Godinama su nutricionisti naglašavali prednosti plant-based prehrane i općenito reduciranog unosa mesa u svakodnevnoj prehrani, a čini se da sve više ljudi uviđa te iste prednosti. Glavni principi plant-based prehrane su fokusiranje na hranu biljnog podrijetla te izbjegavanje ili smanjeni unos hrane životinjskog podrijetla. Mnogi ljudi koji prakticiraju ovakvu prehranu jedu i neke namirnice životinjskog podrijetla, ali u manjim količinama i rijetko.
Važno je napomenuti da biljna prehrana nije dijeta, već podrazumijeva opći pristup prehrani. Nema potrebe za brojanjem kalorija ili stresiranja oko ispunjavanja zacrtanih nutritivnih ciljeva u danu. Svatko tko poželi isprobati ili prijeći na plant-based prehranu jednostavno bi se trebao truditi jesti više hrane biljnog podrijetla koja obiluje hranjivim tvarima te je nježna prema prirodi.
Proizvodnja hrane biljnog podrijetla ima manji ekološki otisak u usporedbi s uzgojem životinjskih proizvoda te se smatra odgovorom na etička pitanja povezana s konzumiranjem životinjskih proizvoda, a najvažniji razlog zašto se plan-based prehrana preporučuje je ogroman utjecaj koji ima na zdravlje.
Bez obzira jeste li ljubitelj životinja, zagovornik zaštite okoliša ili želite živjeti zdravo, u nastavku vam donosimo 6 razloga zašto bi već danas trebali isprobati plant-based prehranu.
Obiluje hranjivim tvarima
Biljna hrana poput voća, povrća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki bogata je vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Ove hranjive tvari su važne za optimalno zdravlje i dobro funkcioniranje organizma, a znanstvenici tvrde da štite od raka. ( Izvor: American Institute for Cancer Research)
Pomaže u regulaciji težine
Plant-based prehrana često je siromašnija kalorijama i zasićenim mastima, a bogata vlaknima, što može pomoći u regulaciji tjelesne težine. Visok unos vlakana može pružiti osjećaj sitosti, smanjiti prekomjernu konzumaciju hrane i regulirati probavu. Znanstvenici su otkrili da osobe koje ne jedu meso imaju niži srednji indeks tjelesne mase od onih koje jedu meso - 23,6, u odnosu na 28,8, što se kvalificira kao prekomjerna tjelesna težina. Druga studija provedena na 65 odraslih osoba s prekomjernom težinom došla je do zanimljivih saznanja. Ispitanici koji su godinu dana slijedili cjelovitu plant-based prehranu, jedeći pritom što i koliko žele, izgubili su u prosjeku 4,24 kilograma. ( Izvor 1: National Library of Medicine, Izvor 2: National Library of Medicine)
Smanjuje rizik od dijabetesa
Studija je pokazala da plant-based prehrana koja je bogata visokokvalitetnom biljnom hranom smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 34 %. To je zato što biljke imaju manje zasićenih masnoća od hrane životinjskog podrijetla, što podiže razinu kolesterola i povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. ( Izvor: National Library of Medicine)
Smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti
Meso sadrži zasićene masnoće koje mogu doprinijeti srčanim problemima ako se konzumiraju prekomjerno. Dakle, smanjenjem unosa mesa i povećanjem količine hrane biljnog podrijetla činite uslugu svom srcu. Biljna prehrana može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 16 % i umiranja od ovog zdravstvenog stanja za oko 31 %. Ali nije važno samo reducirati meso. Kako biste spriječili kardiovaskularne bolesti, trebate jesti hranu koja djeluje protuupalno - zeleno lisnato povrće, žuto povrće, cjelovite žitarice, orahe, ekstra djevičansko maslinovo ulje, masnu ribu, rajčice i voće. Isto tako, trebali biste izbjegavati mesne prerađevine, prženu hranu i rafinirani šećer. ( Izvor: Jaha)
Ima protuupalna svojstva
Biljna hrana često sadrži obilje antioksidansa, kao što su vitamini C i E, beta-karoten, likopen i flavonoidi. Ovi spojevi pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala, smanjenju upala i podržavanju cjelokupnog zdravlja.
Poboljšava regulaciju probave
Biljna hrana obiluje vlaknima, koja su ključna za zdravlje probavnog sustava. Vlakna pomažu u održavanju redovite probave i sprečavaju zatvora. Također, vlakna pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i smanjenju kolesterola. Osim toga, biljne namirnice kao što su voće i povrće sadrže veliku količinu vode, a poznato je da je hidratacija organizma ključna za pravilno funkcioniranje probavnog sustava, jer voda pomaže u omekšavanju stolice i olakšava prolazak kroz crijeva.
U nastojanju da što većem broju ljudi približi prehranu utemeljenu na namirnicama biljnog podrijetla i potakne ih da se zaljube u nju na prvi pogled Nestlé je predstavio GARDEN GOURMET liniju plant-based proizvoda napravljenih od najkvalitetnijih biljnih namirnica u kojima mogu uživati vegetarijanci i vegani, ali i svi oni koji žele smanjiti unos namirnica životinjskog podrijetla i općenito poboljšati svoje zdravlje. Na policama hrvatskih trgovina trenutno se mogu pronaći plant-based medaljoni, okruglice i burgeri koji obiluju sojinim proteinima, a na stranici GARDEN GOURMET možete pronaći i recepte koji će vam poslužiti kao inspiracija za pripremu ovih slasnih plant-based delicija.