gastro postao
Paprikaš od više vrsta riječne ribe karakterističan je za populaciju koja obitava u područjima bogatima istom. I zato je savršeno kad recept za takav specijalitet dobijete od pravih Baranjaca!
Baranjski fiš paprikaš za 2 osobe prava je mala rapsodija okusa. Ima tu brdo savršene domaće paprike, masti, ikre, mesa, svega...
Još ako sjedite i gledate kako sve to vrije u kotliću na vatri od drva na par metara od vas - sigurno ćete se zaljubiti, baš kao i mi!
Sastojci:
- 1,5L vode
- 0,250kg miksanog crvenog luka
- 0,800kg ribe (šaran, som, štuka)
- 2,5 žlice paprike slatke
- 1/3 žlice ljute paprike
- 0,3dcl kuhanog domaćeg paradajza (jedna puna čašica za rakiju)
- 0,5dcl bijelog vina
- žlica soli.
Priprema:
- U kotlić na živu vatru staviti vodu, tri vrste ribe i luk
- Minutu prije nego zakuha staviti slatku, ljutu papriku i sol
- Nakon 10 minuta vrenja staviti sok od paradajza, domaće vino, mlječ i ikru
- Kuhati sve ukupno 20 do 22 minute, ne duže - da se riba ne počne raspadati
- Uz to poslužiti domaće rezance i graševinu iz Baranje, najbolje Kalazićevu
Dobar tek želi vam Baranjska Citadela!