Recenzije 30. kolovoza 2018.

Veles: Zaprešić konačno ima vrhunski craft bar

foto: m&v photography
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon što su u potrazi za vrhunskim pivima više puta ostajali bez vozačke, a o biciklističkim pothvatima da i ne govorimo, Zaprešićani danas zahvaljujući Tomislavu Đorđeviću danas imaju fantastično utočište s najnovijim pivima iz zemlje i svijeta!

Ime Veles došlo je iz staroslavenske mitologije, a riječ je o Bogu plodnosti, obilja ali i fešti i pijanki. Prema ideji vlasnika lokala Tomislava Đorđevića, to je jednostavno bilo idealno da opiše ono u što bi se ovaj pub trebao pretvoriti – oazu užitka za sve ljubitelje kvalitetnih alkoholnih napitaka, od piva, preko viskija, ginova i koktela.

Naravno da je zbog hrvatske birokracije od ideje do otvorenja sve trajalo dvije godine, ali danas na Trgu mladosti 14 u dvorištu stoji četrdesetak mjesta na dvije etaže i ugodna terasica s pogledom na igralište.

 | Author: m&v photography foto: m&v photography

Craft Brewery BrewPub Veles je zvanični naziv ovog mjesta koje je Tomislav, računalni stručnjak i muzičar (kontrabas) otvorio kako bi se u miru i blizu kuće družio s istomišljenicima, craft pivopijama i homebrewerima i pričao o ovoj sceni u Hrvata i široj regiji. U dva mjeseca uspio je ubaciti šezdesetak piva u boci, među kojima i najslavnijeg samostanca Westvleteren, kao i deset točionika na kojima se stalno nešto mijenja.

 | Author: m&v photography foto: m&v photography

Najzanimljivije u cijelom projektu je istoimena mini pivovara u Tomislavovom vlasništvu u devet kilometara udaljenom Drenju, gdje se najmodernijom tehnologijom stvaraju mlade i nevjerojatno zanimljive prinove na domaćoj craft sceni.

Najzanimljivija od tih igrarija je kuhanje jednog piva koje se u kasnijem procesu zasebno hmelji u kegovima s različitim vrstama hmelja (Meet the hops!). Prvi u nizu – popularni američki hmelj Chinook s prepoznatljivim notama borovine i citrusa - već se toči u Velesu.

 | Author: m&v photography foto: m&v photography

„Sve je počelo kad sam se u Belgiji zaljubio u kulturu točenja, cijenjenja i uživanja piva, kao i da se pivo može piti u svakoj prilici i čitavog dana. Onda sam otkrio Hop Devil u Branimir centru, popio sve što su imali, upoznao s velikim homebrewerom Damirom Banom i počeo kuhati svoja piva zadnje četiri godine. Kako je do najbližeg craft puba iz Zaprešića oko 20 kilometara, nakon par težih povrataka kući sam odlučio krenuti u biznis“, govori nam Tomislav dok ispija svoje pivo, Wannabe 5.

 | Author: m&v photography foto: m&v photography

„Ovo kućno pivo, Blond Ale, trebalo je imati 5% alkohola, ali je ispalo da ima 7%, pa je po cijeni od 10 kuna ispalo apsolutni hit u kvartu.“ Kroz smijeh nam govori Goran Kramarić, jedan od artefakata lokala, u regiji poznat kao jedan od najboljih kućnih pivara.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Veles kao pivovara i pub ima najprije želju zabaviti ljude, napojiti ih kvalitetnim tekućinama, ali ih i educirati i upoznati s novitetima i scenom u svijetu. Ideja je napraviti meku za homebrewere i uživatelje u kvalitetnim pivima, u kojima će se moći informirati o svemu što ih zanima, pa i slobodno donositi svoje uratke na testiranje. Radno vrijeme je srijedom i četvrtkom dulje nego u ostatku kafića u Zaprešiću (do ponoći, vikendom do 01 h) pa se traži mjesto viška zbog popularnih cijena.

Večer smo počeli Lolitom, kiselim bombončićem austrijskog Bevoga, pivom za curice i one koji uživaju u kiselim okusima. Brutala. Nastavljamo s kvalitetnim i finim Pulferovim pale aleom, kušamo famoznu Wannabe 5, i skidamo kapu zbog pitkosti, zaobljenosti i vjerojatnoj ovisnosti da živimo bliže, te na kraju dugo uživamo u Saisonu pivovare Ressel, pivu skuhanom s rizlingom!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Uz točeno pivo, slobodno si na terasi naručite pizzu ili kebab iz Njofre, i konačno u Zaprešiću uživajte kao da ste u Seattleu ili New Yorku. Ovo je stvarno izvrsna priča, bacite oko na njihov Facebook, i lagano krenite na svoje piće, pivili!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.