Recenzije 09. prosinca 2021.

U šumi kraj Graza pronašli tartufe i privukli gurmane u grad

1/10
U Graz smo ne tako davno hrlili u šoping, a danas se prepuštamo njegovim gastro užicima i dobroj vibri foto: Nikola Radović
gastro postao gastro.24sata.hr
U Graz smo ne tako davno hrlili u šoping, a danas se prepuštamo njegovim gastro užicima i dobroj vibri

Prije samo šest godina stanovnici Graza su primijetili da njihova gradska šuma Leechwald skriva najcjenjenije gastronomske delicije - tartufe. Nije trebalo dugo da u ovom romantičnom gradiću, u staroj jezgri, u starinskom dvorištu Paradeishofa, svim posjetiteljima chefovi poznatih restorana krenu pripremati fantastična jela s tartufima, ponajprije iz Štajerske, Umbrije, Pijemonta i Istre. Ona su dakako upotpunjena probranim vinima iz istih predjela.

 | Author: Nikola Radović foto: Nikola Radović

Nastao je tako Međunarodni festival tartufa, koji je najprije postao regionalni hit, a zatim i šarmantna tradicija, jer tamo ćete pronaći i mnoge druge proizvode osim svježih tartufa poput tartufata, tjestenina i rižota, salama, meda, sireva, čokolada i kolačića te neobičnih malih hot dogova po kojima su također naribani svježi tartufi. Svi gradski restorani koji drže do sebe iskoristili su ovu priliku i u svoju ponudu uvrstili tartufe te ih proželi sa svojim najboljim jelima.

 | Author: Nikola Radović foto: Nikola Radović

Grad šopinga najednom je postao prijestolnica gastronomskih užitaka, a to potvrđuje i još jedan kulinarski festival u Grazu - Lange Tafel (Dugi stol). Tijekom kolovoza, sve do glavnog gradskog trga postavljaju se raskošni stolovi s oko 750 sjedećih mjesta, a najbolji chefovi delicije za sve posjetitelje i stanovnike pripremaju ispod vedrog neba.

 | Author: Nikola Radović foto: Nikola Radović

Graz je idealan za takva događanja jer ima posebno ugodnu i smirenu energiju, ljudi su prijazni, a centar je uređen i iznimno velik za grad od oko 300 tisuća stanovnika. I u ovo adventsko vrijeme u Grazu se održava desetak božićnih sajmova, no ništa nije forsirano pa je atmosfera, kao što i priliči blagdanskom duhu, tradicionalna i magična.

Schlossberg: Dvorac na stijeni

Na vrh Gornjeg grada možete se popeti stubama ili uspinjačom, a pogled s visine na Graz koji se pruža iz moderno uređenog restorana Schlossberg je najbolji u gradu, naročito u predvečerje. Ambijent je sjajan, a ukusna jela s tartufima priprema poznati kuhar Christof Widakovich. Naglasak je na tradicionalnim, lokalnim i zdravim namirnicama iz obližnjih OPG-ova, a sve je upotpunjeno vrhunskim vinima.

 | Author: Nikola Radović foto: Nikola Radović

Tradicija u srcu grada

Za one koji žele nešto tradicionalnije, u samom srcu starog grada nalazi se i poznati restoran Stainzerbauer Gasthaus koji njeguje domaću austrijsku kuhinju i specijalitete. Atmosfera je intimna, gotovo obiteljska, a vina i jela oduševljavaju okusima i mirisima.

 | Author: Nikola Radović foto: Nikola Radović

Tjestenina s crnim tartufima

Jela s tartufima su mirisna i neodoljiva te jednostavna za napraviti, a za tjesteninu s crnim tartufima za četiri osobe vam je potrebno:

  • 300 g tjestenine
  • 1 crni tartuf
  • 1 žlica maslaca i malo maslinova ulja te soli.

Priprema:

Tjesteninu najprije skuhajte (al dente) u posoljenoj vodi. U tavi rastopite maslac pa ga pomiješajte s ocijeđenom i gotovom tjesteninom. Stavite tjesteninu u tanjure i zatim preko svega dodajte samo malo maslinova ulja (nemojte pretjerivati, samo nekoliko većih kapi) te sve pomiješajte. Prije konzumacije naribajte svježi crni tartuf preko svega i jelo je spremno.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.