportskom komentatoru.

Željka Velu na žalost nismo sreli, blitve i vinograda više nema, ali potpuno smo se oduševili u jednostavnim, dragim i iskrenim ljudima potpuno zaljubljenim u kraj između Jadrana i Biokova.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Još je ljepše što stalno pristiže i svježa krv, pa Podgora jednostavno blista od preslatkih lokala, bistroa, vinarija, specifičnih žardinjera s cvijećem do prekrasne šetnice i savršenih urednih i čistih plaža. Ukratko, kako je tijekom ljeta Podgora opravdano puna turista, pred i post sezona su idealno vrijeme za punjenje baterija vitaminom SEA. Nama je upalilo!

2. Uljara & kušaonica Acinger Podgora

Postoje ljudi koji na more dolaze zbog prvog reda uz plažu, bujice novih lica, mogućih poznanstava, pivice s pogledom na more, ali za sve one koji imaju i duge vidike, koji se malo umore od gužve, a žele probati nešto domaće i autohtono - tu je Kušaonica Acinger. Smještena uz samu uljaru, stotinjak metara od mora, izvana ni izdaleka ne odaje ljepotu koja se krije unutra, kako od stvari koje tu možete isprobati i kupiti, preko zanimljivog interijera pa sve do ljudi koji su i najbitnija karika ove priče.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Tako Marija i Ivan dane dok ne počne sezona koriste za promocije knjiga pisaca i pjesnika, kao i proizvodnju ulja nakon berbe, dok jednom kad dođu furešti sve se pretvara u ljude s puno pitanja otkud ova ili ona sorta, kako se proizvodi ulje ili otkud vam to voće za likere.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

''Mi gostima jednostavno kroz najkvalitetnije proizvode želimo ispričati priču o ovom kraju, provedemo ih kroz uljaru, objasnimo proces proizvodnje ulja, usporedimo proizvodnju nekad i sad a onda se prebacimo u ovaj prostor''. Rekao nam je Ivan i krenuo pričati s gostima koji su zainteresirano počeli gledati po Kušaonici.

Vlasnici baziraju ponudu i svojih pet menija na lokalnim proizvodima (domaći kruh, sir, vino, med, ulje, inćuni...) s Makarske rivijere, uz vinsku pozadinu Imotskog i Vrgorca, a zadovoljni Mađari i lokalci na početku svibnja, jasan su znak da se ovdje radi kvalitetan posao u divnoj atmosferi. Minimalizam s pokojim artefaktom i pjesme u kašetama, uz čisto otkriće, Gašparovu Plavku i Zlataricu, su nešto što ćete uvijek nositi sa sobom. 

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

3. Konoba Roko

Iako je Podgora na samoj obali mora, nije nužno da sve što pojedete i bude iz mora - tom se filozofijom vode ljudi koji su pokrenuli ovu konobu nakon što je tu bila mesnica i dućan, a tradicija s koljena na koljeno traje sad i više od 40 godina.

Danas Roka vode nasljednici obitelji Kržanić i trude se ne zaostajati za trendovima, pružiti gostima sve što požele i držati barem jedan specijalitet po kojem ćete znati gdje se nalazite. Mi smo tako naletjeli na brujet, lokalni naziv za brudet, koji smo ovdje dobili u brutalno jakom izdanju, kompleksnom i sa stvarno dosta vina.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Imali smo sreće pa smo zahvaljujući Srđanu iz Turističke Zajednice upoznali i lokalnog ribara Juru čiji smo ulov i isprobali nešto kasnije tog dana, pa smo se uvjerili kako pretežno mesni lokal ima što za pokazati i u ovom segmentu.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Chef dolazi iz Banja Luke, specijalizirao se za grill, ali uz pomoć lokalnih kolega, i cipli i kavala su bili mala remek-djelca. Dugo nisam vidio tako kvalitetno ispečenu ribu. Za predjelo su došli klasični inćuni, salata od hobotnice, ali i carpaccio od kavale u sjajnoj kombinaciji s terijaki sosom i pireom od graška.Sva su jela sjajno dekorirana ručno sađenim cvijećem!

Rižoto solidan, blitva taman zauljena, a iako geografski ima i zanimljivijih rješenja (prvenstveno Stina s obližnjeg Brača), malvazija Cossetto je dala svoj obol, pogotovo uz pečenu ribu.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Pohvalu vlasniku treba dati što ne odustaje od dalmatinskih ćevapa, napravljenih većinom od svinjetine, jer koliko god se sad zgrozili gastro kritičari, to je hrana koja se totalno ustalila u kućama i obiteljima zadnjih pedesetak godina. Isto tako, steakove od kvalitetnog mesa koje nabavljaju u Šestanovcu – ne odležavaju, što idealno ide uz filozofiju lokala, samo prirodno i domaće, iako neće odbiti poslužiti ništa dobro što je strano i ima smisla u konačnom dojmu.

Torta s narančom za kraj na oduševljenje ženske publike, konoba Roko mjesto za ozbiljan ručak i čašicu razgovora sa živopisnim vlasnicima, sjajan dan!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

4. 2 Monkeys

Zamislite situaciju da ste cijeli dan na plaži, bez obaveza, pameti, ičega, samo pijuckate koktele i gledate zgodne ljude oko sebe. OK, znamo da baš i nije realno, ali barem zamislite da postoji raj, a i u raju se ogladni, pa je najtoplija preporuka za skočiti i čalabrcnuti nešto nezahtjevno a jako ukusno – 2 Monkeys na šetnici usred mjesta.

Iako je interijer uredan, svjež i elegantan, svakako bismo vam preporučili dvor, uređen s puno ljepote i ljubavi, pun boja i biljčica.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

No, što pojesti "u Majmuna"? Pa, najpoznatiji su po burgerima i pizzama, ali imaju i ribe sa žara. Mi smo počeli s izvrsnim mojitom (ne, ne jede se), a kasnije i sjajnom Varioničinom Session IPA-om, dok od vina imaju petnaestak etiketa sa svih strana Hrvatske. Svinjska rebrica su slasna, sočna, u bogatoj porciji i za svaku preporuku.

Od njih je jači burger s domaćim kozjim sirom (svaka čast, čista aroma), ali jelo dana je ipak bila bijela pizza s epohalnom pancetom. Totalni oporavak od sunčanja i kupanja, vaših sat vremena za rekuperanje i povratak na plažu, ali i na provođenje ostatka večeri u divnom ambijentu uz laganu glazbu i još koji iz bogate ponude koktela. Uglavnom, vratit ćete se...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

6. Taverna Nota Bene

Kako ne bi sve bilo u narodskom duhu, pobrinula se ekipa chefa Denisa Jerkovića, koja svoje kreacije na vrhunski način demonstrira u dizajnerski dotjeranoj taverni punoj starih slika i kamenih volti, senzualno ukomponiranih tako da vam je stvarno gušt jesti.

Nekadašnja kultna kartaonica prerasla je tako u najluksuzniji restoran u Podgori gdje vas očekuje bogata ponuda najfinijih jadranskih delicija. Meni je potpuno pjesnički intoniran (u suvo s vitra, iz babinog vrtla, juva biokovskih vila) poput radova ranog Gibonnija starijeg, a dizajnerski pristup i kombinacije s namirnicama nikako vas neće ostaviti ravnodušnima. Šezdesetak vinskih etiketa predvodi vino kuće, istarska kupaža Agrolagune Adriana White.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Tapenada od maslina osvaja na prvu, kao i sjajni slani inćuni, a onda dolazi poširana škrpina na rižotu od cikle pojačana mljevenim lješnjacima na vrhu. Izvrsna kombinacija lagane ribe i zemljanog okusa cikle.

Granita od limuna i đumbira došla je u kombinaciji s dva papra, a paradižot šefa kuhinje bio je prava mala senzacija. Provokacije da nema Petit Beurre keksa na dnu – nisu upalile, pojelo se do zadnje mrvice.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

U razgovoru s domaćim ljudima saznajemo da je Podgoranin Mihovil Pavlinović prvi u povijesti održao govor na Hrvatskom jeziku u Saboru 1861., i završavamo dan dekonstrukcijom irske kave na žlici.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Steakovi, teletina, kovači, gofovi i najpopularniji rižot od jastoga dolaze ovih dana na stalni postav menija, pa ako ste za ozbiljniji gastro izazov uz dehidrirane masline i slične izazove novog doba, svakako navratite u Notu Bene.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

7. Biokovo

Nekima je smisao života rijeka, nekima more, a nekima definitivno i planina. U što smo se uvjerili pozdravljajući stotine biciklista koji su osvajali čas zelenu, čas suru i strmu planinu s koje se za lijepog vremena pogled pruža sve do Italije. Nije za akrofobične, lijene i bezvoljne ljude, a jednom kad dođete do vrha i osjetite se tako malenima i beznačajnima, počet ćete gledati svijet drugim očima. Biokovo je više od izleta, to je jedan cijeli životni vijek koji prođete od udaranja valova na plaži, preko borove šume do makije, proplanaka s rijetkim plodnim oazama zasađenim krumpirom ili otiscima nekog gladnog vepra, pa sve do ovčica, divokoza i potpuno mirnih krava.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Pokoji vidikovac i kućice za odmor, planinarski dom i trgovina suvenirima s prekrasnom mladom damom lijepom poput planine. Temperatura se spušta za desetak stupnjeva, samo čekate da izleti neki negativac iz GOT-a, i onda vrh. Vjetar dere, magla, snijeg... Puna pluća, oduševljenje, slikanje i želja za povratkom na mirnu plažu u kojoj ćete sada duplo više uživati.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

I na koju domaću rakijicu od višnje ili limuna u Roka ili masažu u Medori, ili samo uroniti u tirkizno čisto more. Naravno, s nasmijanim ljudima koji su odmorili preko zime i sad čekaju sezonu i nove izazove.

Uglavnom, Podgora je sve to, vidimo se opet, nadam se što skorije.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.