gastro postao
Baklavu možete raditi na bezbroj načina, ovisno o tome koji je vaš omiljeni nadjev
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 30
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 93
Ostalo
- 450 g tijesto za baklavu
- 350 g jabuka (cijela)
- 200 g lješnjak, sirovi
- 200 g pistacije
- 3 žlica šećer, kristal
- klinčići
- 100 g maslac, slani
Preljev
- 1 kom limun
- 100 g šećer, kristal
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
Priprema
- Namastite kalup za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180°C. Nasjeckane jabuke pošećerite te pomiješajte s klinčićima, lješnjacima i pistacijama. Korom tijesta prekrijte dno posude, namažite je maslacem pa to ponovite s još jednom korom.
- Preostalo tijesto narežite na krugove promjera 25 cm pa ih slažite na sljedeći način. Svaki list namažite maslacem i pospite jabukama. Na vrh baklave stavite šest, sedam praznih kora, koje također namastite. Zalijte preostalim maslacem pa pecite u pećnici pola sata.
- Povisite temperaturu na 200°C, zarežite baklavu i pecite još deset minuta. U međuvremenu narežite limun na kolutove pa ih skuhajte u sirupu od šećera i 200 ml vode s cimetom. Vrućim sirupom zalijte baklavu kad je izvadite iz pećnice. Neka odleži sat, dva da se sirup upije.
Izvor Skuhatćute