Još samo dvaput spavamo i počinje 4. izdanje Pizza Festivala Zagreb koje će na zagrebačkom Trgu Franje Tuđmana trajati od četvrtka 8. svibnja do nedjelje 18. svibnja. Moći će se kušati najoriginalnije pizze svih stilova, ali i tjestenina, pohani gelato i jeda sasvim poseban tiramisu.
Među prvima, jučer sam na pretastingu u METRO-u Jankomir, imala priliku kušati dio ponude - neke su se kućice predstavile sa po čak 3 pizze iz ponude, i moram priznati većina je bila - bez greške. A o posebnoj ponudi slatkog da ne govorim... Naravno, odlične zalogaje pratili su i kokteli Centralnog Bara i Ginglebells kućice (kokteli od mente, naranče i badema te sjajna osvježavajuća kombinacija limuna i bosiljka).
Pretasting Pizza Festivala Zagreb - predstavnici kućica Pizza Social Club, Pizza Re, Zagyland, RougeMarin i Pastamisee
Pastamisee - Cacio e pepe tjestenina u kolutu sira
Pastamisee
Hit pasta i dvije najbolje ljute pizze ikad!
Za početak kušala sam hit tjesteninu cacio e pepe iz koluta sira kućice Pastamisee. Iako ukusna, falilo mi je sočnosti, no svejedno je to bilo odlično jelo za početak kušanja. Osim ove kremaste tjestenine u umaku od sira i tostiranog svježe mljevenog papra, na Festivalu će u ponudi imati i tjesteninu sa svježe ribanim tartufima.
Zagrebački Al Dente na Festival stiže sa čak 6 različitih pizza koje pričaju jedinstvenu priču, a na pretastingu su priredili dvije pizze - Bresaolu & Burratu te Piccante 2.0, koja je nova verzija poznatog im klasika s pikantnom kobasicom, pepperdropsima i dimljenim medom. Iako su obje pizze odlične, moj definitivan favorit je sjajna pizza Piccante 2.0, sa savršenom dozom ljutine.
Al Dente_Breasola&Burrata i Picante 2.0
Pizza Social Club - pizze Cacio e pepe i Peperoni Nduja
Pizza Social Club predstavit će se s ukupno 5 pizza, a osim klasika Ma’Margharite, Pizze Pizzaioli i prošlogodišnjeg hita Parmigiane (koja mi je lani bila jedna od omiljenih!), specijalno za ovogodišnji Pizza Festival priredili su pizzu Peperoni 'Nduja te pizzu Cacio e pepe koje su i predstavili na pretastingu. Obje pizze su odlične, i nećete pogriješiti za koju god da se odlučite.
Njihova pizza Cacio e pepe na podlozi od podlogom od ricotte, s fior di latte mozzarellom i Pecorino Romano sirom dolazi sa šparogama i prženom slaninom koje odlično upotpunjuju okus, koji s tim dodacima podsjećaju i na neku vrstu carbonare.
Mnogi su hvalili i njihovu Peperoni 'Nduja pizzu koja na podlozi od San Marzano rajčica donosi fior di latte mozzarellu, sir Parmigiano Reggiano, kobasice peperoni i kalabrijsku deliciju Nduju - mekanu pikantnu kobasicu od svinjskog mesa, larda i ljutih čili papričica, te luk i bosiljak. odlična je to kombinacija okusa i opaka konkurencija ranije spomenutoj ljutoj pizzi iz Al Dentea. LJubitelji ljutog najbolje probajte obje i donesite vlastiti sud, a možete i nama na portalu missGASTRO javiti svoje dojmove.
Pizza Fritta
I ljubitelji prženog doći će na svoje uz pizzu frittu
Sve poklonike pržene pizze i ove će godine uveseljavati kućica Pizza Fritta. Ovaj jedinstveni stil pizze datira još iz 18. stoljeća iz Napulja gdje i danas među lokalnim stanovništvom uživa kultni status. Radi se tako da se nadjev stavi između dva sloja tijesta za pizzu i prži u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava.
Kako biste maksimalno uživali u ovoj deliciji potrebno je najprije otrgnuti vrh ne bi li se otpustila para iz nadjeva, a zatim se pizza jede redom, čime se u svakom zalogaju dobiva savršen omjer nadjeva i tijesta. Meni osobno ova pizza fritta nije baš najuspjeliji zalogaj na pretastingu, tijesto je bilo djelomično sirovo te je popilo baš puno masnoće.
No ljubitelji hrane pržene u dubokom ulju sigurno će uživati, iako mi je kolegica koja je probala originalnu pizzu frittu u Napulju (na žalost, mene to iskustvo tek čeka) rekla da se ova zagrebačka s tom 'pravom' ne može usporediti.
Darijo Markulin, Zagyland
Zagyland - pizze Grašîizza i Zagyland
Ludi Zagorci napravili pizzu s graševinom
Nakon iznimnog uspjeha na lanjskom Pizza Festivalu, i ove nam godine iz Konjščine stiže Zagyland sa svojim izvrsnim napoletanama. Na Festivalu će ponuditi četiri pizze: Margheritu, pizzu Cezar s inćunima, pizzu kuće Zagyland i ekskluzivno za ovu prigodu osmišljenu pizzu Grašizza.
Pizza Zagyland (sa sirom, rajčicom, ljutim umakom, lukom i čipsom od pancete) je njihov provjereni klasik koji mi se svidio već prošle godine, a vrlo zasitna, konkretna i puna dobro usklađenih okusa je i njihova inovacija - pizza Grašizza koja vino od u Hrvatskoj najzastupljenije sorte, graševine, ima i u tijestu, ali i u preljevu u koji ide i dimljene paprike. Na ovu pizzu ide i rolana panceta s paprom, kobasica, veneto papričice te spomenuti dresing s graševinom.
RougeMarin na Pizza Festivalu Zagreb predstavlja sicilijanske pizze
Moj favorit na RougeMarin kućici je pizza Stromboli s inćunima, mariniranim artičokama, ukiseljenim šampinjonima, maslinama leccino i motarom
RougeMarinove pizze siciliane su top. Lijepo izgledaju, i jako su ukusne
Zagrebački RougeMarin i opet će osvajati nepca ljubitelja sicilijanskog stila pizze i to s pet pizza inspiriranih aktivnim talijanskim vulkanima. Etna, Stromboli, Vesuvio, Vulcano i Magma redom su izdašne pizze koje su poznate i kao focaccia s dodacima.
Na pretastingu kušala sam Stromboli s inćunima, mariniranim artičokama, ukiseljenim šampinjonima, maslinama leccino i motarom (moj favorit, bez puno premišljanja!), zatim Etnu (bolognese umak, grašak, ukiseljeno povrće, mozzarella, gouda, brioche mrvica, mariniranih artičoka, mariniranih maslina, ukiseljenih patlidžana, ljutike i gljiva - za moj ukus malo previše kiseline, iako je kiselina itekako potrebna ovoj pizzi koja bi zbog moćnog bolonjeza bila itekako preteška).
RougeMarinov Vesuvio pak slavi klasične talijanske okuse spajajući roast beef, tonnato umak, ukiseljenu rotkvicu, kapare i rikulu. Također jako ukusna kombinacija.
Hrvoje Cvetko iz zagrebačke pizzerije Pizza Re okupljene je pak oduševio svojom pizzom Mortadela koja spaja najbolje od talijanske tradicije i modernih okusa jer na laganoj, prozračnoj podlozi od 48-satnog fermentiranog tijesta, donosi bogati pesto genovese, zatim kremastu fior di latte mozzarellu i vrhunsku mortadelu, a sve zaokružuje mljevena pistacija, svježi bosiljak, crne masline i aceto krema.
Hrvoje Cvetko, Pizza Re
Juraj Klepić
Fora street food verzija tiramisua by Juraj Klepić
Gdje je Jura? Radi domaći mascarpone za novi hit desert!
Za originalne slastice će na Pizza Festivalu biti zadužena kućica Gdje je Jura by Juraj Klepić koji za Pizza Festival Zagreb najavljuje 3 deserta. Prvi je Fry gelato koji je nazvao Brr Brr Pistaccino (gelato od pistacije, hrskavi biskvit, kadaif, mliječna belgijska čokolada, pistacio pasta) - i koji su ljubitelji njegovih slatkih kreacija nedavno mogli kušati na Asian Street Food Festivalu.
Tu je i potpuno nova slastica Tung Tung Tung Tung Tiramisu koju čine piškote infuzirane kavom, potom dehidrirane, pa obložene čokoladom, krema od Martin Albus lješnjak likera i domaćeg mascarponea kojeg pravi sam, cappuccino espume, gianduja umaka te pistacchio umaka s komadićima pistacije. Ovaj desert jako je ukusan i zabavan za jesti, no svakako očekujte da ćete se prilikom konzumacije istog malo i zaprljati. Ali, što je street food ako nakon njegove konzumacije na zaradite pokoju mrlju, posebno ako je sve tako fino kao ovaj originalan desert?
Pitala sam Juru zašto pravi domaći mascarpone, kad ga se može kupiti na svakom koraku. Njegov odgovor bio je jednostavan: "Zašto ne?!". No nakon toga uslijedilo je i konkretnije objašnjenje - za ovaj desert potreban mu je malo rjeđi, odnosno mekši mascarpone, kako bi mogao postići željenu teksturu kreme koja je, moram vam priznati, savršeno glatka, svilenkasta, ukusna...
Bloger Vedran Bošković održat će radionicu izrade tiejsta za pizzu
Osim hrane, posjetitelje čeka i odlična zabava, radionice, food kviz...
Petkom, točnije 9. i 16. svibnja od 18 sati posjetitelji mogu slikati uz izvrsna Šoškić vina na popularnim Wine&Paint radionicama, a odmah potom, petkom od 20.30 sati na rasporedu je Staropramen Movie Night. Svi koji su oduvijek htjeli naučiti raditi pravu napoletanu doći će na svoje u četvrtak, 15. svibnja s početkom u 17 sati uz Vedrana Boškovića i KitchenAid na prvoj kulinarskoj radionici na otvorenom.
Već tradicionalno Pizza Festival Zagreb donosi i popularan Food kviz powered by Metro pod kreativnom i voditeljskom palicom Domagoja Jakopovića Ribafisha. Ova odlična zabava i provjera znanja na temu pizze i Italije na rasporedu su u subotu 17. svibnja od 18 sati. Najmlađi će posjetitelji svih dana moći uživati u bogatoj Zagi Kids zoni koja donosi veselje i adrenalin uz trampoline, bungee trampoline i napuhance - savršenu kombinaciju za dječju rekreaciju i razonodu.
U svim delicijama Pizza Festivala Zagreb korisnici ZABA Mastercard kartica svakoga će dana od 18 do 19 sati moći uživati u Happy Hour popustima od 10 posto, a svakodnevne novosti, nazive filmova, načine prijava na radionice i kviz možete doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.
Ulaz na Pizza Festival Zagreb je besplatan, a radno vrijeme je preko tjedna od podneva do ponoći, a vikendom od 11 ujutro do ponoći. Dobar tek!