Iako je njihova sezona prošla, vjerujemo kako još uvijek imaš negdje u zamrzavanju spremljenu dozu za barem još jednu slasticu od omiljenog ti voća. Bez obzira radi li se o višnjama ili trešnjama princip je isti - rijetko tko od nas voli jesti ih dok se kolač raspada i mrvi zbog previše voćnog soka.
Zato smo potražili pomoć stručnjaka i otkrili tri genijalna trika koji pomažu čak i početnicima da naprave najsavršeniji kolač ikada!
1. Napravi pitu u dubokoj posudi. Stručnjaci tvrde kako omjer nadjeva i kore bolje funkcionira s višom pitom.
2. Za zgušnjavanje koristi brašno tapioke umjesto brašna ili kukuruznog škroba. Ono je čišćeg okusa i ne postaje ljepljivo.
3. Dio svježih trešanja/višanja zamijenim sušenim!
Briljantnost dodavanja suhih višanja u pitu od višanja
Tapiokino brašno se zgušnjava kada dođe skoro do vrenja. Ali višnje počnu puštati sok čim se doda šećer. Dakle, opasnost od 'vlažnog' kolača prijeti između punjenja pite tim sočnim nadjevom i unutarnje temperature koja postaje dovoljno vruća da aktivira tapioku. Tu na scenu stupaju sušene višnje/trešnje. Dok svježe višnje/trešnje puštaju sok, njihove sušene verzije odmah počinju upijati tekućinu i rehidrirati se, što daje dovoljno vremena tapioki da je uhvati, čime se sprječava da donja kora postane mokra. Genijalno, zar ne?
P. S. Postoji još jedna tajna koja čini veliku razliku kakav će kolač ispasti na kraju - prethodno zagrij tavu u kojoj planiraš peći kolač – tako ćeš spriječiti da torta ne zagori ili se donji dio previše ne zalijepi za tavu!