Recenzije 17. rujna 2018.

Villa Ariston: Poker JRE chefova u predivnoj Opatiji!

foto: Villa Ariston
gastro postao gastro.24sata.hr
Villa Ariston uz samu obalu mora u jedinstvenoj Opatiji ugostila je četvero vrhunskih hrvatskih kuhara na eventu pod imenom Chef's evening povodom sad već klasičnog druženja u organizaciji udruge JRE!

Svatko tko je barem jednom prošetao šetnicom po Opatiji poželio je makar malo zaviriti u neku od divnih aristokratskih kuća koje tako nekako ponosno odolijevaju vremenu. Priliku da mi se ispuni taj davni san dobio sam posjetom Villi Ariston koja doslovno svojom terasom ulazi u Jadransko more!

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

Prekrasne terase, bazeni, palme I više nego ugodno osoblje bili su savršen začin sjajnoj večeri koju su spremala četvorica chefova kojima je zajedničko da sui m restorani pod zastavom udruge Jeunes Restaurateurs (JRE), aktivne u 16 europskih zemalja, a od 360 chefova koliko ih je u Udruzi, preko polovice ima Michelinove zvjezdice, dok veliki broj objekata zauzima visoke pozicije na listi 50 Best.

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

Sama Villa datira iz 1908., nastala po želji barunice Hedwige Haas naručila projekt, a od 2000. je u privatnom je vlasništvu firme VANITA D.O.O., vlasnika Marca Barbica. Restoran Ariston renoviran je i otvoren prije četiri godine, a u JRE je ušao 2018. Chef Robert Benzia nastoji za istinske gurmane što više koristiti sezonske namirnice, a kroz degustacijske menije prenosi svoju kreativnost i strast za kuhanjem i stvaranjem

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston
 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

Kulinarski spektakl “Chef’s evening” počeo je hladnim predjelima iz ruku domaćina iz Aristona, a uzvanici podijeljeni u četiri grupe tada su krenuli svaki na svoju staciju. Jela su bila pripremana na licu mjesta, tako da je na kraju bilo poprilično veselo jer su poslužena I čudesna vina na kojima se nimalo nije štedjelo. Četiri renomirana chefa iz najpoznatijih restorana na našoj obali, Matija Bregeš iz hotela Boškinac, Deni Srdoč iz restorana Draga di Lovrana, Aleksandar Grubić iz restorana Badi i chef Robert Benzia iz kuhinje Villa Ariston spremili su nam raskošan meni s četiri kreativna specijaliteta na dizajnerskim tanjurima s potpisom Duke Group, koje treba posebno opisati…

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston


 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

Jela dobrodošlice nisu navedena baš sva, jer je trebalo voziti od Zagreba pa sam samo divljački navalio na atlantske kamenice, tartar od tune s wasabijem i gelom od paprike, korneti s tartufom i vrganjima, pate od gusje jetre, rolice od lososa sa svježom skutom i koprom u omotaču od tikvica, marinada od skuše s mariniranim povrćem, pate od sira, pate od tune, voćni štapići ananas i grožđe. Uz oblizeke su s Plešivice došli dobro poznati Šember pjenušci – Brut Rose i Pavel 2013 (odležan 4 godine na kvascima). Svježe u večer!

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

Kocka je pala da naša grupa prvo sjedne za stol gdje se predstavljao paški restoran Boškinac i njihov chef Matija Bregeš. Upoznati s radom i remek djelima ekipe Borisa Šuljića, znali smo da nas čeka nešto jako, ali rolada od mliječne paške janjetine, krema od graška, emulzija od borovih iglica, konfitirani krumpir u janjećoj masti, glazirani paski i demiglace od kostiju kuhan 72 sata – ostavio nas je bez daha. Ultramekano janje, fino slan umak i majonezica od borovih iglica poput poljupca cvrčka savršeno su se spojili sa svilenim, vanilijastim Plavcem malim 2012 Korte Katarine, najljepše vinarije Pelješca i okolice.

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

Draga di Lovrana s chefom Denijem Srdočem imala je sreću što je dobila najljepše mjesto – uz obalu mora. Da su nam samo dali vino, izvrstan Galić – Crni pinot 2015 – ne bismo imali primjedbi, ali Deni je napravio čudo! File kokota sousvidean tek petnaestak minuta u maslinovu ulju s limunovom koricom, s komoračem i ružmarinom pa zapečen na kožici poslužen je na raguu od kapanca (čupkana tjestenina), dimljenih dagnji i cherry rajčica. Majoneza od bosiljka i marinirana cherry rajčica u karamelu, limunu i limunskom timijanu bili su dovoljni da se duboko naklonimo ovom mladiću koji hrabro drži restoran tek nekoliko kilometara udaljen i s najljepšim pogledom u Hrvatskoj.

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston
 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

Chef Robert Benzija ispred domaćina, Ville Ariston stavio je naglasak na lokalnoj spizi i napravio tris jela od kvarnerskog škampa. Arancino od riže i škampa punjen plavim sirom poslužen je na kremi od pastrnjaka, likviricija s gelom od smokve i škampima u omotaču od pršuta te na samom vrhu piramide - poširani škamp. Fakin La Prima 2016 jednostavno je oduševio nježnošću umotanom u ozbiljan omot. Sjajno vino.

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

Restoran Badi s chefom Aleksandrom Grubićem ponudio nam je kuhane tagliatelle u vakuumu s dehidriranim tartufom, pjenicu od jastoga, marinirane kapesante i mousse od tartufa. Happy end, pogotovo jer je spojen s vinom večeri - Damjanić Clemente bijeli 2015. Dakle, ovo je sve. Sretni i siti našli smo još mjesta za deserte (Bajadera od dulce čokolade, krema od sira s gelom od zelene jabuke, mus od šumske jagode s crumbleom od bijele čokolade, mus od čokolade sa cialdom od badema...) i Damjanić muškat.

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston
Uz DJ-a, lagane note, željom da se skoči u bazen i razumom koji je ipak prevladao, moramo definitivno pohvaliti i organizaciju, i ekipu, i goste i cijeli smisao ovog eventa. Hvala JRE, hvala Villa Ariston, stvarno smo na jednu večer bili prava aristokracija. Ponovilo se!

 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston
 | Author: Villa Ariston foto: Villa Ariston

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.