Recenzije 23. ožujka 2019.

Vino uz žlicu: Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagreb je objeručke prihvatio ideju predstavljanja eno-gastro projekta 'Vino uz žlicu', pa je nakon premijere u zagrebačkom Aperitivo baru, novo druženje s medijima upriličeno u restoranu Sofra, u sklopu trgovačkog centra Green Gold.

Inicijatori projekta, novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, organizirali su ovom prilikom večer 'Bosanskih jela i hrvatskih vina'. Opravdano odsutnu vlasnicu restorana Medihu Crnalić, dostojno je zamijenio voditelj restorana Selmir Bešić, predstavivši delicije bosanske kuhinje kroz sedam sljedova kuhanih jela koja se sljubljuju s vrhunskim vinima.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Ideja projekta da se dosta zapostavljena kombinacija sparivanja vina i „čušpajza“, variva, čorbica i drugih jela na žlicu digne na višu razinu, ovoga je puta više nego zadovoljila prisutne.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Za uvertiru uzvanici su nepca osvježili Mladininim pjenušcima Poy uz bosanski finger food - buredžike (mali bureci, naravno, s mesom). Prema raspoloženju, neki su kao aperitiv ispili istarske likere i rakije Aura (Teranino, Biska i Moscato) dok su drugima bolje 'legli' kao dižestivi.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Večer je započela s popularnom Begovom čorbom, toplom kremastom juhom s bamijom, pilećim mesom i povrćem, uz koju se kao dobar izbor pokazao moslavački Škrlet Trdenić private collection 2017. Svježe vino i taman gusta čorba pokazali su se sjajnom kombinacijom.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

I Bosna ima raviole, uvjerili su se i poneki skeptični kušači, ali ih za razliku od Italije tamo zovu - Klepe. Ili u prijevodu na hrvatski, to je kuhana tjestenina punjena mljevenom junetinom u umaku od vrhnja i češnjaka, koju je izvrsno 'pokrio' Jakovac Chardonnay 2017.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Potom je slijedio Japrak, koji je više popularan u Hercegovini, a najbolje bismo ga opisali kao male sarme u listu raštike. U sezoni, sarmice se obično omataju u listove vinove loze, ali raštika se u ovom slučaju pokazala kao dobar izbor. Sirovica Rizling rajnski 2017, novi vinski adut s Plešivice, sasvim dobro se držao sa slasnošću i blagom gorčinom ovog specijaliteta.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Bosanski lonac je tradicionalno jelo, koje se kuha dugo na laganoj vatri, pa mekoća mesa i raznog povrća daje posebno bogatstvo mirisa i okusa. Recept je vrlo jednostavan - sve u jednom. To je jelo od svega i svačega, ukratko, za prste polizati! S takvom moćnom delicijom mogao se nositi samo vrhunski 'teškaš' kao što je Jakovac Cuvée crni 2013, kupaža merlota i cabernet sauvignona s puno sunca iz Erdutskog vinogorja. U neslužbenom ocjenjivanju, upravo je ova kombinacija imala najviše poklonika među novinarima, vinarima i ostalim uzvanicima. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Najizdržljiviji su dočekali jelo koje smo za ovu priliku nazvali - Carica Bamija. Toj biljci iz porodice sljeza, pripisuju afrodizijačka svojstva, a kažu da toga ne manjka ni Florijanovićevoj Frankovki 2017, vrhunskom vinu iz Moslavine, koja se pila uz nju. Bamija je, inače, nezaobilazan sastojak većine bosanskih specijaliteta, a u Sofrinoj kombinaciji s mekanom junetinom, mrkvom i rižom bila je zaista pun pogodak.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Bilo je i malo vremena da se udahne zrak ili zapali cigareta u za to posebno prilagođenoj prostoriji restorana, a šlag na kraju došao je na jabuci, kuhanoj i punjenoj mljevenim orasima, koju znamo pod imenom Tufahija. Uz ovu kaloričnu bombu junački se ponio Traminac Radosh 2016 iločkog vinara Mladena Papka.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na kraju ove večeri ispunjene predivnom hranom i vinom, oni kojima to ne smeta snu, uživali su u ka(h)vi nježnog okusa Franck Jubilarna Sensual, posluženoj na tradicionalan način u džezvama i fildžanima.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Event je moderirao, i najviše pojeo urednik portala Gastro.hr, Domagoj Jakopović Ribafish, koji se osobno najviše oduševio Buredžicima, Begovom čorbom i kombinacijom Jakovca i Bosanskog lonca. Ponavljamo!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.