gastro postao
Nakon dugo nagovaranja Marijo Čepek otkrio nam je svoj savršen recept za ajvar
Vrijeme pripreme: do 180 min
Težina pripreme: Jednostavno
Potrebno vam je
- 10 kg rog paprika
- 5 kg patlidžan
- 2 kom luk ,crveni
- 8 režanj češnjak
- 1 l jabučni ocat
- 3 l voda
- 2 l ulje suncokretovo
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Patlidžan oguliti, izrezati na fete debljine 2 centimetra, peći u pećnici na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta. Prije pečenja tepsiju je potrebno tanko premazati s uljem.
- Paprike očistiti od sjemenki, prerezati na pola i kuhati u otopini octa, vode, ulja, češnjaka, luka i papra oko 10 minuta. (Imajte na umu da na ćete na ovu količinu proces kuhanja ponavljati jer je najbolje u jednoj turi kuhati kilogram do dva)
- Papriku vaditi na cjedilo i cijediti sat do dva na cjedilu.
- Naizmjence mljeti na "Fleisch mašinu" papriku i patlidžane. Na preostalu litru ulja dodavati samljevenu smjesu i početi s prženjem uz neprestano miješanje.
- Kuhati 2 do 3 sata. Na polovici kuhanja dodati ulje koje je isplivalo iz otopine, dodavati ga unutra i začiniti sa solju. (Nemojte prezačiniti jer se ukuhavanjem reducira tekućina)
- Kada je gotovo, probati te po želji dodati začina.
- Još pola sata kuhati te staklenke sterilizirati na 80 celzijevih stupnjeva 10 do 15 minuta. Napunjene staklenke začepiti, okrenuti na poklopac te sve vratiti na 60 celzijevih stupnjeva u pećnicu na pasterizaciju.
- Nakon pasterizacije neka se sve postupno hladi.
Izvor Marijo Čepek