Iako je mnogi peku u pećnici, najbolji način da se pripremi, bez da ostavi masan osjećaj u ustima, a da pritom zadrži hrskavost, je u fritezi na vrući zrak. Ovaj se kulinarski trik proširio TikTokom i automatski privukao našu pažnju.
Tijesto možete zamijesiti kada uhvatite vremena u danu ili čak večer prije, a prije nego gosti stignu dovoljno je prstima utisnuti tijesto, dodati sastojke i ubaciti ga u fritezu na vrući zrak na svega 15 minuta. U rekordnom roku dobit ćete toplu i mirisnu focacciu koja će sasvim sigurno oduševiti vaše goste.
Focacciu možete poslužiti na drvenoj dasci uz nareske, paštetu, malo kiselih krastavaca, slane inćune i salatu ili od nje napraviti bogate sendviče. Ideja je zaista gomilu, a mi vam u nastavku otkrivamo 3 ideje koje će zadovoljiti i najizbirljivija nepca.
Focaccia sa cherry rajčicama, maslinama i češnjakom
Sastojci
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 15 g meda (ili šećera)
- 15 g svježeg kvasca
- 15 g soli
- 315 ml vode
- malo brašna za posip
Za premaz:
- 50 ml maslinovog ulja
- 2-3 grančice ružmarina
- 1 glavica češnjaka
- 100 g cherry rajčica
- 1/2 glavice luka
- 8-10 maslina
- 1 žlica krupne morske soli
- svježe mljeveni papar
- malo čilija
Priprema
1. Rastopite kvasac i med u polovici mlake vode. Brašno prosijte i istresite na radnu površinu, a u sredini napravite udubinu u koju stavite sol i dobivenu mješavinu kvasca. Polako miješajte da dobijete ljepljivu masu.
2. Dodajte ostatak vode pa mijesite nježno, ali energično, dok ne postane bijelo i glatko. Prekrijte tijesto krpom ili folijom te ga pustite da odstoji na toplom i vlažnom mjestu oko 40 minuta.
3. Nakon 40-ak minuta , kada se tijesto udvostručilo, istisnite iz njega zrak udarajući ga i malo ga promijesite. Tijesto razvaljajte ili razvucite do visine 1, 5 cm, a zatim ga prebacite na papir za pečenje. Prelijte tijesto uljem i zatim napravite one karakteristične rupe gurajući prste duboko u tijesto te ponovno pustite tijesto da odmori 40-ak minuta.
4. Za to vrijeme u posudicu stavite očišćene režnjeve češnjaka, sitno sjeckani luk i grančice ružmarina pa sve podlijte s malo maslinovog ulja i zapecite otprilike 20-ak minuta.
5. Zajedno s papirom prebacite tijesto u fritezu na vrući zrak pa dodajte sastojke. U rupe smjestite cherry rajčice prerezane na pola i masline, dodajte sol, papar i čili, a zatim sve prelijte maslinovim uljem s češnjakom, lukom i ružmarinom. Focacciu pecite u fritezi otprilike 15 minuta na 180 stupnjeva. Posipajte svježi bosiljak i poslužite.
Focaccia sendvič s avokadom i jajem
Sastojci
Za focacciu:
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 15 g meda (ili šećera)
- 15 g svježeg kvasca
- 15 g soli
- 315 ml vode
- malo brašna za posip
- 50 ml maslinovog ulja
- suhi ružmarin
- 8-10 maslina
Za sendvič:
- 1/2 avokada
- 2 jaja
- sol
- papar
- rukola
Priprema
1. Rastopite kvasac i med u polovici mlake vode. Brašno prosijte i istresite na radnu površinu, a u sredini napravite udubinu u koju stavite sol i dobivenu mješavinu kvasca. Polako miješajte da dobijete ljepljivu masu.
2. Dodajte ostatak vode pa mijesite nježno, ali energično, dok ne postane bijelo i glatko. Prekrijte tijesto krpom ili folijom te ga pustite da odstoji na toplom i vlažnom mjestu oko 40 minuta.
3. Nakon 40-ak minuta , kada se tijesto udvostručilo, istisnite iz njega zrak udarajući ga i malo ga promijesite. Tijesto razvaljajte prstima (mora ostati deblje kako biste ga kasnije mogli prerezati na dva dijela za sendvič), a zatim ga prebacite na papir za pečenje. Prelijte tijesto uljem i zatim napravite one karakteristične rupe gurajući prste duboko u tijesto te ponovno pustite tijesto da odmori 40-ak minuta.
4. Za to vrijeme u fritezu na vrući zrak dodajte žlicu ulja i zagrijte je na 180 stupnjeva. Razbijte direktno u fritezu 2 jaja pa zatvorite fritezu i pecite jaja 5-10 minuta, ovisno o tome kakva jaja na oko volite.
5. Kada se tijesto dignulo, prelijte ga s još malo maslinovog ulja i suhog ružmarina, a u rupe posložite masline. Zajedno s papirom za pečenje prebacite focacciu u fritezu na vrući zrak pa pecite 15 minuta na 180 stupnjeva.
6. Kad je focaccia gotova, prerežite focacciu na 4-5 prsta debljine, a zatim po pola. Na jednu polovicu posložite narezani avokado koji ste prethodno začinili soli i paprom, posoljena jaja na oko i rukolu te preklopite drugom polovicom focaccie kako biste dobili sendvič.
Pizza-focaccia
Sastojci
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 15 g meda (ili šećera
- 15 g svježeg kvasca
- 15 g soli
- 315 ml vode
- malo brašna za posip
Za premaz:
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 konzerva pelata
- 2 režnja češnjaka
- 150 g gaude
- 150 g kulenove seke/kulena/druge kobasice po želji
- suhi origano
- masline
- sol
Priprema
1. Rastopite kvasac i med u polovici mlake vode. Brašno prosijte i istresite na radnu površinu, a u sredini napravite udubinu u koju stavite sol i dobivenu mješavinu kvasca. Polako miješajte da dobijete ljepljivu masu.
2. Dodajte ostatak vode pa mijesite nježno, ali energično, dok ne postane bijelo i glatko. Prekrijte tijesto krpom ili folijom te ga pustite da odstoji na toplom i vlažnom mjestu oko 40 minuta.
3. Nakon 40-ak minuta , kada se tijesto udvostručilo, istisnite iz njega zrak udarajući ga i malo ga promijesite. Tijesto razvaljajte ili razvucite do visine 1, 5 cm, a zatim ga prebacite na papir za pečenje. Prelijte tijesto uljem i zatim napravite one karakteristične rupe gurajući prste duboko u tijesto te ponovno pustite tijesto da odmori 40-ak minuta.
4. Za to vrijeme prebacite pelate u posudu pa ih skašite vilicom, dodajte suhi bosiljak, malo maslinovog ulja i sol pa sve promiješajte.
5. Zajedno s papirom prebacite tijesto u fritezu na vrući zrak pa dodajte sastojke. Prvo prelijte tijesto pelatima, a potom dodajte naribanu gaudu, kulenovu seku i masline. Po želji još posolite pa pecite u fritezi na vrući zrak 10 minuta na 150 stupnjeva.
Uživajte u zdravoj hrani, hrskavoj izvana i mekoj iznutra, s do 90 % manje masti uz Philips Airfryer XXL serije 3000 - najbolju fritezu na vrući zrak koja će sav posao napraviti umjesto vas. Philips Airfryer XXL je više nego friteza. U fritezi Airfryer XXL možete pripremiti stotine obroka, a svaki je zalogaj ukusan zahvaljujući tehnologiji protoka zraka i zvjezdastom dizajnu. Za razliku od pećnice, Philips Airfryer XXL ne trebate prethodno zagrijavati, čime štedite vrijeme kuhanja, ali i elekričnu energiju. Ujednačeno kuha hranu sa svih strana za uvijek savršene obroke, a u njemu možete i frigati, roštiljati, pržiti pa čak i podgrijavati!
Zahvaljujući košari kapaciteta 1,4 kg u kombinaciji s posudom zapremnine 7,4 l u Philips Airfryeru XXL možete napraviti do 6 porcija obroka za obitelj i prijatelje odjednom. Airfryer XXL jedini je airfryer s tehnologijom uklanjanja masnoće koja odvaja i sakuplja suvišnu masnoću, a zahvaljujući košari QuickClean aparata Airfryer s umetnutom rešetkom koja sprječava lijepljenje, čišćenje je brzo i jednostavno.
U aplikaciji NutriU otkrijte stotine recepata za ukusna i zdrava jela koja se mogu brzo pripremiti uz Airfryer, a više o modelu Philips Airfryeru XXL saznajte na linku.