Recenzije 01. veljače 2018.

Turopoljski specijaliteti na korak od metropole

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako smo Babrigu otkrili kada se održavao „Burger night“, jelovnik s brojnim specijalitetima turopoljskog kraja nas je oduševio i morali smo napraviti kompletnu priču, pa tako najtoplije preporučujemo fantastična pačja prsa! Ali prvo o lokalu...

Kurilovec, nekadašnje selo, a danas predgrađe Velike Gorice udaljen je tek nešto više od dvadeset minuta vožnje od Zagreba. U malenoj, ugodnoj drvenoj kućici složenoj za sedamdesetak gostiju, prvo vas memorija baci na neke davne lijepe dane, sve s drvom, peglama, stolnjacima i općenito svime što ćete zateći u nečijoj kleti ili vikendici.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Ugodna atmosfera pojačana je nasmiješenim personalom u uniformama na starinske stolnjake, koje je dosta zaposleno kad vam treba prevesti nazive lokalnih specijaliteta s turopoljskog na hrvatski, što dodatno daje na šarmu lokala.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Babriga je obiteljski nadimak koji je krasio kafić otvoren na istome mjestu 1996. godine. Nakon deset godina i otkrivanja kuharskog talenta sina Tomislava, došlo je do širenja, preuređenja i nove, gastronomske priče. Većina konkurentskih lokala se bazira na pizzama i ćevapima, pa su u Babrigi pokušali nešto potpuno drugačije, raditi hranu koja ih podsjeća na djetinjstvo i odrastanje u turopoljskom kraju, od davnina poznatom po uzgajanju svih domaćih životinja i kvalitetnog povrća.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Rečeno – učinjeno, i danas u Kurilovcu na adresi Josipovićeva 56, stoji kuća kvalitetne hrane s chefom Tomislavom Jančićem u kojoj možete jesti stvarno zgodne namirnice tradicionalne kuhinje s modernim štihom.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Ovaj bistro turopoljskih i inih specijaliteta svakoga mjeseca organizira specijalne večeri s tematikom burgera, svinjetine (domaće turopoljske autohtone svinje) i drugih igara s hranom po idejama personala. Uglavnom se dolazi na gablec preko dana, i na a la carte navečer, a najbolje idu rebrica, turopoljski odrezak, roštilj, domaći njoki s vrganjima... Mi smo pak iskušali meni koji je nedavno uvršten u regionalni izbor od strane udruge "Okusi zagrebačkog kraja".

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Za početak treba spomenuti sočnu dimljenu vratinu iz paca koju po svom receptu s dodatkom češnjaka ponosno predstavlja sam Tomislav Jančić a tu je i turopoljski sir koji dolazi s obližnjeg OPG-a, dok paprenjaki u Turopolju nisu keksi, nego krampogače od čvaraka s vrlo prhkim tijestom!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Turopoljski odrezak je svinjski kotlet s umakom od vrganja i lulekima od krumpirovog tijesta ili fenomenalnim bijelim žgancima s tropom (prepečenim vrhnjem), koji mogu biti i samostalno jelo. Riječ je o posebnom specijalitetu koji se naručuje unaprijed jer se sprema barem 45 minuta. Tomislav je inače majstor umaka, u što smo se uvjerili već kod hamburgera, a i ajngemahtec mu liječi sve rane...

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

No, play of the day, najbolje jelo koje smo kušali ipak su pačja prsa u umaku od vlastitih kostiju (naslovna slika). Nakon tri dana u pacu, bacaju se na roštilj i više nikada nećete Paška (Paju) Patka gledati istim očima. Mekana divota u gustoj aromatičnoj kupki natjerat će vas da dobro razmislite jeste li ih igdje jeli u boljem izdanju. Kroketi su domaći, umak od špinata izvrstan, pire od buče drugačiji i zanimljiv...

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Kod punjenog lungića smo se složili da bi mogao biti malo deblje rezan da ne bude suh, o punjenju od paprike i vrganja - sve najbolje, a onda je trebalo pojesti oba slatkiša... Štrukli zapečeni u rolu sa sladoledom i šumskim voćem su totalna suprotnost trenutno najboljima u Esplanadi, ali baš je u tome njihova čar. Seljačka, jaka izvedba, za svaku pohvalu.

Balzamača od kukuruznog brašna, sa sirom, jajima i bučom, vlažna i sočna, bila je točka na i jednom dugom i finom ručku. Svaka čast.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Babriga toči lokalnu graševinu, ima u ponudi još dvadesetak etiketa i desetak različitih piva uz domaću viljamovku.

Ljubav prema domaćem kraju i dobroj kuhinji te posvećenost tradicionalnim receptima, dovoljan su razlog da posjetite Veliku Goricu i Turopolje. Jedva čekamo predstavljanje autohtonog specijaliteta - Noć turopoljskog pajceka! Uskoro više o tome!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.