Adžićeva premium Graševina već je godinama prvi odabir kontinentalnog bijelog vina mnogim ljubiteljima dobre kapljice. Iako ju osobno ne svrstavam u sam vrh slavonskih graševina, zbog svoje prepoznatljivosti i 'pomaknutog' karaktera, gutljaj bilo koje berbe uspijeva mi izmamiti osmijeh na lice.
Iz čaše polako lepršaju uravnotežene arome jabuke i kompota od dunje, citrusa, ogrozda, breskve i livadnog cvijeća (kamilica). Unatoč primjetnim naznakama medenih nota, zahvaljujući citrusima miris djeluje iznimno svjež i razigran. Puno tijelo, te bogati i slasni okusi na nepcu traju tijekom cijelog gutljaja a završavaju s dugotrajnim doživljajima aromatičnih sušenih trava i karameliziranog šećera. Potpuno zaokruženi okusi djeluju gotovo pa potpuno okrugli, dok je tekstura posebna priča – mekana sa senzacijama poput spužve natopljene medom. Primjetna je i toplina, posebno nakon gutljaja ali koja ipak ne preuzima glavnu riječ zahvaljujući solidnim, iako nenaglašenim kiselinama.
U ustima ova Graševina podsjeća na vrhunske iločke primjerke, ponajprije zbog meke teksture koja je kod ovog primjerka izbalansirana s malo oporijim i zelenijim osjećajem (u apsolutno pozitvnom slmislu) koji pomažu da lakoća ispijanja ovog vina (koja je neupitna) ne postane negativna konotacija.
Vino za recenziju osigurao G.E.T. - udruga za kulturu stola
Vrsta: bijelo vino
% alkohola: 13,2%
Sorta: graševina
Berba: 2011
Regija: Slavonija i Baranja
Proizvođač: Adžić
Najbolje pristaje uz: sir s vrhnjem i umjereno pikantan kulen, pureći batak s mlincima, teletinu na lešo s korjenastim povrćem
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: oko 80 kn