gastro postao
Tajna dobre baklave krije se u brzoj pripremi
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 35
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 104
Potrebno vam je
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 3 dl voda
- sol
- 1 žlica ulje suncokretovo
- 350 g orah, mljeveni
- 1 šalica maslac, slani
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- med, vrcani
Priprema
- Od brašna, tople vode, soli i ulja umijesite žilavo tijesto. Stavite tijesto na podlogu posutu brašnom, premažite ga uljem i ostavite da odstoji pola sata.
- Razvaljajte tijesto pa ga razvlačite prstima. Krajeve tijesta odstranite, a razvučeno tijesto poprskajte uljem i ostavite da odstoji.
- Izmiješajte orahe i cimet. Na dno lima stavite kore tako da svaku premažete rastopljenim maslacem, a svaku drugu pospite orasima. Na vrh stavite dvije kore, prelijte maslacem i narežite kvadrate ili druge željene oblike.
- Stavite baklavu u zagrijanu pećnicu i pecite oko 50 minuta dok ne dobije zlatnožutu boju.
- Dok se peče, napravite sirup. kuhajte šećer i vodu. Maknite s vatre pa dodajte ekstrakt vanilije i med, dobro izmiješajte te prelijte baklavu. Ohladite baklavu prije posluživanja.
Izvor Skuhatćute