Recepti 13. listopada 2014.

Baklava s jabukama i lješnjacima

gastro postao gastro.24sata.hr
Baklavu možete raditi na bezbroj načina, ovisno o tome koji je vaš omiljeni nadjev

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 30

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 93

Ostalo

  • 450 g tijesto za baklavu
  • 350 g jabuka (cijela)
  • 200 g lješnjak, sirovi
  • 200 g pistacije
  • 3 žlica šećer, kristal
  • klinčići
  • 100 g maslac, slani

Preljev

  • 1 kom limun
  • 100 g šećer, kristal
  • 0.50 mala žlica mljeveni cimet

Priprema

  1. Namastite kalup za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180°C. Nasjeckane jabuke pošećerite te pomiješajte s klinčićima, lješnjacima i pistacijama. Korom tijesta prekrijte dno posude, namažite je maslacem pa to ponovite s još jednom korom.
  2. Preostalo tijesto narežite na krugove promjera 25 cm pa ih slažite na sljedeći način. Svaki list namažite maslacem i pospite jabukama. Na vrh baklave stavite šest, sedam praznih kora, koje također namastite. Zalijte preostalim maslacem pa pecite u pećnici pola sata.
  3. Povisite temperaturu na 200°C, zarežite baklavu i pecite još deset minuta. U međuvremenu narežite limun na kolutove pa ih skuhajte u sirupu od šećera i 200 ml vode s cimetom. Vrućim sirupom zalijte baklavu kad je izvadite iz pećnice. Neka odleži sat, dva da se sirup upije.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.